Δικαιοσύνη από την Κρήτη: Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τον παλμό των εκλογών από τα Χανιά

Κρήτη
Δικαιοσύνη από την Κρήτη: Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τον παλμό των εκλογών από τα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πότε θα κάνει ξαστεριά; Στις 21 Μαΐου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι στις εκλογές αυτές φεύγει η χειρότερη μεταπολιτευτική κυβέρνηση – Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο στόχαστρο τον Κυριάκος Μητσοτάκη για τις υποκλοπές, ενώ απενεργοποίησε το σύνθημα για «αλλαγή»

«Στις 21 Μαΐου θα κάνει ξαστεριά για όλη τη χώρα», υπογράμμισε το βράδυ της Τρίτης 25 Απριλίου, ο Αλέξης Τσίπρας από τα Χανιά, ξεκινώντας την ομιλία του στο ενετικό λιμάνι με έντονα σημειολογικές αναφορές στο πιο δημοφιλές ριζίτικο της Κρήτης, αλλά και στον σπουδαίο Νίκο Καζαντζάκη.

Ενόψει της κάλπης της 21ης Μαΐου, ο ίδιος έθεσε το βασικό δίλημμα «αλλαγή ή Μητσοτάκης», επανενεργοποιώντας και το γνωστό σύνθημα της... αλλαγής.

Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή προσωπική επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα πεπραγμένα της 4ετίας, προχώρησε μάλιστα και σε μια σύγκριση μεταξύ της δικής του συγκέντρωσης και της σαββατιάτικης συγκέντρωσης, στον ίδιο ακριβώς χώρο, στην πλατεία Κατεχάκη, του πρωθυπουργού (δίχως να τον κατονομάσει), ενώ κάλεσε τους Χανιώτες, τους Κρητικούς και όλους τους Έλληνες να δώσουν, όπως είπε, «όλες και όλοι μαζί το μήνυμα για δικαιοσύνη παντού»...

«Ξεκινώντας την ομιλία μου σήμερα θα ήθελα να θυμηθώ ένα παλιό ριζίτικο, το πιο χαρακτηριστικό του τόπου μας, που τραγουδάμε στους αγώνες, “Πότε θα κάνει ξαστεριά”.

Σας φέρνω λοιπόν ένα μήνυμα από κάθε άκρη της Ελλάδας. Στις 21 Μαΐου θα κάνει ξαστεριά. Και την επομένη θα ξημερώσει μια νέα μέρα για τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, την πατρίδα μας. Έρχεται η ξαστεριά της αλλαγής», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε «χαρά και συγκίνηση» που βρίσκεται στην Κρήτη γιατί «η Κρήτη είναι στο σώμα και το αίμα της Ιστορίας μας».

«Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συγκέντρωση στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα. Ας κάνει κανείς μόνο τη σύγκριση με παρόμοιες συγκεντρώσεις που έγιναν εδώ από άλλους...

Και χωρίς μάλιστα εμείς να έχουμε τα σκηνοθετικά εφέ που έχουν άλλοι. Μιλάμε με την παρουσία μας. Είμαστε περισσότεροι στους δρόμους, στις πλατείες, θα είμαστε και στις κάλπες», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας και επισήμανε: «Όπως έχει πει ο σπουδαίος Νίκος Καζαντζάκης, στον πόλεμο για τη λευτεριά είσαι ήδη ελεύθερος... Από το Θέρισο μέχρι την Εθνική Αντίσταση, τους δημοκρατικούς αγώνες, την αντιδικτατορική πάλη, τα μεγάλα μέτωπα της αλλαγής, πρόσωπα, κόμματα, αγώνες και κατακτήσεις της δημοκρατικής παράταξης διατρέχονται από μια κόκκινη γραμμή. Τη γραμμή της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Αυτή η γραμμή διατρέχει σήμερα την ελληνική κοινωνία».

«Θα ζήσουμε άλλα τέσσερα χρόνια κάτω από αυτό το σκληρό καθεστώς Μητσοτάκη; Άλλα τέσσερα χρόνια με τη χειρότερη Δεξιά της μεταπολίτευσης;», διερωτήθηκε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας, για να σημειώσει: «Θα ζήσουμε άλλα τέσσερα χρόνια γόνων, επιγόνων, ανιψιών, αυλικών και κολλητών, που μοιράζουν και μοιράζονται τα ιμάτια του λαού μας; Άλλα τέσσερα χρόνια που το κράτος, το ρεύμα, η Υγεία, η Παιδεία, το νερό, ο αέρας, η ανάσα της κοινωνίας θα ανήκουν ή θα χαρίζονται στην ελίτ των προνομίων, της κερδοσκοπίας και του γαλάζιου κόμματος; Ή θα δώσουμε μια ευκαιρία στην αλλαγή; Στην πρόοδο; Στην εντιμότητα; Στο δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος; Στη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη; Μια ευκαιρία στην αξιοπρέπεια; Αυτά είναι τα μεγάλα διλήμματα που έχουμε μπροστά μας».

«Ο τόπος χρειάζεται ένα πρωθυπουργό ευθύνης και όχι ένα πρωθυπουργό που δεν ήξερε, δηλαδή δε νοιάζεται. Δε νοιάζεται για την κοινωνία, για τους ανθρώπους, για το σήμερα και το αύριο. Δεν ήξερε τίποτα για τις υποκλοπές. Δεν ήξερε τι έκανε ο Πάτσης. Δεν ήξερε για το “πάρτι” των αναθέσεων, δεν ήξερε και την κατάσταση που είχε αφήσει ο Καραμανλής τους σιδηρόδρομους. Το σχέδιό τους ήταν η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», σημείωσε, με μια ολομέτωπη προσωπική επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το εισόδημα για τους περισσότερους συμπολίτες μας εξανεμίζεται από τις τρεις πρώτες εβδομάδες του μήνα. Το σούπερ-μάρκετ έχει γίνει ένας εφιάλτης, στα πρατήρια της βενζίνης έχουμε την ακριβότερη τιμή σε όλη την Ευρώπη. Το ηλεκτρικό ρεύμα “τρώει” τη μίση σύνταξη του συνταξιούχου, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν περνάνε ούτε έξω από τις τράπεζες, ενώ οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πηγαίνουν σε λίγους και μετρημένους επιχειρηματικούς ομίλους», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με άξονα το οικονομικό-κοινωνικό μέτωπο.

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό σχέδιο του κόμματός του, επισήμανε ότι αυτό συνοψίζεται επιγραμματικά σε τέσσερις άξονες και πιο συγκεκριμένα: «στην αύξηση των μισθών, στη μείωση των τιμών, στη ρύθμιση των χρεών και στη δημιουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού κράτους».

Βολές με φόντο ΒΟΑΚ και στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για εξαπάτηση των Κρητικών από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με σημεία αναφοράς το έργο του ΒΟΑΚ και το στρατόπεδο Μαρκοπούλου.

«Ως εδώ με την εξαπάτηση και των Κρητικών. Θα αναφέρω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα... Τον Απρίλη του 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπογράφτηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Χανίων, που προέβλεπε την παραχώρηση 54 στρεμμάτων του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον Δήμο Χανίων. Η μεταφορά των στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε άλλο χώρο χρηματοδοτήθηκε τότε με 1,340 εκατ. ευρώ και βάσει της συμφωνίας που υπογράφτηκε θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέσε σε 15 μήνες. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. όχι μόνο δεν ολοκλήρωσε τη συμφωνία, αλλά κατάφερε να την αφήσει ανολοκλήρωτη για τέσσερα χρόνια. Και τι κάνει τώρα ο κ. Μητσοτάκης; Εμφανίζεται στους πολίτες των Χανίων με θράσος και το παρουσιάζει ως δικό του σχέδιο...

Το δεύτερο παράδειγμα είναι ο ΒΟΑΚ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σπατάλησε τρία χρόνια για να καταλήξουν στα αρχικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ. Με μόνη αλλαγή την επιβολή διοδίων. Η υπόθεση έχει μέλλον, γιατί από την κυβέρνηση που δεν κατάφερε μέσα σε τέσσερα χρόνια να αποκαταστήσει τα προβλήματα της κακοκαιρίας του 2019 κανείς δεν έχει την απαίτηση να ολοκληρώσει τον ΒΟΑΚ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News