Διεθνής διάκριση για τη μελέτη του παραλιακού μετώπου Πάτρας και τον επικεφαλής της καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης (pics)

Κρήτη
Διεθνής διάκριση για τη μελέτη του παραλιακού μετώπου Πάτρας και τον επικεφαλής της καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σχήμα Ma_A - Greece και ΒΜΤ Studio, με επικεφαλής τον Αλέξιο Τζομπανάκη, αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης, απέσπασε το Α’ βραβείο στο Βερολίνο

Μια σημαντική διεθνή διάκριση απέσπασε στις 5 Απριλίου 2023 στο Βερολίνο το σχήμα Ma_A - Greece και ΒΜΤ Studio, με επικεφαλής τον Αλέξιο Τζομπανάκη, αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η μελέτη για το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας απέσπασε το Α' Βραβείο στην κατηγορία «Urban Project», στο πλαίσιο του διεθνούς αρχιτεκτονικού θεσμού «S.Arch» - Sustainable architecture.

Η διάκριση αυτή για τη συγκεκριμένη μελέτη δεν είναι η πρώτη. Έχουν προηγηθεί από το 2022 άλλες δύο εξίσου σημαντικές διακρίσεις, στο πλαίσιο των διεθνών θεσμών αρχιτεκτονικής «BLT Αwards» με έδρα την Ζυρίχη και «Αrchitecture Masterprize» με έδρα το Los Angeles (του οποίου η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Guggenheim στο Βilbao). Η μελέτη απέσπασε Α' βραβείο στην ενότητα «Αστικός Σχεδιασμός/Σχεδιασμός Τοπίου», ενώ με μελέτη για το Αποτεφρωτήριο Πατρών (συμμετοχή σε Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό) ο Α.Τζομπανάκης απέσπασε και Τιμητική Μνεία στον ίδιο θεσμό.

Η μελέτη του παραλιακού μετώπου της Πάτρας υπήρξε αντικείμενο Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, στον οποίο ωστόσο απέσπασε κατ' ισοβαθμίαν το δεύτερο βραβείο χωρίς απονομή πρώτου.

Σκοπός της απαιτητικής αυτής πρότασης ήταν η δημιουργία για τον Δήμο Πατρέων ενός συνεχούς συστήματος δημόσιων χώρων από το νέο εμπορικό λιμάνι στον Νότο έως και το έλος της Αγυιάς στον Βορρά, με την ταυτόχρονη ενεργοποίηση και του παλαιού λιμένα της πόλης, ο οποίος αποτελεί ένα αναξιοποίητο αλλά σημαντικό απόθεμα δημόσιου χώρου.

https://architectureprize.com/winners/

https://bltawards.com/winner/blt/2022/21006/0/

https://architectureprize.com/winners/winner.php?id=5089&mode=hm&compID=12798

Υπεύθυνος ομάδας:

Αλέξιος Τζομπανάκης

Ομάδα Μελέτης

Αλέξιος Τζομπανάκης, Αλέξανδρος-Θεοχάρης Βαζάκας

Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, Αναπλ. Καθηγ. Σχολής Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνείου Κρήτης

Βιτωράκης Βασίλειος, Βρακίδη Στυλιανή, Μπενιουδάκη Αγγελική, Παπαδοπούλου Ίρις, Ράατ Κάρολος, Πρωίμου Θίσβη

Αρχιτέκτονες Μηχανικοί

Κλουβιδάκη Εμμανουέλα, φοιτήτρια αρχιτεκτονικής

Άλλοι συνεργάτες και σύμβουλοι

-OΤΜ ΑΤΕ Μελετητική

-Σύμβουλος βιοκλιματικού σχεδιασμού

Μαρία Μανδαλάκη

-Σύμβουλος φυτοτεχνικής μελέτης

Εύα Παπαδημητρίου

Όπως δήλωσε ο κ. Αλ. Τζομπανάκης: «Οι διεθνείς αυτές βραβεύσεις μας συγκινούν τόσο σε επίπεδο επαγγελματικής αναγνώρισης όσο και επιστημονικής δικαίωσης, καθώς πρόκειται για μελέτες που αφορούν στον αστικό σχεδιασμό με έμφαση στον σχεδιασμό δημόσιου χώρου ως συλλογικού αγαθού. Ένα πολύτιμο συλλογικό αγαθό, του οποίου η σημασία για την διαμόρφωση του ανθεκτικού χαρακτήρα των πόλεων είναι κομβική.. Η ομάδα μας υπηρετεί το πεδίο αυτό εκ πεποιθήσεως και με αυταπάρνηση, σε ένα πλαίσιο, το ελληνικό, όπου τα ευήκοα ώτα σπανίζουν».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News