Χανιά: Στα πρόθυρα κατάρρευσης το Κέντρο Ψυχικής Υγείας - Εμπλοκή για εκατοντάδες πολίτες

Χανιά
Χανιά: Στα πρόθυρα κατάρρευσης το Κέντρο Ψυχικής Υγείας - Εμπλοκή για εκατοντάδες πολίτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, που παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα δράσεων τόσο εντός της δομής του όσο και με τις κινητές μονάδες του, λειτουργεί πια οριακά εξ αιτίας της σοβαρής υποστελέχωσης του

Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν εκατοντάδες παιδιά με προβλήματα ψυχικής υγείας, ενήλικες με χρόνιες ψυχικές ασθένειες και ογκολογικοί ασθενείς στα Χανιά, που έχουν την ανάγκη ψυχολογικής στήριξης.

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, που παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα δράσεων τόσο εντός της δομής του όσο και με τις κινητές μονάδες του, λειτουργεί πια οριακά εξ αιτίας της σοβαρής υποστελέχωσης του.

Με μόνο δύο μόνιμους ψυχιάτρους και έναν επικουρικό, τη στιγμή που οι οργανικές θέσεις Ψυχιάτρων είναι οκτώ, θα αδυνατεί σύντομα να εξυπηρετήσει τον μεγάλο όγκο των περιστατικών και να καλύψει θεραπείες που απαιτούν συνταγογράφηση. Δεν είναι όμως μόνο οι δράσεις που αναπτύσσονται εντός του Κέντρου αλλά και οι εκατοντάδες πολίτες που εξυπηρετούνται από τις δύο κινητές μονάδες, παιδιών και εφήβων και ενηλίκων.

Ο κ. Μανόλης Ζουμαδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων – Εργαζομένων στην Ψυχική Υγείας, εξηγεί πως «δεκάδες περιστατικά δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν ή οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα θα αναγκαστούν να απευθυνθούν σε ιδιώτες , αφού σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Υγείας για πρώτη φορά δεν εγκρίθηκαν οι εξάμηνες παρατάσεις εργασίας των Διευθυντών των Νοσοκομείων.

Έτσι, το ήδη υποστελεχωμένο Κέντρο Ψυχικής Υγείας από διεπιστημονικό προσωπικό, κινδυνεύει να αναστείλει λειτουργίες και δράσεις λόγω αποχώρησης- συνταξιοδότησης της συντονίστριας Διευθύντριας κ. Ζουμαδάκη, η οποία είχε την πρόθεση αποδοχής παράτασης».

Ενδεικτικά του κενού που απειλεί να προκαλέσει στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας των Χανίων η μη στελέχωση του Κέντρου, είναι τα στοιχεία με τον αριθμό των παιδιών και ενηλίκων που εξυπηρετεί.

Μόνο το 2022, το τμήμα παιδιών αντιμετώπισε 2.101 περιστατικά στα οποία περιλαμβάνονται και περιστατικά από εισαγγελικές παραγγελίες για περιπτώσεις κακοποιημένων παιδιών. Φέτος μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους, έχουν αντιμετωπιστεί 523 περιστατικά.

Πολλαπλάσιος είναι ο αριθμός των ενηλίκων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του Κέντρου. Το 2022 ο αριθμός των ραντεβού έφτασε τις 11.693 ενώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, ανήλθε σε 2.952. Στο Κέντρο Ημέρας για ψυχολογική στήριξη ογκολογικών ασθενών, το οποίο είναι το τρίτο επίσημο κέντρο που λειτουργεί Ελλάδα, ο αριθμός των εξυπηρετούμενων έφτασε τους 1.747 το 2022 και φέτος μέχρι τον Μάρτιο είχαν καταφύγει σε αυτό 446 ασθενείς με καρκίνο.

Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, «ήδη πολλά περιστατικά παραπέμπονται στο Ηράκλειο ή στο Ρέθυμνο ή ακόμα και σε ιδιώτες ψυχιάτρους». Για την διασφάλιση της λειτουργίας του Κέντρου και των υπηρεσιών και δράσεων του απαιτείται άμεση πρόσληψη νοσηλευτών και ψυχιάτρων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News