“Ο τόπος του κάποτε - Ήρωες στα σκουπίδια” - Ξενάγηση στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων (pics)

Πολιτισμός
“Ο τόπος του κάποτε - Ήρωες στα σκουπίδια” - Ξενάγηση στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια πρωτότυπη έκθεση του γνωστού εικαστικού Μιχάλη Μανουσάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων - «Στο μυαλό μου έχω ότι το παιχνίδι είναι η “πατρίδα” του παιδιού. Νομίζω ότι όλα τα παιδιά συναντιούνται μέσα από αυτό το είδος παιχνιδιού, ανεξάρτητα αν σήμερα τα παιχνίδια έχουν αλλάξει μορφή. Απλά είναι άλλο το μέσο. Αυτό δεν είναι αρνητικό, γιατί κάθε εποχή έχει τα δικά της παιχνίδια», σημειώνει ο εικαστικός και ομότιμος καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Μιχάλης Μανουσάκης

Ένα μαγικό κουτί που κρύβει μέσα του εποχές παιχνιδιών άγνωστα στις νέες γενιές, γεμάτα νοσταλγία, ανοίγουν οι επισκέπτες της έκθεσης του γνωστού εικαστικού Μιχάλη Μανουσάκη, που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. “Ο τόπος του κάποτε - Ήρωες στα σκουπίδια” είναι ο τίτλος της και έρχεται να επιβεβαιώσει πως τα παιχνίδια αποτελούν κομμάτι της ιστορίας.

Συνολικά εκατόν πενήντα παιχνίδια από το 1880 μέχρι και το 1960 περιλαμβάνει η έκθεση, που καλεί τους ενήλικες επισκέπτες να “ξυπνήσουν” το παιδί που κρύβουν μέσα τους και τα παιδιά να συστηθούν με ένα κόσμο άγνωστο και συνάμα οικείο. Παλιά αναγνωστικά και εξωσχολικά βιβλία, φωτογραφίες και η αναπαράσταση ενός αγορίστικου και ενός κοριτσίστικου παιδικού δωματίου απλώνονται στο ισόγειο της Δημοτικής Πινακοθήκης, ενώ στους άλλους δύο ορόφους παρουσιάζεται φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, με την Ελληνική Επανάσταση να κατέχει το δικό της κομμάτι στην έκθεση.

Ο καταξιωμένος εικαστικός κ. Μιχάλης Μανουσάκης και ομότιμος καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, εξήγησε πως το πάθος του με τον κόσμο των παλιών παιχνιδιών το απέκτησε όταν ήρθε στη ζωή ο γιος του. Ήταν, όπως είπε, η ανάγκη του να ξεφύγει από την αποτύπωση παιχνιδιών στον καμβά και να κάνει ένα βήμα παραπέρα. Κάπως έτσι άρχισε να αναζητά και να συλλέγει. Σήμερα είναι εμφανώς περήφανος για τον μαγικό κόσμο τον οποίο διαθέτει στο κοινό μέσα από τις εκθέσεις που κατά καιρούς επιμελείται και παρουσιάζει.

«Στο μυαλό μου έχω ότι το παιχνίδι είναι η “πατρίδα” του παιδιού. Νομίζω ότι όλα τα παιδιά συναντιούνται μέσα από αυτό το είδος παιχνιδιού, ανεξάρτητα αν σήμερα τα παιχνίδια έχουν αλλάξει μορφή. Απλά είναι άλλο το μέσο. Αυτό δεν είναι αρνητικό, γιατί κάθε εποχή έχει τα δικά της παιχνίδια», σημείωσε ο κ. Μανουσάκης, εξηγώντας πως έχει τη δυνατότητα με τα παιχνίδια αυτά να δείξει τη “φωνή” των παιχνιδιών.

«Να ακούσουν οι θεατές τα καλέσματα που δίνουν τα ίδια τα παιχνίδια μέσα από συνθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «είναι ωραίο να γνωρίζουμε την πορεία των πραγμάτων. Στο κάτω-κάτω, έχει μια γοητεία αυτό το παιχνίδι. Μια γοητεία η οποία είναι ανεξίτηλη, την κουβαλάς, σε μαθαίνει, σε ταξιδεύει».

«Ο τόπος του κάποτε... κρύβεται μέσα μας»

Για τη διοίκηση της Δημοτικής Πινακοθήκης, η έκθεση του Μιχάλη Μανουσάκη είναι ένα ακόμη επιτυχημένο κομμάτι στο “παζλ” των σπουδαίων εκθέσεων που φιλοξενεί η Πινακοθήκη τα τελευταία χρόνια. Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Γιάννης Γιαννακάκης σχολίασε ότι «ακόμη και τα παιδιά που δεν έχουν ζήσει την εποχή με τα μολυβένια στρατιωτάκια, με τις χειροποίητες κούκλες και τα χάρτινα σπιτάκια, νομίζω ότι θα ανακαλύψουν μέσα τους πράγματα, τα οποία θα τους κινήσουν την περιέργεια να μπουν μέσα στις προθήκες και να παίξουν τα ίδια».

Ο κ. Γιαννακάκης έκανε, επίσης, λόγο για μια διαδρομή μέσα στον χρόνο, προσθέτοντας πως «ο τόπος του κάποτε δεν είναι μια χαμένη ουτοπία, αλλά κρύβεται μέσα μας, αρκεί να έχουμε ανοιχτά τα μάτια της ψυχής και τη δύναμη να κρατήσουμε ζωντανό το παιδί που υπάρχει βαθιά στο εσωτερικό μας».

Στην εποχή που το παιδικό παιχνίδι συχνά περιορίζεται στις οθόνες κινητών και τάμπλετ, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη φαντασία και “χτίζοντας” κόσμους απομόνωσης, τα παιχνίδια του χθες δείχνουν πως αντέχουν στον χρόνο, γιατί κρύβουν μέσα τους τη λαχτάρα των παιδιών και τη μαγεία του παιχνιδιού.

Δείτε εκόνες

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News