Χανιά: Οργή και αγανάκτηση για την παραλία του Πλατανιά - «Να επανέλθει στην αρχική της μορφή»

Κρήτη
Χανιά: Οργή και αγανάκτηση για την παραλία του Πλατανιά - «Να επανέλθει στην αρχική της μορφή»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο λιμενίσκος έγινε χωρίς κάποια περιβαλλοντολογική μελέτη και χωρίς αδειοδότηση και ευθύνεται για τις ζημιές στην παραλία», αναφέρουν οι Ενεργοί Πολίτες Πλατανιά

Ερωτήματα για τη διάβρωση της παραλίας στον Πλατανιά, της πλέον τουριστικής περιοχής των Χανίων που έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της, εκφράζουν οι Ενεργοί Πολίτες της περιοχής, για τα οποία αναμένουν απαντήσεις, μετά και από το ρεπορτάζ του neakriti.gr.

Μάλιστα, θέλοντας να αναδείξουν τα προβλήματα που υπάρχουν με τις αυθαιρεσίες στην περιοχή, στο κείμενο της επιστολής τους που έστειλαν στο neakriti.gr επισύναψαν και αποκαλυπτική φωτογραφία για τα όσα συμβαίνουν στη δημοφιλή παραλία, που κάθε χρόνο, κατά τα άλλα, παρουσιάζει τρομερή επισκεψιμότητα. 

Αναλυτικότερα, τα όσα επισημαίνουν έχουν ως εξής:

«Αναφορικά με το άρθρο σας για τον Πλατανιά, θα ήθελα να σας ενημερώσω για ορισμένα πράγματα που πιθανόν να μην γνωρίζετε.

Και συγκεκριμένα: Τα προβλήματα διάβρωσης που αντιμετωπίζει ο Κόλπος των Χανίων οφείλονται στις χωρίς σύνεση και χωρίς σωστό σχεδιασμό ανθρωπογενείς επεμβάσεις και παρεμβάσεις.

Χωρίς σχεδιασμό ολιστικότερης θεώρησης κατασκευές λιμενίσκων, χωρίς σχεδιασμό έργα για προστασία των ακτών από τις επιπτώσεις που προέκυψαν από τα προηγούμενα έργα και στη συνέχεια, “πυροσβεστικές” παρεμβάσεις για προστασία από τα έργα προστασίας.

  • Ο λιμενίσκος Πλατανιά Χανίων είναι μια λιμενική υποδομή μικτής χρήσης με έκταση λιμενολεκάνης Λ <50.000m2 και συνολικό μήκος μόλων και κρηπιδωμάτων Μ<1.000 m.

Έγινε χωρίς κάποια περιβαλλοντολογική μελέτη και χωρίς αδειοδότηση και ευθύνεται για τις ζημιές στην παραλία.

  • Βρίσκεται εντός της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης του δικτύου NATURA 2000 «Χερσόνησος Ροδωπού-Παραλία Μάλεμε-Κόλπος Χανίων» με κωδικό GR4340003, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την αναθεώρηση του Εθνικού Καταλόγου περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura (Κ.Υ.Α. 50743/11.12.2017 Φ.Ε.Κ. 4432/Β/15.12.2017).
  • Η παρακείμενη παραλία ανατολικά και δυτικά του λιμενίσκου αποτελεί παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta, ενώ στη θαλάσσια περιοχή εντοπίζονται λιβάδια Ποσειδωνίας  (Posidonia oceanica) που αποτελούν οικότοπο προτεραιότητας με κωδικό 1120*.

Στο παραλιακό μέτωπο της ευρύτερης περιοχής της βόρειας ακτής του Ν. Χανίων, από Σταλό έως το Κομυμβάρι, εμφανίζονται έντονα φαινόμενα διάβρωσης των ακτών και δραματική μείωσης του πλάτους της αμμώδους παραλίας.

  • Είναι εμφανής η άστοχη χωροθέτηση του αλιευτικού καταφυγίου του Πλατανιά στη θέση που είναι σήμερα, αλλά και η άστοχη κατασκευή του.
  • Όπως και οι εγκάρσιοι προστατευτικοί πρόβολοι ως μια ακόμα άστοχη παρέμβαση στη δυναμική της παράκτιας ζώνης Πλατανιά – Αγίας Μαρίνας – Σταλού είναι εμφανής με όλες τις αρνητικές συνέπειες της συνεχιζόμενης διάβρωσης.
  • Το 2017 παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μιας έρευνας του ΕΛΚΕΘΕ κόστους 380.000 ευρώ τα οποία συνοπτικά αποδίδουν τη διαρκώς επιδεινούμενη διάβρωση των ακτών σε άστοχες και παράνομες ανθρώπινες επεμβάσεις.
  • Και όμως επιμένουν στη νομιμοποίηση του και κατασκευής μιας ακόμα μαρίνας σκαφών.

Τη στιγμή που στα 2,5 ναυτικά μίλια στον κάτω Σταλό υπάρχει αλιευτικό καταφύγιο που αυτή τη στιγμή γίνονται έργα ανάπλασης.

Στα 6 ναυτικά μίλια υπαρχή σύγχρονο λιμάνι στο Κολυμπάρι

  • Από την προσεχώς προβλεπόμενη εκβάθυνση της λιμενολεκάνης θα παραχθούν περίπου 22.000m3 άμμου, η οποία άμμος έχει φύγει από τις ακτές της παράκτιας ζώνης Πλατανιά Αγίας Μαρίνας και έχει συγκεντρωθεί μέσα στον λιμενίσκο.
  • Πόσο θα κοστίσει η εκβάθυνση;
  • Πόσο κόστισε η εκβάθυνσης τα προηγούμενα χρόνια;
  • Μόνο η πληρωμή του 1ου λογαριασμού της μελέτης «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων λιμενίσκου Πλατανιά, Δήμου Πλατανιά, Π.Ε. Χανίων», στην αναδοχή εταιρεία κόστισε 17.856,00€,
  • Και τα υπόλοιπα έπονται...

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι:

  • Γιατί η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία και όχι στο ΕΛΚΕΘΕ?
  • Πόσο θα κοστίσουν στον Έλληνα φορολογούμενο όλα αυτά τα έργα νομιμοποίησης: εργασίες αποκατάστασης, συντήρησης και εκβάθυνσης του λιμενίσκου;
  • Θα υπάρχει όφελος για την κοινωνία;
  • Ποιος θα κάνει μπάνιο δίπλα από μια Μαρίνα σκαφών;
  • Τι θα γίνουν τα τόσα ξενοδοχεία που είναι στην ευρύτερη περιοχή;

Ο τουρίστας αυτό που αποζητά όταν φεύγει από τη χώρα του για να έρθει εδώ και κοιτάζει και την παραλία και τον ήλιο και το μάτι του να ευχαριστηθεί, να καθίσει εδώ και βέβαια και να αφήσει και τα εισοδήματά του. Πιθανώς να μην το έχετε σπουδαιολογήσει στο μυαλό σας, αλλά το Α και το Ω στις παραλίες της Ελλάδας είναι η άμμος. Μάλλον είναι ο θησαυρός μας που κάπου τον έχουμε αφήσει πίσω και τον παρατάμε και τον πετάμε και πολύ μακριά.

  • Με πόσα μπαζώματα ακόμα και με πόσους τόνους τσιμέντο θα φορτωθεί η εκτεθειμένη στους βοριάδες θάλασσα και παραλία μας;

Ας σώσουμε ό,τι ακόμη σώζεται.

Το περιβάλλον είναι η ίδια μας η ζωή. Όποιος προστατεύει το περιβάλλον, προστατεύει τη ζωή τη δικιά του και τη ζωή των μελλοντικών γενεών. Ενώ είναι εμφανές ότι αυτός που καταστρέφει το περιβάλλον αναιρεί τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις επιβίωσης του ανθρώπου.

Για όλους εμάς η λύση είναι μονόδρομος.

Η παραλία πρέπει να επανέλθει και θα επανέλθει στην αρχική της μορφή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News