Χανιά: Ξεκίνησε η κατασκευή του ανοιχτού κέντρου εμπορίου (pics)

Χανιά
Χανιά: Ξεκίνησε η κατασκευή του ανοιχτού κέντρου εμπορίου (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έξι δρόμοι προβλέπεται να πεζοδρομηθούν και να εξελιχθούν σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας, ενώ μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου αναμένεται να υλοποιηθεί η φάση της διαμόρφωσης της Πλατείας

Σε εργοτάξιο μετατρέπεται το κέντρο των Χανίων καθώς παράλληλα με τις παρεμβάσεις στις οδούς Χατζημιχάλη Γιάνναρη και Σκαλίδη, άρχισε χθες και το μεγάλο έργο περιμετρικά της Πλατείας 1866 για τη δημιουργία ανοικτού κέντρου εμπορίου.

Έξι δρόμοι προβλέπεται να πεζοδρομηθούν και να εξελιχθούν σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας, ενώ μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου αναμένεται να υλοποιηθεί η φάση της διαμόρφωσης της Πλατείας.

Σε πρώτη φάση άρχισαν οι τομές στο οδόστρωμα για την αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. ενώ θα ακολουθήσει η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης. Σειρά θα πάρουν τα συνεργεία του αναδόχου που θα αναλάβουν την ανύψωση του οδοστρώματος ώστε να διαμορφωθεί ενιαίο πλακόστρωτο δάπεδο. Οι πρώτες τομές στο οδόστρωμα αποκάλυψαν και πάλι ευρήματα της αρχαίας Κυδωνίας που πάντως αξιολογήθηκαν άμεσα από ομάδα αρχαιολόγων και δεν επηρεάζουν την πορεία του έργου.

Οι εργασίες για το ανοικτό κέντρο εμπορίου εκτείνονται σε μια μεγάλη περιοχή στον πυρήνα του εμπορικού κέντρου των Χανίων, που θα αναπλαστεί με προτεραιότητα στον κοινόχρηστο χώρο, ώστε να είναι προσβάσιμη σε πεζούς και ποδηλάτες και παράλληλα θελκτική για τους επιχειρηματίες της περιοχής.

Για τον περιορισμό των οχλήσεων –δεδομένου ότι στην περιοχή λειτουργούν δεκάδες εμπορικά καταστήματα - οι παρεμβάσεις θα γίνονται τμηματικά. Κάθε δρόμος που αναπλάθεται, θα δίνεται αμέσως σε κυκλοφορία. Σύμφωνα με τον διευθυντή Τεχνικών Έργων του δήμου Χανίων κ. Γιώργο Ευθυμίου, «όταν ολοκληρωθεί το ανατολικό τμήμα της Πλατείας 1866 ,το έργο θα επεκταθεί στο δυτικό και τελευταία θα δεχτεί παρεμβάσεις η πλατεία, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων».

Η μεγάλη παρέμβαση υπόσχεται να φέρει διαφορετική φιλοσοφία την Πλατεία 1866 και ταυτόχρονα να δώσει νέο αέρα στις περιμετρικές οδούς. «Ο κόσμος θα δει μια πλήρως πεζοδρομημένη περιοχή προσβάσιμη σε όλους, δεν θα εισέρχονται αυτοκίνητα και ελάχιστες θέσεις στάθμευσης θα υπάρχουν» εξήγησε ο κ. Ευθυμίου ο οποίος βρέθηκε χθες στις οδούς Καραϊσκάκη και Κριάρη από όπου άρχισε το έργο.

Ο εργασίες περιλαμβάνουν υπογειοποίηση όλων των δικτύων και ριζική αναβάθμιση του αποχετευτικού και υδρευτικού δικτύου της Δ.Ε.Υ.Α.Χ.. Η διαμόρφωση της πλατείας και των οδών Κορωναίου, Κορκίδη, Κριάρη, Κόρακα και τμημάτων της Καραϊσκάκη και της Μυλωνογιάννη, θα γίνει με ενιαίο, ισόπεδο πλακόστρωτο δάπεδο μεταξύ των πεζοδρομίων και των δρόμων, οι οποίοι μετατρέπονται σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας, με ανώτατο όριο τα είκοσι χιλιόμετρα την ώρα. Προβλέπεται δε, πλήρης αναδιάταξη των υποδομών της Πλατείας (περίπτερα, προτομές-αγάλματα, δημόσιες τουαλέτες), εγκατάσταση νέου ασύρματου δικτύου Internet και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Θα γίνει επίσης νέα χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και αναμονής στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ΤΑΞΙ.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η ανάπλαση των έξι δρόμων γύρω από την Πλατεία 1866 να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News