Χανιά: Σε άτυπη κόντρα Δήμος και Εκκλησία με φόντο την αξιοποίηση κτιρίου ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου

Χανιά
Χανιά: Σε άτυπη κόντρα Δήμος και Εκκλησία με φόντο την αξιοποίηση κτιρίου ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι από τη Μονή σε παράταση της παραχώρησης κτιρίου ιδιοκτησίας της - Aναζητείται λύση για την εξυπηρέτηση των 1.200 μελών του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Σε κοινωνικό ζήτημα με ηθικές διαστάσεις εξελίσσεται η αξιοποίηση κτιρίου ιδιοκτησίας της Ιεράς Mονής Γουβερνέτου το οποίο έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Χανίων για τη στέγαση του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Η απόφαση της Ιεράς Μονής να μην ανανεώσει την παραχώρηση παρά το αίτημα της δημοτικής αρχής έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στον Δήμο, που επιπλέον θέτει ερωτήματα για την πρόθεση της ιδιοκτήτριας να δημιουργήσει κέντρο κατά των αμβλώσεων. Για ψεύδη κάνει λόγο ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου θεοφιλέστατος Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος, δηλώνοντας στο neakriti.gr, πως είναι δικαίωμα της εκκλησίας να αξιοποιεί όπως θέλει την περιουσία της.

Η απόφαση της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου να δώσει τέλος στη δωρεάν παραχώρηση κτιρίου προς τον Δήμο Χανίων, στο οποίο στεγάζεται εδώ και 12 χρόνια το Κοινωνικό Παντοπωλείο, έχει προκαλέσει αίσθηση στην κοινωνία των Χανίων. Σύμφωνα μάλιστα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ελένη Ζερβουδάκη, αιτιολογώντας την πίεση που ασκεί για εκκένωση του χώρου, ο ηγούμενος της μονής της ανέφερε πως στις προθέσεις της τοπικής εκκλησίας είναι να δημιουργήσει κέντρο στήριξης αγέννητου παιδιού.

«Ο Θεοφιλέστατος με πήρε τρεις φορές τηλέφωνο για να μου υπενθυμίσει ότι θα πρέπει φύγουμε κι αν έχουμε κάνει κάτι και μεταξύ άλλων μου ανέφερε ότι θέλουν να το αξιοποιήσουν για τις νέες μητέρες ,να μιλήσουν κατά των αμβλώσεων και υπέρ της μητρότητας», τονίζει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ελένη Ζερβουδάκη.

Ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου, Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος, μιλώντας στο neakriti.gr έκανε λόγο για ψεύδη και υποστήριξε πως ουδέποτε αναφέρθηκε σε δομή κατά των αμβλώσεων, πόσω δε μάλλον σε ένα κατάστημα με βιτρίνα σε κεντρικό δρόμο.

«Έγινε εμβόλιμα για να πυροδοτήσει καταστάσεις. Οτιδήποτε άλλο είναι εκβιασμός. Δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε την περιουσία της μονής ό,τι θέλουμε; Ζούμε έναν ιδιότυπο φασισμό», είπε.

«Σαφώς έχει το δικαίωμα να διαχειριστεί όπως αυτή νομίζει καλύτερα τον συγκεκριμένο χώρο», απαντά ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, τονίζοντας: «Εμείς θεωρούμε ότι στο πνεύμα της προσφοράς και της διακονίας της Εκκλησίας δεν μπορεί να βρεθεί κάτι καλύτερο από τη στέγαση του κοινωνικού παντοπωλείου που εξυπηρετεί ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και συνάδει και απόλυτα με την έννοια της προσφοράς που διατρέχει και το λόγο της Εκκλησίας».

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ως προς την ηθική παράμετρο της υπόθεσης, μίλησε εμμέσως πλην σαφώς για παράβαση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος.

«Σε αυτό το κομμάτι θεωρώ ότι μπορεί να γίνει μια πολύ μεγάλη συζήτηση και θα πρέπει να είμαστε απόλυτοι σε αυτό. Ότι στον 21ο αιώνα, στο σήμερα, το δικαίωμα των γυναικών να αυτοδιαχειρίζονται το σώμα τους να κάνουν επιλογές όπως αυτές θεωρούν καλύτερο , νομίζω ότι το έχουμε κατακτήσει».

Αναζητείται λύση για τη στέγαση του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Το συμφωνητικό παραχώρησης του ακινήτου της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου προς τον Δήμο Χανίων έληξε πέρυσι τον Απρίλιο. Λόγω του κοινωνικού χαρακτήρα της χρήσης του ακινήτου, ο Δήμος ζήτησε και πήρε παράταση της παραχώρησης μέχρι τον Νοέμβριο του 2023.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Ελένη Ζερβουδάκη, «τώρα όμως, ήρθε η ώρα που εμείς πρέπει να βρούμε ένα κτήριο γι’ αυτό περάσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο την αναγκαιότητα διεξαγωγής διαγωνισμού για την εξεύρεση κτηρίου. Αυτό καταλαβαίνετε ότι ανέγειρε ζητήματα στην κοινωνία γιατί είναι ένα ηθικό θέμα από τη στιγμή που και οι δύο φορείς πρεσβεύουμε την αλληλεγγύη, την αγάπη και την προσφορά στο συνάνθρωπο».

Η δημοτική αρχή αναζητά ήδη χώρο για τη μετεγκατάσταση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, με τον δήμαρχο πάντως να δηλώνει ότι θα επιδιώξει διάλογο με τους διαχειριστές των ακινήτων της Ιεράς Μονής.

Όπως λέει ο δήμαρχος Χανίων, «θα επικοινωνήσουμε με την Ιερά Μονή Γουβερνέτου να της ζητήσουμε να επανεξετάσει τη συγκεκριμένη στάση, να μπορέσουμε όλοι μαζί εκεί που πραγματικά η κοινωνία έχει ανάγκη, στις ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και όχι στις νέες γυναίκες που αποφασίζουν να κάνουν δύσκολες επιλογές αλλά που έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν.

Σύμφωνα με τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου, Αρχιμανδρίτη Ειρηναίο, προτάθηκε στον Δήμο η λύση της αξιοποίησης κτιρίου στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, που όμως δεν έγινε δεκτή. Ο Θεοφιλέστατος υπενθύμισε επίσης ότι η Ιερά Μονή Γουβερνέτου ήταν εκείνη που δημιούργησε το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το οποίο στη συνέχεια ανέλαβε με δικό της αίτημα, η δημοτική αρχή των Χανίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News