Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών η επίσκεψη Γερμανών εκπαιδευτικών στα Χανιά προκειμένου να συμμετάσχουν σε δράση εκπαιδευτικού χαρακτήρα η οποία περιλαμβάνει και επισκέψεις σε ναζιστικά μνημεία. Για προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας και υπονόμευσης της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, με τις ευλογίες του υπουργείου Παιδείας, κάνει λόγο ο διδάκτωρ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Αριστομένης Συγγελάκης.
Σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο χαρακτηρίζει την επίσκεψη των τριάντα Γερμανών εκπαιδευτικών ως απόπειρα ωμής παρέμβασης του γερμανικού κράτους στην ελληνική εκπαίδευση. Η δράση έχει τίτλο «Θυμόμαστε και μνημονεύουμε στην Κρήτη – οι Γερμανοελληνικές σχέσεις τον 20ο και 21ο αιώνα» και σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας αποσκοπεί σε γνωριμία και ανταλλαγή με Γερμανούς εκπαιδευτικούς. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο που στάλθηκε στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κρήτης, «στην επταήμερη παραμονή τους στο νησί οι Γερμανοί εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους για συγκεκριμένους ιστορικούς τόπους ,προκειμένου να αναπτυχθούν κοινά προγράμματα σε σχολεία της Κρήτης».
Ο συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών διδάκτωρ Αριστομένης Συγγελάκης, μιλώντας στο neakriti.gr, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη των Γερμανών στο Μνημείο αλεξιπτωτιστών στην περιοχή του Μακρύ Τοίχου, που από το 1941 οπότε και τοποθετήθηκε σε ένα ύψωμα, συμβόλιζε την γερμανική εισβολή. «Θυμίζουμε ότι οι Χανιώτες, δικαίως, ονόμασαν το μνημείο αυτό και ολόκληρη την περιοχή “Κακό Πουλί”, καθώς αναπαριστά έναν γερμανικό αητό με γαμψά νύχια, που εφορμά για να κατασπαράξει την Κρήτη. Πρόκειται για μνημείο μίσους, βαρβαρότητας και σκοταδισμού, που ανεγέρθηκε από τη Βέρμαχτ το 1941. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το μνημείο επισκέφθηκε, τον Αύγουστο του 1942, ο κατοχικός “πρωθυπουργός”, επικεφαλής του δωσιλογικού - ναζιστικού εκτρώματος της “Ελληνικής Πολιτείας” Γεώργιος Τσολάκογλου, ο οποίος και κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των εισβολέων», υπογράμμισε ο κ. Συγγελάκης. Σήμερα ένα μέρος μόνο του μνημείου διασώζεται, καθώς ο αετός καταστράφηκε από κεραυνό το 2000.
«Είναι ντροπή τα μνημεία αυτά της ναζιστικής βαρβαρότητας που ανεγέρθησαν στην περίοδο της Κατοχής να υπάρχουν ακόμη στην Κρήτη, δίνοντας την ευκαιρία στο γερμανικό κράτος και Έλληνες που συνεργάζονται με αυτό, να συνδιοργανώνουν σ' αυτά επισκέψεις εκπαιδευτικών» αναφέρεται, σε ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, στην οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στην προγραμματισμένη επίσκεψη στο χωριό Φλώρια, γνωστό για τις θηριωδίες των Γερμανών την περίοδο της Μάχης της Κρήτης. Στα Φλώρια υπάρχει επίσης μνημείο των Ορεινών Καταδρομέων της Βέρμαχτ, που αναγέρθηκε το 1941. Στο μνημείο αυτό δεσπόζει η ναζιστική επιγραφή «Έπεσαν για την Μεγάλη Γερμανία».
Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, απώτερος σκοπός αυτού του προγράμματος είναι να υπηρετήσει τη στρατηγική επιδίωξη του ενταφιασμού των γερμανικών αποζημιώσεων καθώς και την προσαρμογή της ιστορίας με τρόπο που συμφέρει τη Γερμανία. «Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στη συνεργασία Ελλήνων και Γερμανών, άλλωστε το κάνουμε κάθε χρόνο πράξη καλώντας Γερμανούς αντιφασίστες που έρχονται στην Κρήτη και στην Ελλάδα ως προσκυνητές και ενώνουν τη φωνή τους στον δίκαιο αγώνα για δικαιοσύνη και αποζημίωση» ξεκαθαρίζει ο κ. Συγγελάκης.
Ο διδάκτωρ Αριστομένης Συγγελάκης κάνει λόγο για μείζον ηθικό και κοινωνικό ζήτημα εξηγώντας πως η Γερμανική Πρεσβεία Αθηνών και το Κέντρο Γκαίτε Χανίων ως συνδιοργανωτές της δράσης, επιστρατεύουν και Έλληνες εκπαιδευτικούς προκειμένου να υπηρετήσουν τους σκοπούς του γερμανικού κράτους. Καλεί μάλιστα τους μαρτυρικούς δήμους της Κρήτης να μην νομιμοποιήσουν το εγχείρημα και την ελληνική κυβέρνηση «να θέσει τέλος σε κάθε διευκόλυνση ή ανοχή στις επονείδιστες αυτές προσπάθειες του γερμανικού κράτους». Επιπλέον την καλεί, «να απαιτήσει από τη γερμανική κυβέρνηση την καταβολή των γερμανικών οφειλών, αίροντας, ταυτόχρονα, κάθε εσωτερικό νομικό εμπόδιο, ώστε να αποδοθεί Δικαιοσύνη στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και συνολικά στον Ελληνικό Λαό, που υπέφερε όσο ελάχιστοι λαοί στη διάρκεια της Κατοχής».
Σχόλια