Γηροκομείο στα Χανιά: Αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης της «Αγίας Σκέπης» μέχρι την εκδίκαση για τα κακουργήματα

Χανιά
Γηροκομείο στα Χανιά: Αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης της «Αγίας Σκέπης» μέχρι την εκδίκαση για τα κακουργήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την αναβολή της εκδίκασης των πλημμελημάτων της πολύκροτης υπόθεσης του ιδιωτικού γηροκομείου, «Αγία Σκέπη» μέχρι να εκδικαστούν τα κακουργήματα, αποφάσισε αργά το μεσημέρι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων. Ταυτόχρονα απέρριψε το αίτημα για διαχωρισμό των κατηγορουμένων

Με την υποβολή αιτημάτων για αναστολή εκδίκασης της υπόθεσης, μέχρι να δικαστούν τα κακουργήματα για τους θανάτους και την κακομεταχείριση ηλικιωμένων, συνεχίστηκε σήμερα Παρασκευή, 12 Μαΐου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων, η διαδικασία εκδίκασης των πλημμελημάτων. Στους 24 κατηγορούμενους προστέθηκε όπως έγινε γνωστό και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής καθώς έγινε δεκτό το αίτημα αναίρεσης του απαλλακτικού βουλεύματος που είχε εκδοθεί.

Το δικαστήριο επί της ουσίας αναλώθηκε στην συζήτηση επι των αιτημάτων αναστολής της διαδικασίας. Συνολικά έντεκα αιτήματα κατατέθηκαν, με τους συνηγόρους να ζητούν να προηγηθεί η εκδίκαση των κακουργημάτων. Ο δικηγόρος κ. Νίκος Ρουσόπουλος, συνήγορος των προφυλακισμένων ιδιοκτητριών, μητέρας και κόρης, δήλωσε σχετικά πως «έχει ήδη υποβληθεί πρόταση από τον εισαγγελέα και αναμένεται η έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χανίων. Θεωρούμε, ότι θα ήταν όντος εκτός σειράς, να προηγηθεί το πλημμέλημα που αφορά στατικό στοιχείο των κακουργηματικών πράξεων που φέρεται να έχουν τελέσει».

Στο μεταξύ η δικηγόρος κ. Μαρία Παπαδάκη γνωστοποίησε ότι επιδόθηκε στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων η δικαστική απόφαση με την οποία περιλαμβάνεται στους κατηγορουμένους. Ο κ. Νίκος Καλογερής, κατηγορείται πως τον Οκτώβριο του 2019 εξέδωσε απόφαση, με την οποία αναθεωρήθηκε η άδεια που είχε ήδη χορηγηθεί στον οίκο ευγηρίας και από δεκαέξι θέσεις η δυναμικότητα του αυξήθηκε σε σαράντα έξι. Ο ίδιος πάντως χθες δεν θέλησε να σχολιάσει την παραπομπή του σε δίκη.

Για τις ιδιοκτήτριες της δομής, που είναι ήδη προφυλακισμένες και τον ερχόμενο Ιούνιο συμπληρώνουν  δεκαοκτώ μήνες κράτησης, έχει γίνει προσφυγή στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια με αίτημα την αποφυλάκιση τους. «Προσφύγαμε στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια θεωρώντας καταχρηστική την κράτηση τους πέραν του 12μήνου με επέκταση έως το 18μηνο, το οποίο θεωρούμε ότι καταχρηστικά ασκήθηκε,  διότι και στην πρώτη αίτηση που είχε ασκηθεί τον Ιούνιο του 2022 η πρόταση της κ. Εισαγγελέως τότε ήταν θετική, δηλαδή να αποφυλακιστεί η κ. Λιονάκη, η οποία βέβαια απορρίφθηκε από τον ανακριτή».

Κατά τη σημερινή διαδικασία, η οποία διακόπηκε το μεσημέρι και ορίστηκε συνέχεια στην επόμενη δικάσιμο, υποβλήθηκε ακόμη αίτημα να διαχωριστεί η υπόθεση και να δικαστούν ξεχωριστά οι ιδιοκτήτριες και οι εργαζόμενοι στην δομή, από τους υπηρεσιακούς και αιρετούς.

Υπενθυμίζεται πως πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις βαρύνουν κυρίως διοικητικούς υπαλλήλους της περιφερειακής ενότητας Χανίων και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και θεσμικούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Βουλγαράκης. Οι  κατηγορίες που αντιμετωπίζουν εκτός της παράβασης καθήκοντος, είναι αυτές της πλαστογραφίας, χρήσης πλαστού ιατρικού πιστοποιητικού, ηθικής αυτουργίας σε έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού , δικαστικής χρήσης ψευδούς πιστοποιητικού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News