Μπήκαν οι μπουλντόζες στην παραλία του Πλατανιά - Ξήλωσαν τις αυθαίρετες κατασκευές (vid)

Χανιά
Μπήκαν οι μπουλντόζες στην παραλία του Πλατανιά - Ξήλωσαν τις αυθαίρετες κατασκευές (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξήλωσαν όλες τις παράνομες κατασκευές στην παραλιακή ζώνη όπου υπήρχε εδώ και μήνες εκτεταμένη διάβρωση

Με μια επιχείρηση εξπρές, ο δήμος Πλατανιά ξήλωσε όλες τις παράνομες κατασκευές στην παραλιακή ζώνη όπου υπήρχε εδώ και μήνες εκτεταμένη διάβρωση, απειλώντας την ακεραιότητα των περαστικών και δυσφημώντας ολόκληρη την τουριστική ζώνη της περιοχής.

Πέργκολες, παλιά κτίσματα και τσιμεντένιες κατασκευές πάνω στον αιγιαλό, ισοπεδώθηκαν και πλέον αποκαθίσταται η προσβασιμότητα. Μένει η διαμόρφωση του τμήματος στο οποίο μπήκαν μπουλντόζες, η οποία ωστόσο σύμφωνα με τον δήμαρχο Πλατανιά κ. Γιάννη Μαλανδράκη, θα γίνει μέσω του φυσικού κυματισμού. Όσο δε για την θωράκιση της ακτής από το φαινόμενο της διάβρωσης, επείγει η εκπόνηση μελέτης από την Περιφέρεια, μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες και πάντως πριν από τον ερχόμενο χειμώνα.

Επί οκτώ μήνες, όταν και άρχισαν οι επιπτώσεις της διάβρωσης στο επίμαχο τμήμα της παραλίας του Πλατανιά, οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής, ζητούσαν μια λύση από τις τοπικές αρχές, επισημαίνοντας τον κίνδυνο για τους περαστικούς αλλά και για τα ακίνητα τους. Παραμονές της έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν, μέσω της ΚΡΗΤΗ TV και του neakrtii.gr, απηύθυναν αγανακτισμένοι έκκληση για παρέμβαση, κάνοντας γνωστό ότι καθυστερούν το άνοιγμα των τουριστικών επιχειρήσεων τους, εξ αιτίας της εικόνας που παρουσίαζε το παράκτιο μέτωπο δυτικά του σημείου στο οποίο βρίσκεται το λιμανάκι του Πλατανιά.

Δήμος και αντιπεριφέρεια, παρότι είχαν διαπιστώσει ότι υπήρχε εκτεταμένη διάβρωση, βρίσκονταν με δεμένα τα χέρια, δεδομένου ότι η αρμοδιότητα στην αιγιαλίτιδα ζώνη, ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου. Με έγγραφα με τα οποία αιτιολογούσε την επικινδυνότητα και με δεδομένο ότι η μελέτη καθυστερεί, ο δήμος πέτυχε μόλις τις προηγούμενες ημέρες, την κάμψη των γραφειοκρατικών εμποδίων. Μέσα σε σαράντα οκτώ ώρες, τα συνεργεία απομάκρυναν τις παράνομες κατασκευές επί του αιγιαλού, που επιδείνωναν το φαινόμενο της διάβρωσης.

«Με μια πάρα πολύ σύντομη έως καταδρομική επιχείρηση, ούτε σαράντα οκτώ ωρών, καταφέραμε να αφαιρέσουμε τα επικρεμάμενα και τα επικίνδυνα τμήματα τα οποία είναι όλα εντός αιγιαλού - πέργκολες, μικρά κτήρια, άλλες κατασκευές - έτσι ώστε να αποκατασταθεί η προσβασιμότητα στην παραλία και η ασφάλεια όλων των διερχόμενων» σημείωσε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης.

Αντιρρήσεις και διαμαρτυρίες από τους ιδιοκτήτες των κτισμάτων που κατεδαφίστηκαν ή απομακρύνθηκαν, δεν υπήρξαν, ενώ όπως είπε ο κ. Μαλανδράκης, προηγήθηκε εκτεταμένη συζήτηση. «Νωρίτερα είχαμε κάνει και μια συζήτηση μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών ότι θα προβούμε σε αυτή την ενέργεια. Προφανώς οι ιδιοκτήτες είναι εδώ επί τόπου, συνεννοούμαστε μαζί τους, ώστε μετά την αφαίρεση των τμημάτων αυτών να προχωρήσει και η αποκατάσταση στη συνέχεια της παραλίας, μέσω του φυσικού κυματισμού» πρόσθεσε ο κ. Μαλανδράκης. 

Η Περιφέρεια Κρήτης καλείται τώρα να προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης ,προκειμένου πριν από τον ερχόμενο χειμώνα να εφαρμοστούν τα προσωρινά μέτρα θωράκισης της παραλίας. Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής έκανε γνωστό ότι με βάσει τον σχεδιασμό, αναμένεται να τοποθετηθεί αργότερα στο σημείο μία σειρά από βράχια που θα προστατεύουν από το φαινόμενο της διάβρωσης. «Η εικόνα δεν θα είναι αυτή που θα θέλουν οι παράκτιοι, γιατί φαντάζονται μια παραλία αποκατεστημένη πλήρως που θα κατεβαίνουν να βάζουν τις ομπρέλες τους, όμως θα είναι μια προσωρινή λύση» είπε.

Σημειώνεται, ότι αντίστοιχα μέτρα που αποδείχτηκε ότι απέδωσαν, εφαρμόστηκαν στην παράκτια ζώνη του Κολυμπαρίου, όπου επίσης το φαινόμενο της διάβρωσης κατέστρεφε ιδιοκτησίες και υποδομές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News