Τρίτη σε περιστατικά κακοποίησης η Κρήτη - Καθοριστική η συμπεριφορά των γονιών (vid)

Κρήτη
Τρίτη σε περιστατικά κακοποίησης η Κρήτη - Καθοριστική η συμπεριφορά των γονιών (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ημερίδα με θέμα “Η βία διδάσκεται από τους γονείς στα παιδιά” παρακολούθησαν στα Χανιά πλήθος γονέων, εκπαιδευτικών, αλλά και επαγγελματιών της ψυχικής υγείας

Τραύματα που ακολουθούν τα παιδιά και στην ενήλικη ζωή τους “ανοίγουν” οι συμπεριφορές βίας μέσα στην οικογένεια, δημιουργώντας παράλληλα μελλοντικούς θύτες. Η γνωστή συγγραφέας και οικογενειακή σύμβουλος Τένια Μακρή, μιλώντας προχθές σε ημερίδα στα Χανιά για τις επιπτώσεις της βίας που μπορεί να υπάρχει μέσα στην οικογένεια, τόνισε πως ο κανόνας θέλει κάθε παιδί να είναι “καθρέφτης” της οικογένειάς του.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι, όπως αναδείχτηκε και από την προχθεσινή ημερίδα, η Κρήτη συνιστά την τρίτη περιφέρεια της χώρας με τα περισσότερα περιστατικά βίας-κακοποίησης. Εξάλλου, ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι στα Χανιά καταγράφεται σημαντική αύξηση περιστατικών παιδικής κακοποίησης. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV” και τη Βίκυ Παπαδογιαννάκη, στο πλαίσιο της επίμαχης ημερίδας, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη, «έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση εισαγγελικών παραγγελιών για κακοποίηση ανηλίκων».

Σύμφωνα με την κ. Ζερβουδάκη, η «Υπηρεσία βρίσκεται εδώ και τώρα, άμεσα, σε οποιοδήποτε περιστατικό έρθει, είτε με εισαγγελική παραγγελία, είτε με απλή καταγγελία πολίτη».

Την προχθεσινή ημερίδα με θέμα “Η βία διδάσκεται από τους γονείς στα παιδιά” παρακολούθησαν στα Χανιά πλήθος γονέων, εκπαιδευτικών, αλλά και επαγγελματιών της ψυχικής υγείας.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η οικογενειακή σύμβουλος-συγγραφέας Τένια Μακρή, η ψυχολογική βία είναι μια από τις χειρότερες μορφές βίας. Παιδιά που βιώνουν καταστάσεις βίας μέσα στην οικογένεια καθίστανται πιθανοί θύτες ως ενήλικες. Τα, δε, τραύματα στην ψυχή τους, κυρίως όταν ζουν σε ένα περιβάλλον ψυχολογικής και λεκτικής βίας, μένουν για πάντα ανοιχτά.

«Τα παιδιά επαναλαμβάνουν “πατρόν” της συμπεριφοράς που βλέπουν από τους γονείς τους. Και από τη στιγμή που οι γονείς τους είναι αυτοί που τους απεικονίζουν την πραγματικότητά τους και τα βοηθούν να δομήσουν την προσωπικότητά τους, τα παιδιά αυτές τις συμπεριφορές τις θεωρούν φυσιολογικές. Άρα λοιπόν τις αναπαράγουν στη δική τους τη ζωή», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ TV” η κ. Μακρή.

«Η συμπεριφορά που αφήνει τα πιο σκληρά αποτυπώματα είναι η συναισθηματική-λεκτική και ψυχολογική βία. Κι αυτό γιατί είναι καθημερινή. Η σωματική βία και πολλές φορές η σεξουαλική - μες στην οικογένεια - δε συμβαίνει τόσο συχνά. Βεβαίως, αν έχουμε γονείς που είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ ή από τις ουσίες, αυτή η βίαιη συμπεριφορά η σωματική είναι επαναλαμβανόμενη», τόνισε η γνωστή οικογενειακή σύμβουλος-συγγραφέας.

Καθοριστική η συμπεριφορά των γονιών

Στην ημερίδα επισημάνθηκε ακόμη ότι το πρότυπο της μητέρας είναι το πιο ισχυρό για τα κορίτσια, ενώ κάθε συμπεριφορά του πατέρα αντανακλά στο μέλλον στις προσωπικές επιλογές κάθε γυναίκας.

«Από την άλλη πλευρά, αν έχεις μια μαμά η οποία έχει μάθει να θυματοποιείται προς τον σύζυγό της, δεν μπορεί το κορίτσι να έχει ένα άλλο πρότυπο κι όταν εκείνο ενηλικιωθεί, τελικά θα διαλέξει έναν σύντροφο επιθετικό και δύσκολο όπως τον πατέρα του, γιατί αυτόν γνωρίζει ως αρσενικό και θα συνεχίσει τη συμπεριφορά της μητέρας γιατί αυτή διδάχτηκε», σημειώνει με νόημα η Τένια Μακρή.

Την ίδια ώρα, περιπτώσεις παιδιών που έπεσαν θύματα ασέλγειας, κακοποίησης, ακόμη και μαστροπείας θα είχαν αποφευχθεί αν μεγάλωναν σε ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον, με σχέσεις αγάπης και εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών.

Ειδικότερα, όπως ξεκαθαρίζει η κ. Μακρή, «ένα παιδί το οποίο είναι σωστά τοποθετημένο μέσα στην οικογένειά του και οι γονείς του είναι σε μια σχέση ισορροπίας, σεβασμού και αποδοχής, το παιδί αυτό θα αντισταθεί γιατί οι γονείς του θα το έχουν εκπαιδεύσει να λέει “όχι”, οπότε λοιπόν οι δεύτερες περιπτώσεις είναι αυτές που γλιτώνουν».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News