Χανιά: «Παλιά και ακατάλληλα τα λεωφορεία» - Φοιτητές ζητούν ασφάλεια στις μεταφορές τους

Χανιά
Χανιά: «Παλιά και ακατάλληλα τα λεωφορεία» - Φοιτητές ζητούν ασφάλεια στις μεταφορές τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρυσοπληρώνουν τις μετακινήσεις τους οι φοιτητές στα Χανιά - Εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων κατήγγειλαν, πως οι φοιτητές εξυπηρετούνται συχνά από παλιά λεωφορεία στα οποία τις ώρες αιχμής στοιβάζονται σαν σαρδέλες, με ορατό τον κίνδυνο ατυχημάτων και επιπλέον καλούνται να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος των εισιτηρίων

Ασφαλείς και δωρεάν μεταφορές από και προς τις σχολές τους διεκδικούν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΕΛΜΕΠΑ στα Χανιά, όπου νωρίτερα μέσα στην ημέρα (31/3) πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Αστικού ΚΤΕΛ στο Μέγαρο Πάνθεον.

Εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων κατήγγειλαν, πως οι φοιτητές εξυπηρετούνται συχνά από παλιά λεωφορεία στα οποία τις ώρες αιχμής στοιβάζονται σαν σαρδέλες , με ορατό τον κίνδυνο ατυχημάτων και επιπλέον καλούνται να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος των εισιτηρίων.

Με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών, οι φοιτητές επανέφεραν το αυτονόητο δικαίωμα τους για ασφάλεια στις μεταφορές και τόνισαν πως από τύχη δεν έχει καταγραφεί ατύχημα στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης.

Ο Γιάννης Τζαμαλής, Γραμματέας του φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, περιέγραψε τις καταστάσεις καθημερινής τρέλας που βιώνουν οι φοιτητές που μετακινούνται με τα πρωινά λεωφορεία. «Στις οκτώ και μισή το πρωί τα λεωφορεία πραγματοποιούν τα δρομολόγια προς την Πολυτεχνειούπολη στα Κουνουπιδιανά, γεμάτα από φοιτητές. Στην περίπτωση που ο οδηγός φρενάρει απότομα, πολλοί επιβάτες θα βρεθούν σε δευτερόλεπτα στο μπροστινό μέρος του λεωφορείου με ότι αυτό συνεπάγεται» είπε.

Αλλά και η Χρύσα Τσιλιγιάννη, πρόεδρος του Συλλόγου φοιτητικών Εστιών του Πολυτεχνείου Κρήτης μίλησε για μια κατάσταση που χρονίζει και που τον τελευταίο καιρό έχει επιδεινωθεί. Όπως ανέφερε, «πολλά από τα λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ είναι σε κακή κατάσταση, οι πόρτες ανοίγουν ενώ μέσα βρίσκονται όρθιοι επιβάτες, τζάμια είναι ραγισμένα κι από την οροφή κρέμονται καλώδια. Το ζήτημα είναι ότι δεν πρέπει να περιμένουμε κι εμείς να γίνει κάποιο δυστύχημα ώστε να αλλάξει η κατάσταση. Το έχουμε αναδείξει τόσες φορές και ζητάμε επιτέλους να παρθεί μια απόφαση ώστε να έχουμε ασφαλείς, δημόσιες και δωρεάν μεταφορές».

Σε κοινή ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων με τίτλο «Χρυσοπληρώνουμε τη μετακίνησή μας» τονίζεται μεταξύ άλλων: «Όσο εμείς δίνουμε τόσα λεφτά στο «Αστικό ΚΤΕΛ Χανίων», τα δρομολόγια παραμένουν αραιά, έχοντας ως αποτέλεσμα να στριμωχνόμαστε σαν τις σαρδέλες τις ώρες αιχμής, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος! Παράλληλα αρκετά λεωφορεία χρειάζονται αλλαγή αφού, ουκ ολίγες φορές έχουν παρουσιαστεί μηχανικές βλάβες σε αυτά ενώ μερικά έχουν μέχρι και χαλασμένες πόρτες που δεν κλείνουν. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που βλέπει τους φοιτητές μόνο στην τσέπη σαν να είναι πελατεία, με μηδενική κρατική μέριμνα για τις ανάγκες μας».

Όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των φοιτητών, το ήδη δυσβάσταχτο κόστος της φοιτητικής ζωής στα Χανιά, έρχεται να επιβαρύνει το κόστος των μετακινήσεων από και προς του Πολυτεχνείο Κρήτης. Το εισιτήριο για το δρομολόγιο Χανιά – Πολυτεχνείο στοιχίζει ογδόντα λεπτά με την φοιτητική κάρτα, ενώ οι φοιτητές του ΕΛΜΕΠΑ δεν διαθέτουν καν κάρτα. «Αναρωτιόμαστε. Είναι δυνατόν σε κάθε έκφανση της φοιτητικής ζωής ενός ανθρώπου, στη σίτιση, τη στέγαση, τις μεταφορές του, να θεωρείται κινούμενο πορτοφόλι; Δηλαδή είναι τόσο μεγάλο κόστος να μπορεί να υπάρχει δωρεάν και ασφαλής μεταφορά για τους φοιτητές;» υπογράμμισε ο Γιάννης Τζαμαλής.

Όμως ακόμη και η μηνιαία κάρτα των 17€ όπως τονίζουν οι φοιτητές, όχι μόνο δεν ισχύει για όλες τις γραμμές αλλά ούτε και για όλες τις μέρες της εβδομάδας. Ειδικά για τους φοιτητές του ΕΛΜΕΠΑ δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη.

Οι φοιτητικοί Σύλλογοι του ΕΛΜΕΠΑ και Εστιών του Πολυτεχνείου Κρήτης ζητούν αναβάθμιση των μεταφορών όχι μόνο για τους φοιτητές αλλά συνολικά για την κοινωνία των Χανίων, συχνότερα δρομολόγια τις ώρες αιχμής που υπάρχει συνωστισμός, αντικατάσταση των απαρχαιωμένων λεωφορείων και τεχνική συντήρηση τους ώστε να αποφεύγονται οι βλάβες και να διασφαλίζονται οι ακίνδυνες μετακινήσεις . Καλούν δε τα μέλη τους σε γενικές συνελεύσεις για τα οξυμένα προβλήματα στέγασης ,σίτισης και μεταφορών.

Ο φοιτητικός σύλλογος των εστιών καλεί σε γενική συνέλευση αύριο Κυριακή στις έξι το απόγευμα στο παλιό γυμναστήριο των εστιών ενώ ο σύλλογος του ΕΛΜΕΠΑ την προσεχή Τρίτη στις δώδεκα το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του ιδρύματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News