Χανιά

Χανιά: Έρχονται κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη διαβρωμένη παραλία του Πλατανιά

Μετά τις καταγγελίες των κατοίκων και την απεγνωσμένη έκκληση τους μέσα από την «ΚΡΗΤΗ ΤV» τη «ΝΚ» και το neakriti.gr προς στις Αρχές να παρέμβουν, ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, δήλωσαν ότι περιμένουν την έγκριση της Κτηματικής Υπηρεσίας για να προχωρήσει η παρέμβαση

Με κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών στην αιγιαλίτιδα ζώνη του Πλατανιά όπου παρατηρείται εκτεταμένη διάβρωση, δήμος και αντιπεριφέρεια ετοιμάζονται να δώσουν λύση στην απαράδεκτη και επικίνδυνη εικόνα που σήμερα παρουσιάζει η περιοχή.

Μετά τις καταγγελίες των κατοίκων και την απεγνωσμένη έκκληση τους μέσα από την «ΚΡΗΤΗ ΤV» τη «ΝΚ» και το neakriti.gr προς στις αρχές να παρέμβουν, ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής δήλωσαν ότι περιμένουν την έγκριση της Κτηματικής Υπηρεσίας για να προχωρήσει η παρέμβαση.

Με δεδομένο ότι η αρμοδιότητα στην περιοχή ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου, οι τοπικές αρχές προτίθενται να ανταποκριθούν με λύση που ορίζεται από το γράμμα του νόμου και από τη νομοθεσία που αφορά στην δόμηση σε περιοχές πλησίον ή επί του αιγιαλού. Στην προκειμένη περίπτωση, τόσο τα κτίσματα που εμφανίζουν εικόνα ετοιμορροπίας, όσο και το τσιμεντένιο τμήμα κατά μήκος τμήματος της ακτής που έχει υποχωρήσει, αποτελούν παράνομες επεμβάσεις και άρα θα απομακρυνθούν.

Η Περιφέρεια Κρήτης είναι εκείνη που έχει αναθέσει τη σχετική μελέτη, η οποία θα πρέπει να σταλεί στον δήμο Πλατανιά ο οποίος με τη σειρά του θα την αποστείλει προς έγκριση στην Κτηματική Υπηρεσία για να προχωρήσει στη συνέχεια στην κατεδάφιση και απομάκρυνση κατασκευών από τον αιγιαλό.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Καλογερή, οι μελετητές που έχουν αναλάβει την αποτύπωση της περιοχής παρέμβασης, «θα υποδείξουν σε πρώτη φάση μια γραμμή από την οποία πρέπει να απομακρυνθούν οι αυθαίρετες κατασκευές και να μπει μια λωρίδα βράχια για να προστατεύσει το ενδότερο κομμάτι. Η εικόνα δεν θα είναι αυτή που θα θέλουν οι παράκτιοι, γιατί φαντάζονται μια παραλία αποκατεστημένη πλήρως που θα κατεβαίνουν να βάζουν τις ομπρέλες τους».

Από την πλευρά της η δημοτική αρχή Πλατανιά η οποία αναγνωρίζει την σοβαρότητα του θέματος, περιμένει το πράσινο φως για να παρέμβει. «Δεν την έχουμε πάρει αυτή τη μελέτη. Κι εμείς για να μπούμε μέσα και να διευκολύνουμε τους ανθρώπους και να προφυλαχτούμε από ένα πιθανό ατύχημα, πρέπει να έχουμε μια τυπική έγκριση .Διότι δε μπορείς να βάλεις μηχάνημα και τσάπες στον αιγιαλό ,ειδικά αν είσαι ελληνικό δημόσιο, χωρίς να έχεις την έγκριση πάλι του ελληνικού δημοσίου .Οξύμωρο μεν, πραγματικότητα δε», διευκρίνισε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης.

Ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης

Μέλημα της δημοτικής αρχής Πλατανιά είναι να διασφαλίσει ότι η όποια παρέμβαση θα αποκαθιστά το αίσθημα ασφάλειας των επισκεπτών και αφ εταίρου τη νομιμότητα σύμφωνα με τους κανόνες της κτηματικής υπηρεσίας για τον αιγιαλό. «Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε εντός του αιγιαλού ,άρα θα αφαιρέσουμε αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες είναι κατεστραμμένες ή επικρεμάμενες και περιμένουμε έστω την προμελέτη από την περιφέρεια, προκειμένου να την κοινοποιήσουμε στην Κτηματική Υπηρεσία και για λόγους δημόσιας ασφάλειας να κάνουμε τις ενέργειες που σας είπα με εργολάβο δικό μας» έκανε σαφές ο κ. Μαλανδράκης.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή, η αποτύπωση του σημείου παρέμβασης και η αποστολή της μελέτης στην Κτηματική Υπηρεσία ,είναι ζήτημα λίγων ημερών. Ο χρόνος ωστόσο λειτουργεί εις βάρος των επιχειρηματιών του Πλατανιά που ήδη έχουν δώσει παράταση στην έναρξη λειτουργίας των καταλυμάτων και συνολικά των επιχειρήσεων τους.

Τυχόν νέες καθυστερήσεις στην παρέμβαση αποκατάστασης ,είναι βέβαιο πως θα λειτουργήσουν εις βάρος ολόκληρης της τουριστικής ζώνης του Πλατανιά καθώς ήδη οι πρώτοι επισκέπτες της σεζόν, αποκομίζουν τη χειρότερη εντύπωση φθάνοντας στην παραλία του πιο δημοφιλούς προορισμού του νομού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια