Γηροκομείο-κολαστήριο στα Χανιά: Στις 12 Μαΐου δικάζονται τα πλημμελήματα - Τι έγινε στο δικαστήριο

Χανιά
Γηροκομείο-κολαστήριο στα Χανιά: Στις 12 Μαΐου δικάζονται τα πλημμελήματα - Τι έγινε στο δικαστήριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διαδικασία της συζήτησης συνεχίστηκε με την υποβολή ενστάσεων, και στη συνέχεια διεκόπη εκ νέου μετά από σειρά αιτημάτων - Υποβλήθηκε ακόμη και αίτημα ακύρωσης του κλητηρίου θεσπίσματος - Το μεσημέρι διακόπηκε για να συνεχιστεί στις 12 Μαΐου

Συζητήθηκε νωρίτερα μέσα στην ημέρα (26/4) στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων η υπόθεση του ιδιωτικού γηροκομείου, αναφορικά με τις πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες, που βαρύνουν συνολικά είκοσι τέσσερις κατηγορούμενους.

Πρόκειται κυρίως για διοικητικούς υπαλλήλους της περιφερειακής ενότητας Χανίων και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και για θεσμικούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης. Για δε τον νυν αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή, για τον οποίο πρόσφατα ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτό το αίτημα του εισαγγελέα να αναιρεθεί το απαλλακτικό βούλευμα που είχε εκδοθεί, εκκρεμεί απόφαση του δικαστικού συμβουλίου η οποία θα κρίνει αν θα περιληφθεί στους κατηγορούμενους.

Η διαδικασία χρειάστηκε πολλές φορές να διακοπεί προκειμένου το δικαστήριο να αποσυρθεί και να αποφασίσει επί αιτημάτων των συνηγόρων. Από την πλευρά της υποστήριξης κατηγορίας, προβλήθηκε αίτημα αποβολής συνηγόρου προς υποστήριξη κατηγορίας (πρώην πολιτικής αγωγής) λόγω παραγραφής του δικαιώματός της. Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος, εισήγηση που έγινε τελικώς δεκτή κι έτσι η κ. Μαρία Παπαδάκη θα συμμετάσχει ως συνήγορος, πρώην πολιτικής αγωγής. Η διαδικασία συνεχίστηκε με την υποβολή ενστάσεων, και στη συνέχεια διεκόπη εκ νέου μετά από σειρά αιτημάτων. Υποβλήθηκε ακόμη και αίτημα ακύρωσης του κλητηρίου θεσπίσματος. Το μεσημέρι  διακόπηκε για να συνεχιστεί στις 12 Μαΐου.

Ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χανίων αναμένεται να βρεθούν είκοσι τέσσερις δημόσιοι λειτουργοί, για την πολύκροτη υπόθεση του ιδιωτικού γηροκομείου μέσα στο οποίο φέρονται να βασανίστηκαν και να πέθαναν δεκάδες ηλικιωμένοι. Τους είκοσι τέσσερις βαρύνουν πλημμεληματικού χαρακτήρα διώξεις, που αφορούν στις ευθύνες της Αντιπεριφέρειας Χανίων, εποπτεύουσας αρχής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, η οποία ενώ ήλεγχε τον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας, δεν διαπίστωσε όσα εφιαλτικά φέρεται να συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν εκτός της παράβασης καθήκοντος, είναι αυτές της πλαστογραφίας, χρήσης πλαστού ιατρικού πιστοποιητικού, ηθικής αυτουργίας σε έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού , δικαστικής χρήσης ψευδούς πιστοποιητικού.

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται και η νυν διευθύντρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Μεταξύ άλλων κατηγορείται πως δεν προέβη σε καμία απολύτως ενέργεια και δη σε σχετική εισήγηση για την επιβολή σχετικών κυρώσεων για τους υπεράριθμους φιλοξενούμενους που είχαν διαπιστωθεί σε ελέγχους, παρά μόνο αρκέστηκε σε απλές συστάσεις, γνωρίζοντας μάλιστα ότι οι διαχειρίστριες τις αγνοούσαν.

Αναφορικά με τον νυν αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή, υπενθυμίζεται πως είχε κατηγορηθεί, πως τον Οκτώβριο του 2019 εξέδωσε απόφαση, με την οποία αναθεωρήθηκε η άδεια που είχε ήδη χορηγηθεί στον οίκο ευγηρίας και από δεκαέξι θέσεις η δυναμικότητα του αυξήθηκε σε σαράντα έξι. Ο δε Απόστολος Βουλγαράκης, πρώην αντιπεριφερειάρχης, διώκεται επειδή φέρεται να παρέλειψε να επανελέγξει την άδεια λειτουργίας καθώς και να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια επιβολής προστίμου ή να διατάξει την σφράγιση της μονάδας. Ο τελευταίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα διά παραλείψεως.

Υπενθυμίζεται ότι μαρτυρίες για πλαστά πιστοποιητικά θανάτων, αναίτιους θανάτους ηλικιωμένων που εισέρχονταν υγιείς στη δομή και εξέπνεαν αβοήθητοί, οι αναφορές για υποσιτισμό, πλημμελή καθαριότητα και βιαιότητες που περιλαμβάνονται στην πολυσέλιδη δικογραφία της υποδιεύθυνσης ασφάλειας Χανίων, είχαν σοκάρει την κοινή γνώμη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News