Αλλαγή σχεδιασμού: Μόνο στο Ηράκλειο ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου - Ανακατασκευή σε Ρέθυμνο-Χανιά

Κρήτη
Αλλαγή σχεδιασμού: Μόνο στο Ηράκλειο ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου - Ανακατασκευή σε Ρέθυμνο-Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χωροθέτηση νέου δικαστικού μεγάρου Χανίων σε έκταση του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων “σκόνταψε” στον δασικό και στον ιδιωτικό χαρακτήρα που εντέλει πήρε, ωστόσο η εξέλιξη ήρθε να ικανοποιήσει το αίτημα του δικηγορικού κόσμου για παραμονή των δικαστικών υπηρεσιών στο ιστορικό κτήριο της Πλατείας Δικαστηρίων

Αλλάζει ο σχεδιασμός για τα Δικαστικά Μέγαρα της Κρήτης που προέβλεπε δύο νέα κτήρια σε Ηράκλειο και Χανιά και αποκατάσταση του υφιστάμενου στο Ρέθυμνο. Ο υφυπουργός Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης υπέγραψε απόφαση με την οποία αναμορφώνεται το φυσικό αντικείμενο του έργου, το οποίο πλέον περιλαμβάνει την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου μόνο στο Ηράκλειο καθώς και την ανακατασκευή του δικαστικού μεγάρου Ρεθύμνου, με την συντήρηση και διαχείριση τους να γίνεται μέσω ΣΔΙΤ. Τα Χανιά εξαιρούνται του ενιαίου σχεδιασμού και αναμένεται να αναζητηθεί τρόπος χρηματοδότησης για την αποκατάσταση του δικαστικού μεγάρου.

Η χωροθέτηση νέου δικαστικού μεγάρου Χανίων σε έκταση του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων “σκόνταψε” στον δασικό και στον ιδιωτικό χαρακτήρα που εντέλει πήρε, ωστόσο η εξέλιξη ήρθε να ικανοποιήσει το αίτημα του δικηγορικού κόσμου για παραμονή των δικαστικών υπηρεσιών στο ιστορικό κτήριο της Πλατείας Δικαστηρίων. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Χρήστος Πραματευτάκης, «ο λόγος για τον οποίο προβλέφθηκε απαλοιφή του δικαστικού μεγάρου Χανίων είναι πρώτον ότι μια έκταση η οποία είναι εντός του οικοπέδου του ψυχιατρείου με δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου αποδόθηκε σε ιδιώτη, με αποτέλεσμα ο χωροταξικός σχεδιασμός να ανατραπεί και δεύτερον, μια δεύτερη έκταση πάλι από τον συγκεκριμένο χώρο, έχει χαρακτηριστεί ως δασική. Εμείς σαν δικηγορικός σύλλογος Χανίων από παλιά εμμένουμε πως αυτός ο χώρος στον οποίο στεγαζόμαστε σήμερα είναι ο καταλληλότερος, είναι στο κέντρο της πόλης ,έχει χώρους στάθμευσης».

Το ζητούμενο για τις δικαστικές υπηρεσίες των Χανίων είναι η αποσυμφόρησή τους, που σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μεταφοράς των αρχείων. Σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων είναι αναγκασμένος να μισθώνει δύο διαμερίσματα προκειμένου να καλύψει την κρατική αδυναμία εξασφάλισης στέγης για τα αρχεία των δικαστηρίων. Η πρόταση για αποκατάσταση της παλιάς Δικαστικής Φυλακής και διαμόρφωσης χώρου για το σκοπό αυτό, έχει γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. «Όχι μόνο το έχουμε ζητήσει αλλά έχει ήδη χορηγηθεί αυτή η δυνατότητα και εκ μέρους του συγκεκριμένου υπουργείου και του ΤΑΧΔΙΚ έχει ζητηθεί η σύνταξη μελέτης πυροπροστασίας και πυρανίχνευσης ούτως ώστε να μεταφερθούν  τα αρχεία στον συγκεκριμένο χώρο» υπογράμμισε ο κ. Πραματευτάκης.

Πριν από δυο μήνες απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου για το γραφειοκρατικό αδιέξοδο αναφορικά με τη δημοπράτηση του έργου του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, ο αρμόδιος υφυπουργός είχε δεσμευτεί για απεμπλοκή και διαχωρισμό των έργων. «Για τα Δικαστικά Μέγαρα στην Κρήτη η λύση που επιλέχθηκε θα επιτρέψει το έργο και να δημοπρατηθεί άμεσα και να υλοποιηθεί εντός της επόμενης κυβερνητικής μας θητείας» είχε πει τότε ο κ. Καραγιάννης.

Αναφορικά με την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου μέσω ΣΔΙΤ αναμένεται να προχωρήσει μαζί με την ανάταξη του σιδηροδρομικού άξονα Βόρειας Ελλάδας και το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου συνολικού κόστους επένδυσης 300 εκατομμυρίων ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News