Λίμνη Κουρνά: Ο υδάτινος παράδεισος στα Χανιά - Ιδανικός προορισμός για το Πάσχα

Κρήτη
Λίμνη Κουρνά: Ο υδάτινος παράδεισος στα Χανιά - Ιδανικός προορισμός για το Πάσχα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η λίμνη Κουρνά είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμός για τους επισκέπτες του νησιού, αλλά και τους ντόπιους

Η λίμνη του Κουρνά είναι η μεγαλύτερη φυσική λίμνη στην Κρήτη και βρίσκεται μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο, ανάμεσα στις δυτικές πλαγιές των Λευκών Ορέων και την εύφορη πεδιάδα της Γεωργιούπολης. Βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Κουρνάς, 2.5χλμ νότια από την παραλία της Γεωργιούπολης, 43 χλμ ανατολικά της πόλης των Χανίων και 20 χλμ δυτικά του Ρεθύμνου. Η λίμνη του Κουρνά και τα περίχωρα της αποτελούν ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα για την Ελλάδα, καθώς αυτή η γωνιά της επαρχία Αποκόρωνα είναι από τις λίγες περιοχές της Κρήτης όπου υπάρχει άφθονο γλυκό νερό καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.

Το όνομα της πιστεύεται ότι προέρχεται από την αραβική λέξη κουρνά για τη «λίμνη» και το «λουτήρα». Σε αρχαία κείμενα αναφέρεται ως Κορησία, ενώ πιστεύεται ότι υπήρχε κοντά ιερό της Κορησίας Αθηνάς.

Για τη δημιουργία μιας τόσο όμορφης λίμνης δε θα μπορούσαν να λείψουν οι λαϊκές παραδόσεις. Σύμφωνα με τον πιο γνωστό θρύλο, κάποτε είχαν έρθει στα χωράφια τους ένας πατέρας με την πανέμορφη κόρη του. Όσο δούλευε ο πατέρας, η κόρη χτενιζόταν. Όταν την είδε την θαύμασε, αλλά γρήγορα αυτός ο θαυμασμός μετατράπηκε σε ερωτική έλξη για την ίδια του την κόρη, και προσπάθησε να την αποπλανήσει. Τότε η δύστυχη νεαρή είπε «Βούλα και Βουλιλίμνα και εγώ στοιχειό στη λίμνα» και αμέσως η γη βούλιαξε. Από τότε η κοπέλα έγινε νεράιδα που κατά καιρούς οι ντόπιοι την βλέπουν να κάθεται σε ένα βράχο στη μέση της λίμνης. Αντίστοιχα, υπάρχει κι άλλη μια εκδοχή του μύθου που λέει ότι κάποτε ο θεός οργισμένος για τους άτιμους ντόπιους, βούλιαξε την περιοχή και πνίγηκαν όλοι, εκτός την κόρη του παπά που έγινε η νεράιδα του βράχου.

Η λίμνη Κουρνά είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμός για τους επισκέπτες του νησιού, αλλά και τους ντόπιους. Είναι ένα ιδανικό μέρος για χαλάρωμα και για βόλτα. Το καλοκαίρι, ένας περίπατος γύρω από τη λίμνη, με τα γαλαζοπράσινα νερά της, διαρκεί συνήθως λιγότερο από μία ώρα (3.5 χλμ). Στην μια πλευρά της λίμνης υπάρχουν καφετέριες και ταβέρνες με θέα στη λίμνη που δυστυχώς έχουν υποβαθμίσει το περιβάλλον. Δίπλα στις καφετέριες, το καλοκαίρι, με την υποχώρηση των υδάτων, σχηματίζονται μικρές παραλίες με άμμο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μπάνιο.

Επίσης, ενοικιάζονται αρκετά θαλάσσια ποδήλατα για μια βόλτα στη λίμνη. Η βόλτα με το ποδήλατο είναι μια ιδανική επιλογή για το απόγευμα, καθώς τα χρώματα του νερού είναι υπέροχα και η ηρεμία της λίμνης μαγευτική. Το χειμώνα και την άνοιξη η στάθμη του νερού είναι ψηλότερα και ο περίπατος τριγύρω από τη λίμνη είναι δυσκολότερος, καθώς η βλάστηση είναι έντονη στα όρια της όχθης. Οι παραλίες εξαφανίζονται και το νερό κατακλύζει ακόμη και τα σκαλάκια που βρίσκονται δίπλα στις ταβέρνες.

Πηγή: cretanbeaches.com

Φωτογραφίες: shutterstock

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News