«Στενάζει» το Κέντρο Υγείας Σφακίων: Με ασθενοφόρο 38ετίας η ετοιμότητα για το φαράγγι της Σαμαριάς

Κρήτη
«Στενάζει» το Κέντρο Υγείας Σφακίων: Με ασθενοφόρο 38ετίας η ετοιμότητα για το φαράγγι της Σαμαριάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα όριά τους οι μόλις δύο γιατροί και τέσσερις νοσοκόμες που δουλεύουν ασταμάτητα χωρίς ρεπό για να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής

“Κόκκινο” συναγερμό εκπέμπουν οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Σφακίων, με τον διευθυντή και γενικό-οικογενειακό γιατρό κ. Γιάννη Κατσικογιάννη να κάνει σαφές πως οι εργαζόμενοι δουλεύουν αποκλειστικά με το φιλότιμό τους.

Μόνο δύο γιατροί και τέσσερις νοσηλεύτριες προσπαθούν να καλύψουν μια περιοχή όπως είναι τα Σφακιά, που εξαιτίας του φαραγγιού της Σαμαριάς μαζεύει αρκετό κόσμο. Αλλά και το ασθενοφόρο που έχει το Κέντρο Υγείας είναι αρκετά παλιό. Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κατσικογιάννης, ο οποίος ζητάει να έρθουν την περίοδο του καλοκαιριού δύο ειδικευόμενοι γιατροί.

Κραυγή απόγνωσης μέσω του neakriti.gr εξέπεμψε ο διευθυντής του Κ.Υ. Σφακίων, Γιάννης Κατσικογιάννης, ο οποίος μίλησε για τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν, ενώ το προσωπικό είναι ελάχιστο. Τη στιγμή που ο κ. Κατσικογιάννης συνομιλούσε με τον συντάκτη του συγκεκριμένου ρεπορτάζ, έκανε σαφές πως εφημερεύει συνεχόμενα από πριν την Πρωτομαγιά, με τον συνάδελφό του και τον ίδιο να δουλεύουν αδιάκοπα. Μόνο δύο γιατροί υπάρχουν και τέσσερις νοσηλεύτριες, που δουλεύουν χωρίς ρεπό.

«Δουλεύουμε μόνο με το φιλότιμο. Εδώ στο Κέντρο Υγείας Σφακίων είμαστε μόνο δύο γιατροί και κάνουμε αρκετές εφημερίες ο καθένας. Έχουμε ξεχάσει το σπίτι μας. Οι εφημερίες που κάνουμε εγώ και ο συνάδελφος έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Και έχουμε τέσσερις νοσηλεύτριες, οι οποίες δουλεύουν χωρίς ρεπό. Δουλεύουμε με το φιλότιμό μας, γιατί δε θέλουμε να κλείσει το Κέντρο Υγείας των Σφακίων. Είναι το πιο καινούργιο Κέντρο Υγείας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ήταν το όνειρο των Σφακιανών. Έγινε και τώρα, λόγω υποστελέχωσης, δυσκολευόμαστε όσο δεν πάει», υποστήριξε.

Ο κ. Κατσικογιάννης τόνισε πως για το πρόβλημα δεν είναι υπεύθυνη η 7η Υ.ΠΕ., αλλά δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από γιατρούς να πάνε στο Κέντρο Υγείας. Γι’ αυτόν τον λόγο ζήτησε μέσω του neakriti.gr να σταλθούν την περίοδο του θέρους και της τουριστικής σεζόν που έχει ξεκινήσει δύο τουλάχιστον ειδικευόμενοι γιατροί από το Νοσοκομείο Χανίων, έστω για τρεις μήνες. Είναι άξιο αναφοράς πως η γεωγραφική περιοχή των Σφακίων αριθμεί κοντά στους 1.700-1.800 κατοίκους την περίοδο του χειμώνα, σύμφωνα με τον κ. Κατσικογιάννη, αλλά ο αριθμός αυτός δε συγκρίνεται με το καλοκαίρι, που εξαιτίας του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς ο αριθμός είναι αυξανόμενος πολλαπλασιαστικά.

«Δε λέω πως η 7η Υ.ΠΕ. δε βοηθάει, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς κ.λπ. Φαντάζομαι πως τον Ιούνιο θα κατεβάσουμε πρόγραμμα με τον μισό μήνα, γιατί δε βγαίνει. Έχουμε αρκετό κόσμο. Έχουμε τη Σαμαριά, που είναι το δεύτερο πολυσύχναστο μέρος της Κρήτης. Όλος ο τουριστικός κόσμος έρχεται σε μας. Εάν πραγματικά μπορεί κάποιος να μας βοηθήσει για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις, είναι να πάρουμε δύο ειδικευόμενους από το Νοσοκομείο Χανίων και να κάτσουν τρεις μήνες. Εμείς ως Κέντρο Υγείας Σφακίων δεν παίρνουμε ειδικευόμενους. Παρ’ όλα αυτά, παρέχουμε υψηλό επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σε επείγοντα περιστατικά, εξασφαλίζουμε και τη ζωή και τη μεταφορά τους», είπε ο κ. Κατσικογιάννης, ενώ συνέχισε: «Το πρόβλημα είναι από μέσα Μαρτίου μέχρι τέλη Οκτωβρίου, που βρισκόμαστε σε τουριστική περίοδο. Και εκεί αντιμετωπίζουμε ό,τι μπορείτε να φανταστεί ο καθένας από περιστατικά. Έρχεται ο κάθε τουρίστας από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και η παθολογία που αντιμετωπίζουμε είναι ασύλληπτη. Προσπαθούμε δύο γιατροί και τέσσερις νοσηλεύτριες να ανταποκριθούμε».

Με ασθενοφόρο 38 χρονών η διακομιδή των ασθενών!

Ο κ. Κατσικογιάννης μίλησε και για το ασθενοφόρο που υπάρχει στο Κέντρο Υγείας Σφακίων. Είναι του 1985, δηλαδή 38 ετών. Οι προσπάθειες που κάνουν ο ίδιος και ο οδηγός για να ανεβάσουν ασθενή παρομοιάζονται από τον διευθυντή με άσκηση του Ελληνικού Στρατού.

«Μας έχουν υποσχεθεί 4 χρόνια καινούργιο ασθενοφόρο. Θεωρητικά, είμαστε στα 3 πρώτα Κέντρα Υγείας που πρέπει να πάρουμε ασθενοφόρο. Το δικό μας ασθενοφόρο είναι του 1985. Κάνουμε εκστρατεία για να μεταφέρουμε τον ασθενή. Ακριβώς σαν να είμαστε στον Στρατό», σημείωσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News