Κρήτη: Με δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα θωρακίζεται το νησί - Προειδοποίηση για όσους δεν καθαρίζουν τα οικόπεδά τους (vid)

Κρήτη
Κρήτη: Με δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα θωρακίζεται το νησί - Προειδοποίηση για όσους δεν καθαρίζουν τα οικόπεδά τους (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τις ίδιες δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα επιχειρήσει κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο στην Κρήτη. Θέμα χρόνου είναι σύμφωνα με τον κ. Θεοφιλόπουλο, η εγκατάσταση των δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων σε Χανιά και Ηράκλειο
  • Δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα και φέτος στην Κρήτη
  • Χωρίς προσωπικό το πυροσβεστικό κλιμάκιο του Δήμου Χανίων
  • Αυστηρή νομοθεσία για όσους δεν καθαρίζουν τα οικόπεδά τους
  • Με δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα θωρακίζεται από αέρος η Κρήτη τη φετινή αντιπυρική περίοδο, που αρχίζει επισήμως την 1η Μαΐου. Στη  συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στα Χανιά, που έλαβε χώρα την Παρασκευή, 28 Απριλίου, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Βορείου - Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, τόνισε ότι καθορίζεται το πλαίσιο των δράσεων και συνεργασιών, ώστε το φετινό καλοκαίρι να κυλήσει με τις λιγότερες δυνατόν πυρκαγιές στο νησί και σε όλη την επικράτεια.

    Με τις ίδιες δυνάμεις πάντως, επίγειες και εναέριες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα επιχειρήσει κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο στην Κρήτη. Θέμα χρόνου είναι σύμφωνα με τον κ. Θεοφιλόπουλο, η εγκατάσταση των δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων σε Χανιά και Ηράκλειο.

    Για μεν τα Χανιά προβλέπεται η αποστολή ελικοπτέρου τύπου Erickson, το οποίο διαθέτει μία σειρά πλεονεκτημάτων, όντας ικανό να εκτελέσει με μοναδική ακρίβεια την ρίψη του νερού, ακριβώς εκεί που χρειάζεται. Εξ αιτίας του πλούσιου ορεινού όγκου του νομού και του ιδιαίτερου ανάγλυφου του εδάφους, θεωρείται ως το πιο αποτελεσματικό. Για δε το Ηράκλειο, προβλέπεται η εγκατάσταση άλλου τύπου πυροσβεστικού ελικοπτέρου.

    Στην πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας εν όψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, εκφράστηκε ανησυχία για το ενδεχόμενο, εξ αιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας να ευνοηθεί η εκδήλωση πυρκαγιών, πλην όμως καθορίστηκε το πλαίσιο για άμεση αντιμετώπιση και της μικρότερης εστίας φωτιάς. «Για φέτος προβλέπεται πιο ξηρό καλοκαίρι, με λιγότερα νερά , άρα η κατάσταση θα είναι πιο «εύφλεκτη» και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Γι αυτό ακριβώς γίνεται το συντονιστικό» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής, ο οποίος υπενθύμισε πως όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, πατάνε πάνω στην πολύ καλή περυσινή περίοδο κατά την οποία στα Χανιά εκδηλώθηκαν λίγες πυρκαγιές και κάηκε περιορισμένη έκταση.  

    Την ίδια στιγμή σχεδόν απαξιωμένο από την πολιτεία  παραμένει το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του δήμου Χανίων στον Άγιο Ματθαίο ενώ χωρίς ενίσχυση σε προσωπικό είναι όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες. Για το γεγονός ότι στο Κλιμάκιο του Αγίου Ματθαίου το προσωπικό ανέρχεται σε μόλις τρία άτομα, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και πρασίνου κ. Μιχάλης Τσουπάκης σημείωσε πως παρά τις προσπάθειες, δεν έχει δοθεί έγκριση για να γίνουν προσλήψεις. Ως προς την επάρκεια δυνάμεων στις Πυροσβεστικές υπηρεσίες, ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος εξήγησε πως όταν οι συνθήκες το απαιτούν , οι υπηρεσίες λειτουργούν με την επιφυλακή, με τη συνεργασία όλων των φορέων και με τη βοήθεια των πολιτών.

    Στο μεταξύ, αυστηρότερη είναι από φέτος η νομοθεσία για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, ακόμη και σε περιοχές εκτός σχεδίου, που δεν μεριμνούν για τον καθαρισμό και την αποψίλωση τους από τη βλάστηση, ενισχύοντας τον κίνδυνο πυρκαγιών. «Να ξέρει ο κόσμος ότι κάποιος που έχει την ευθύνη να καθαρίσει το οικόπεδο του και δεν το έχει κάνει θα έχει άμεσα πρόστιμο» τόνισε ο κ. Μιχάλης Τσουπάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News