Χανιά: Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο «σηκώνει» το βάρος των προστίμων για τους 79 καταστηματάρχες του ενετικού λιμανιού

Κρήτη
Χανιά: Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο «σηκώνει» το βάρος των προστίμων για τους 79 καταστηματάρχες του ενετικού λιμανιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάντως με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου από τον περασμένο Νοέμβριο, στις περιπτώσεις που οι λιμενικές αρχές διαπιστώσουν παράβαση κατάληψης κοινόχρηστου χώρου σε κατάστημα βεβαιώνεται πρόστιμο στον παραβάτη  

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων ανέλαβε να σηκώσει το οικονομικό βάρος που δημιούργησαν στις πλάτες καταστηματαρχών του Ενετικού Λιμανιού τα πρόστιμα της Κτηματικής Υπηρεσίας, για παράνομη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου το 2017. Σε σύσκεψη που συγκάλεσε η διοίκηση του Επιμελητηρίου, υπήρξε συμφωνία για διευθέτηση του θέματος και για τα επόμενα χρόνια, με τους εκπροσώπους των καταστηματαρχών πάντως να εκφράζουν επιφυλάξεις. Μετά τις αντιδράσεις και την κινητοποίηση των θιγόμενων - συνολικά 79 καταστηματαρχών στη χερσαία λιμενική ζώνη του λιμανιού, στη Νέα Χώρα και το Κουμ Καπί – το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ήρθε να δώσει επί της ουσίας, μερική λύση στο φλέγον ζήτημα.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μανόλης Κοτσιφάκης εξήγησε πως η ρύθμιση θα γίνει με έμμεσο τρόπο και σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπονται από το νόμο. Έτσι για το ποσό που επιβαρύνει τους καταστηματάρχες, αποφασίστηκε έκπτωση στα τέλη χρήσης κοινόχρηστου χώρου του 2022 κατά 90%. Αυτό σημαίνει ότι το  Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, μείωσε το τέλος παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου ανά τετραγωνικό στα 10 αντί 100 ευρώ για την περυσινή σεζόν ενώ μένει να διευθετηθούν τα πρόστιμα που αφορούν σε δύο ακόμη τουριστικές περιόδους.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Αντώνης Ροκάκης χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντική την πρωτοβουλία άμεσης καταγραφής του προβλήματος. «Είναι συχνά καθοριστικό να γίνονται μεθοδεύσεις στα πλαίσια της νομιμότητας για να δοθεί λύση. Θεωρώ ότι έγινε μια καλή αρχή ,έτσι ώστε και να λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα σε συνεργασία πάντα με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο αλλά και να μην συμβεί ποτέ ξανά».

Τον προβληματισμό των επιχειρηματιών μετέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ενετικού Λιμένα «Ο Φάρος της πόλης» κ. Άρια Παρασκευάκη. «Παραμένουν τα πρόστιμα για το έτος 2018 και 2019 που δεν έχουν διευθετηθεί .Για το 2018 η Κτηματική Υπηρεσία έχει εκδώσει ήδη πρόστιμα τα οποία είναι πολύ μεγάλα. Υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές , υπάρχουν όμως νομικά προβλήματα και θέματα που πρέπει να διευθετηθούν», τόνισε.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Αντώνης Ροκάκης εκφράστηκε η διάθεση συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών και υπηρεσιών και των καταστηματαρχών, με την διοίκηση του Λιμεναρχείου ωστόσο να τονίζει πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Ο υπολιμενάρχης του Κεντρικού Λιμεναρχείου κ. Νεκτάριος Γιαννουλάκης διευκρίνισε ότι η λιμενική αρχή δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα στην παρούσα φάση και ζήτησε από τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών να ενημερώσουν σχετικά με πιθανές δικαστικές διαδικασίες και προσφυγές, που πάντως δεν έχουν γίνει.

Αλλά και ο διοικητής του Διοικητής Α΄ Λιμενικού Τμήματος Χανίων κ. Βαγγέλης Κοκολογιαννάκης, αναφερόμενος στην βεβαίωση των προστίμων το 2017, είπε ότι ο τότε διοικητής επέβαλε ένα πρόστιμο στα όρια που του ορίζει η νομοθεσία, δηλαδή από 50 ευρώ μέχρι 60.000 ευρώ. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μανόλης Κοτσιφάκης, από την πλευρά του, διευκρίνισε πως δεν υπήρξε θέμα επιβολής διπλών προστίμων. «Το 2017 τους επιβλήθηκε από το Λιμεναρχείο πρόστιμο για αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου. Αυτό είναι ένα τελείως διαφορετικό έσοδο. Το πρόστιμο κατάληψης με το αντάλλαγμα χρήσης είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σε κάθε περίπτωση όλο αυτό έχει κλείσει».

Με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου πάντως από τον περασμένο Νοέμβριο, στις περιπτώσεις που οι λιμενικές αρχές διαπιστώσουν παράβαση κατάληψης κοινόχρηστου χώρου σε κατάστημα βεβαιώνεται πρόστιμο το οποίο ο παραβάτης έχει το δικαίωμα, αν πληρώσει μέσα σε διάστημα ενός έτους, να καταβάλει το μισό. Η νέα νομοθεσία επίσης αυστηροποιεί τις κυρώσεις στις περιπτώσεις που ο επιχειρηματίας δεν έχει την προβλεπόμενη άδεια από τον φορέα διαχείρισης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News