Στο δικό του “σπίτι” το ΚΗΦΑΑΜΕΑ Χανίων - Μετά από 15 χρόνια μια σύγχρονη στέγη για τις ανάγκες των παιδιών (pics)

Κρήτη
Στο δικό του “σπίτι” το ΚΗΦΑΑΜΕΑ Χανίων - Μετά από 15 χρόνια μια σύγχρονη στέγη για τις ανάγκες των παιδιών (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς κρατική ενίσχυση αλλά με δωρεές η ανέγερση του νέου σύγχρονου κτηρίου - Στις νέες εγκαταστάσεις του, το ΚΗΦΑΑΜΕΑ διαθέτει αίθουσα φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας και λογοθεραπείας και πιστοποιημένη παιδική χαρά

Χρειάστηκε να περάσουν 15 ολόκληρα χρόνια για να καταφέρουν οι γονείς και τα στελέχη του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες να κάνουν πράξη το όραμα ενός σύγχρονου χώρου στέγασης του ΚΗΦΑΑΜΕΑ. Χωρίς κρατική ενίσχυση, ξεπερνώντας γραφειοκρατικά εμπόδια, μέσα από μικρές και μεγάλες δωρεές και με πείσμα να προσφέρουν όσα η επίσημη Πολιτεία δε μερίμνησε, δημιούργησαν, σε οικόπεδο δωρεά της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής, έναν χώρο στον οποίο τα παιδιά του κέντρου λαμβάνουν εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Συνολικά 850.000 ευρώ στοίχισε το νέο κτήριο του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Σήμερα, οι άνθρωποι που έδωσαν την ψυχή τους για να πετύχουν αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται δικαιωμένοι και ευγνώμονες απέναντι στην κοινωνία και στους επαγγελματίες που στήριξαν το όνειρό τους. Η πρόεδρος του ΚΗΦΑΑΜΕΑ κ. Νίκη Βελεγράκη, η οποία υπήρξε πρωτεργάτρια της σύστασης του Κέντρου πριν από 23 χρόνια, μαζί με άλλους γονείς, δεν μπορεί ακόμα να πιστέψει πως ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα έγινε πράξη με χρήματα που εξασφαλίστηκαν από πολίτες.

«Με τη βοήθεια του κόσμου το χτίσαμε, στην ουσία ο κόσμος το έχει χτίσει και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη που μπορώ να τους κοιτάξω στα μάτια και να τους πω ότι και το ευρώ που δώσανε, ένα κομματάκι εδώ μέσα είναι», είπε στο neakriti.gr η κ. Βελεγράκη, που όπως εξήγησε, για να φτάσουν στο σημερινό αποτέλεσμα πέρασαν μέσα από τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και γραφειοκρατικών εμποδίων, που πάντως κατάφεραν να ξεπεράσουν.

Όσο για την απουσία κρατικής μέριμνας γενικά για τα παιδιά με βαριές αναπηρίες και ειδικότερα για το συγκεκριμένο Κέντρο, η κ. Νίκη Βελεγράκη σημείωσε: «Επειδή παλεύω πάρα πολλά χρόνια, το ’χω πάρει απόφαση ότι, αν δεν κάνουμε εμείς κάτι για να παιδιά μας, δε νομίζω το κράτος να μας βοηθήσει σε κάτι. Απόδειξη είναι αυτό που πετύχαμε. Εμείς ξεκινήσαμε και τελειώσαμε ένα ολόκληρο κτήριο, χωρίς τη βοήθεια του κράτους».

Πολύτιμη βοήθεια

Η κ. Αγγελική Καπλανίδου, κοινωνική λειτουργός και προϊσταμένη του ΚΗΦΑΑΜΕΑ, αναφέρθηκε στην πολύτιμη βοήθεια του αρχιτέκτονα μηχανικού Γιάννη Τσουκάτου, ο οποίος σχεδίασε τις εγκαταστάσεις και συνέχισε να είναι στο πλευρό των ανθρώπων του Κέντρου, στους επαγγελματίες από τα Χανιά και από το Ηράκλειο ακόμα, που προσέφεραν υλικά κατασκευής, σε μεγάλη εταιρεία κατασκευής και διακόσμησης που αποπεράτωσε το κτήριο, στους συνεταιρισμούς επαγγελματιών. όπως τους τζαμάδες και τους αλουμινοκατασκευαστές. Σε όλο αυτό τον μακρύ αγώνα, υπήρξαν άνθρωποι που δώρισαν περιουσίες τους στο ΚΗΦΑΑΜΕΑ, γονείς που έχασαν παιδιά τους κι έδωσαν χρήματα στη μνήμη τους, σύλλογοι που συνεισέφεραν αλλά και δεκάδες χιλιάδες απλοί πολίτες που με την ελάχιστη οικονομική βοήθεια έβαλαν το δικό τους λιθαράκι.

Υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις - Υπηρεσίες σε περισσότερα παιδιά

Στις νέες εγκαταστάσεις του, το ΚΗΦΑΑΜΕΑ διαθέτει αίθουσα φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας και λογοθεραπείας, πιστοποιημένη παιδική χαρά, υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης του καθημερινού προγράμματος απασχόλησης σε κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες, ενώ σαφώς αναβαθμισμένες είναι και οι συνθήκες εργασίας του προσωπικού.

«Είναι μια μεγάλη ευτυχία γιατί ήρθαμε στο “σπίτι” μας. Τα παιδιά το δέχτηκαν με πολύ καλή διάθεση, κάποια στην αρχή τρόμαξαν, αλλά μετά ήταν πολύ χαρούμενα, το βλέπαμε στα ματάκια τους, γενικά μας το δείχνουν με τον δικό τους τρόπο», σημείωσε η κ. Πόπη Δημητριάδη, εργαζόμενη για πάνω από 20 χρόνια στο Κέντρο.

Παιδιά με τετραπληγία ή εγκεφαλική παράλυση, που μετά τα 16 τους χρόνια μένουν εκτός δημόσιων δομών, έχουν το δικό τους σπίτι.

«Το καλό είναι ότι δεν έχουμε ταβάνι στην ηλικία που τα παίρνουμε. Για παράδειγμα, η ΕΛΕΠΑΠ τα παίρνει μέχρι τα 16. Μετά δεν... εξαϋλώνονται! Γίνονται ενήλικες, χρειάζονται φροντίδα και εξειδικευμένες υπηρεσίες, τις οποίες οι γονείς αδυνατούν να πληρώσουν», είπε η κ. Βελεγράκη, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της ύπαρξης του Κέντρου για τις οικογένειες.

Με τη μετεγκατάσταση του ΚΗΦΑΑΜΕΑ στο νέο κτήριο και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου αυξάνεται και η δυναμικότητα του Κέντρου, που θα μπορεί σύντομα να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε περισσότερα παιδιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News