Αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για τον ξυλοδαρμό της καθαρίστριας μέσα σε σχολείο: Νόμιζαν ότι τους τραβούσε βίντεο!

Κρήτη
Αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για τον ξυλοδαρμό της καθαρίστριας μέσα σε σχολείο: Νόμιζαν ότι τους τραβούσε βίντεο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απίστευτο περιστατικό σε σχολείο των Χανίων - Τη χτύπησαν γιατί νόμιζαν ότι τους τραβούσε βίντεο την ώρα που καβγάδιζαν με καθηγητή για τους βαθμούς του παιδιού τους

Ένα απίστευτο περιστατικό ξυλοδαρμού έλαβε χώρα στο ΕΠΑ.Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου στην πόλη των Χανίων με θύμα μία σχολική καθαρίστρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από γονείς μαθητή, οι οποίοι έφτασαν στο σχολείο με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για μια κακή βαθμολογία του παιδιού τους στην καθηγήτρια ή καθηγητή. Ωστόσο, θύμα ήταν μία σχολική καθαρίστρια.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο τα Σωματεία Σχολικών Καθαριστριών του ν. Ηρακλείου και του ν. Χανίων, όσο και το Εργατικό Κέντρο Χανίων προέβησαν σε δηλώσεις μέσω των εκπροσώπων τους και σε ανακοινώσεις, τονίζοντας την ανάγκη από την πλευρά της Πολιτείας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Ειδικότερα, η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” πρώτη είχε αναδείξει τον ρατσισμό που χαρακτηρίζει το επάγγελμα της σχολικής καθαρίστριας πριν μερικούς μήνες. Οι σχολικές καθαρίστριες γίνονται αντικείμενο ρατσιστικής συμπεριφοράς και μάλιστα η διατύπωση αυτή δε μένει σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά κλιμακώνεται, με την τελευταία περίπτωση να είναι περιστατικό βίας στην πόλη των Χανίων.

Πιο συγκεκριμένα, πριν λίγες εβδομάδες, γονείς ενός παιδιού που φοιτούσε στο Επαγγελματικό Λύκειο Ελευθερίου Βενιζέλου πήγαν με σκοπό να διαμαρτυρηθούν στον καθηγητή ή καθηγήτρια, ο οποίος ή η οποία έβαλε έναν κακό βαθμό στο διαγώνισμα ή τέλος πάντων σε κάποιας μορφής αξιολόγηση. Μερικά μέτρα από τον έντονο διάλογο που είχαν οι γονείς με τον καθηγητή βρισκόταν η σχολική καθαρίστρια, η οποία έκανε τη δουλειά της. Η σχολική καθαρίστρια έβγαλε το κινητό της τηλέφωνο και οι γονείς επιτέθηκαν στην ίδια. Αμέσως ήρθε η Αστυνομία, η οποία πραγματοποίησε ελέγχους.

Η βία που υπέστη η σχολική καθαρίστρια σχετιζόταν με το ενδεχόμενο να έχει βγάλει φωτογραφία ή βίντεο τη στιγμή της δύσκολης αντιπαράθεσης. Η Αστυνομία, αφού πραγματοποίησε τους ελέγχους, διαπίστωσε πως η γυναίκα δεν έβγαλε φωτογραφίες ούτε βίντεο. Ωστόσο, ο ξυλοδαρμός της ήταν βαρύς, αφού φόρεσε κολλάρο αμέσως μετά το περιστατικό. Με βάση αποκλειστικές πληροφορίες, η ίδια δεν προτίθεται να κάνει μήνυση.

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Καθαριότητα Σχολικών Μονάδων στα Χανιά, Γεωργία Ηλιάκη, μιλώντας στη “Ν.Κ.” είπε: «Είναι καταδικαστέο το γεγονός της βίας μέσα σε σχολική μονάδα. Καταγγέλλουμε το συγκεκριμένο συμβάν, γιατί δεν είναι ηθικό μία εργαζόμενη γυναίκα να πέφτει θύμα βίας. Η Πολιτεία πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και όχι να επιδεικνύει στάση αδιαφορίας και αμεριμνησίας απέναντι στους εργαζόμενους».

Το Εργατικό Κέντρο Χανίων

Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε το Εργατικό Κέντρο Χανίων, που στην ανακοίνωση που εξέδωσε, υποστήριξε: «Τέτοια περιστατικά βίας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συμβαίνουν μέσα στα σχολεία και μάλιστα όταν αυτά αφορούν εκπαιδευτικό προσωπικό και ιδιαίτερα βοηθητικό προσωπικό, όπως είναι η συνάδελφος καθαρίστρια, η οποία εργάζεται για ένα μεροκάματο, με σύμβαση ορισμένου χρόνου και για 9 μόνο μήνες και μάλιστα μπροστά σε άλλους μαθητές. (...) Η ανάγκη αφύπνισης κοινωνίας και Πολιτείας (σ.σ. είναι επιτακτική), προκειμένου να υπάρξει ένα ισχυρό ανάχωμα απέναντι στα περιστατικά βίας στα σχολεία όλου του κόσμου, όπως πρόσφατα αυτό στη Σερβία με θύματα νεκρούς μαθητές». Και η ανακοίνωση κατέληξε, τονίζοντας: «Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την κυβέρνηση να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα, όπως προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού προσωπικού (κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων) και βοηθητικού προσωπικού, τα οποία θα αποτρέψουν την εκδήλωση παρόμοιων συμπεριφορών στο μέλλον. Το οφείλουμε στα παιδιά μας. Το οφείλουμε στο μέλλον της χώρας μας».

“Κύμα” συμπαράστασης

«Η βία δεν είναι ποτέ η λύση»

Μήνυμα συμπαράστασης έστειλε και το Σωματείο Εργαζομένων Καθαριστριών Ηρακλείου, μέσω της προέδρου του, Στέλλα Φοδελιανάκη. Η κ. Φοδελιανάκη υποστήριξε πως η βία είναι ορατή και απτή στους σχολικούς χώρους, ενώ εξέφρασε τη συμπαράστασή της στη γυναίκα που έπεσε θύμα σωματικής βίας.

«Είμαστε δίπλα στην καθαρίστρια που έπεσε θύμα βίας. Έχουμε αναδείξει τι συμβαίνει με τις σχολικές καθαρίστριες μέσα στις σχολικές αίθουσες και σχολικούς χώρους. Είναι απροστάτευτες οι σχολικές καθαρίστριες. Εγώ συνεχίζω και βλέπω ρατσισμό και θα πω ότι ενδεχομένως, εάν το κινητό το έβγαζε η καθηγήτρια ή ο καθηγητής, δε θα τον ή την χτυπούσαν. Όλοι βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις, αλλά η βία είναι πάντα καταδικαστέα. Η βία δεν είναι ποτέ η λύση. Υπάρχει ρατσισμός. Υπάρχουν πολλές σχολικές καθαρίστριες που αποφεύγουν να μιλήσουν για το γεγονός ότι υπάρχει ρατσισμός. Υπάρχει ρατσισμός απέναντι στις σχολικές καθαρίστριες και είναι μεγάλος και πρέπει να σταματήσει. Γι’ άλλη μία φορά κλιμακώνεται η βία στα σχολεία και λύσεις πραγματικές δε βλέπουμε. Από εκεί και πέρα, η σχολική καθαρίστρια στα Χανιά που έπεσε θύμα βίας έχει τη συμπαράστασή μας. Ελπίζω να δοθούν πραγματικές λύσεις στα προβλήματα των σχολείων και πιο συγκεκριμένα να κυριαρχούσε: ο διάλογος, η ανταλλαγή ιδεών και σε καμία περίπτωση η βία», σημείωσε η κ. Φοδελιανάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News