Χανιά: Επιχειρηματικότητα με «άρωμα»… εκλογών (pics)

Κρήτη
Χανιά: Επιχειρηματικότητα με «άρωμα»… εκλογών (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Χανίων, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, οργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης, 19 Απριλίου ανοιχτή σύσκεψη, η οποία είχε προεκλογικό «χρώμα»

Προεκλογικό «χρώμα» είχε η ανοιχτή σύσκεψη για την επιχειρηματικότητα που οργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης, 19 Απριλίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Χανίων, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων. Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Παντελής Πετσετάκης και ο Αλέκος Μαρινάκης, απάντησαν σε ζητήματα ανάπτυξης, στήριξης και επιβίωσης των επαγγελματιών όλων των κλάδων. 

Με αναφορές στα προγράμματα των κομμάτων για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα που ταλανίζουν τους επαγγελματίες όλων κλάδων, με κυρίαρχο αυτό της ρευστότητας. 

«Ο στόχος ο δικός μας είναι να συνεχίσει η ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, να ανέβουν οι μισθοί, που αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης τετραετίας και να ολοκληρωθούν τα αναπτυξιακά έργα που έχουμε όλοι τόσο πολύ ανάγκη», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη. 

Στα βασικά σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη της επιχειρηματικότητας αναφέρθηκε ο πρώην Υπουργός Γιώργος Σταθάκης, χαρακτηρίζοντας ως κομβική τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. «Η ελληνική οικονομία και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι εγκλωβισμένοι σε μια παγίδα χρέους. Ταυτόχρονα παγιδευμένοι απέναντι στην εφορία και στους ασφαλιστικούς οργανισμούς και χωρίς αυτή την επίλυση του ιδιωτικού χρέους δε μπορεί να αποδεσμευτεί και να απελευθερωθεί», σημείωσε. 

Αναγκαίο χαρακτήρισε τον δανεισμό των επιχειρηματιών με χαμηλά επιτόκια, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης και υποψήφιος βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Παντελής Πετσετάκης ενώ για τον βραχνά των κόκκινων δανείων μίλησε ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέκος Μαρινάκης. «Είναι η έλλειψη προσωπικού και η αύξηση των επιτοκίων τα σημαντικότερα ζητήματα, επομένως η ρευστότητα είναι το μέγιστο. Θεωρώ ότι οι κινήσεις που γίνονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να μειωθεί το βασικό επιτόκιο αναφοράς και δανεισμού της ΕΚΤ προς τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες είναι προς την κατεύθυνση να λυθεί και να μπορούν οι επιχειρήσεις να δανειστούν χαμηλότοκα δάνεια» είπε ο Παντελής Πετσετάκης. Από την πλευρά του ο Αλέκος Μαρινάκης, περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος βουλευτής στα Χανιά με το ΚΚΕ σημείωσε πως «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βιώνουν ένα μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότας όταν το 67% αυτών είναι κοκκινισμένες, τα δάνεια τους είναι κόκκινα και πάνε για πλειστηριασμό».  Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Χανίων Γιάννης Παυλάκης αναφέρθηκε στις δυνατότητες χρηματοδότησης των επαγγελματιών κάνοντας λόγο για αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το νέο ΕΣΠΑ. «Δυστυχώς για την ώρα αποκλείονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, μιλάμε για το 95% της επιχειρηματικότητας, των επιχειρηματιών από 0 - 9 υπαλλήλους. Άρα θα πρέπει να το ξανασκεφτούν οι κυβερνώντες», τόνισε. 

Επαναλαμβάνοντας τον στόχο της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδυναμία, η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι η διεθνής κατάσταση επιβάλει κυβερνήσεις που να αποφασίζουν γρήγορα και ηγέτες που να εκπροσωπούν τη χώρα τους αξιόπιστα σε ολόκληρο τον κόσμο.  Όπως ανέφερε «ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι θα κάνει κυβέρνηση με τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Βαρουφάκη, ο κ. Βαρουφάκης το αρνείται. Ο δε κ. Ανδρουλάκης βάζει ως προϋπόθεση να μην είναι ο Βαρουφάκης αλλά ούτε ο Τσίπρας. Δύσκολα τα βλέπω όλα αυτά και η χώρα περιπέτειες δεν αντέχει». 

Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα 4 ποσοστιαίων μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην Υπουργός Γιώργος Σταθάκης είπε ότι συστηματικά υποβαθμίζεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αυτό φάνηκε στις εκλογές του 2019 όπου υπολόγιζαν ότι θα είναι στο 28 ενώ ήταν στο 32. Γενικώς είμαστε αισιόδοξοι ότι όταν οι διαφορές που καταγράφονται είναι σε ένα επίπεδο 3-4 μονάδων, είναι ανοιχτή η μάχη». 

Στην ανοιχτή σύσκεψη για την επιχειρηματικότητα συμμετείχαν παράγοντες όλων των επιχειρηματικών κλάδων. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News