Χανιά: Στις 26 Απριλίου η δίκη των 25 για τα πλημμελήματα στην «Αγία Σκέπη» - Στο εδώλιο και ο αντιπεριφερειάρχης (vid)

Χανιά
Χανιά: Στις 26 Απριλίου η δίκη των 25 για τα πλημμελήματα στην «Αγία Σκέπη» - Στο εδώλιο και ο αντιπεριφερειάρχης (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τους 25, μεταξύ των οποίων ο νυν αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Βουλγαράκης, βαρύνουν πλημμεληματικού χαρακτήρα διώξεις, που αφορούν στις ευθύνες της Αντιπεριφέρειας Χανίων, εποπτεύουσας αρχής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, η οποία ενώ ήλεγχε τον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας, δεν διαπίστωσε όσα εφιαλτικά φέρεται να συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες

Ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χανίων αναμένεται να βρεθούν στις 26 Απριλίου είκοσι πέντε δημόσιοι λειτουργοί, ανάμεσα τους ο νυν αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Βουλγαράκης, για την πολύκροτη υπόθεση του ιδιωτικού γηροκομείου μέσα στο οποίο φέρονται να βασανίστηκαν και να πέθαναν δεκάδες ηλικιωμένοι. Τους 25 βαρύνουν πλημμεληματικού χαρακτήρα διώξεις, που αφορούν στις ευθύνες της Αντιπεριφέρειας Χανίων, εποπτεύουσας αρχής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, η οποία ενώ ήλεγχε τον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας, δεν διαπίστωσε όσα εφιαλτικά φέρεται να συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτό το αίτημα του εισαγγελέα να αναιρεθεί το απαλλακτικό βούλευμα που είχε εκδοθεί για τον νυν αντιπεριφερειάρχη κι έτσι παραπέμπεται σε δίκη. Ο κ. Νίκος Καλογερής κατηγορείται πως τον Οκτώβριο του 2019 εξέδωσε απόφαση, με την οποία αναθεωρήθηκε η άδεια που είχε ήδη χορηγηθεί στον οίκο ευγηρίας και από δεκαέξι θέσεις η δυναμικότητα του αυξήθηκε σε σαράντα έξι.

Ο δε Απόστολος Βουλγαράκης, πρώην αντιπεριφερειάρχης, διώκεται επειδή φέρεται να παρέλειψε να επανελέγξει την άδεια λειτουργίας καθώς και να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια επιβολής προστίμου ή να διατάξει την σφράγιση της μονάδας. Και οι δύο αντιμετωπίζουν την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα διά παραλείψεως.

«Εμείς θέλουμε να συμβάλουμε στη δικαιοσύνη να λάμψει η αλήθεια. Όποιος έχει παρανομήσει ή έχει ασκήσει πλημμελώς τα καθήκοντα του δεν έχουμε κανένα θέμα πάνω σ αυτό. Απλά φαίνεται περίεργο πως μια ολόκληρη διεύθυνση είναι αδρανοποιημένη σε τέτοιο βαθμό» είχε δηλώσει όταν ασκήθηκαν οι διώξεις σε βάρος δημόσιων λειτουργών, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογερής. Για δε την κλήση σε βάρος του από την Εισαγγελία Πρωτοδικών πριν από περίπου ένα χρόνο είχε σχολιάσει: «Θα περιμένουμε την κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης».

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι είκοσι πέντε δημόσιοι λειτουργοί εκτός της παράβασης καθήκοντος, είναι αυτές της πλαστογραφίας, χρήσης πλαστού ιατρικού πιστοποιητικού, ηθικής αυτουργίας σε έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού , δικαστικής χρήσης ψευδούς πιστοποιητικού.

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται και η νυν διευθύντρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Μεταξύ άλλων κατηγορείται πως δεν προέβη σε καμία απολύτως ενέργεια και δη σε σχετική εισήγηση για την επιβολή σχετικών κυρώσεων για τους υπεράριθμους φιλοξενούμενους που είχαν διαπιστωθεί σε ελέγχους, παρά μόνο αρκέστηκε σε απλές συστάσεις, γνωρίζοντας μάλιστα ότι οι διαχειρίστριες τις αγνοούσαν.

Αν και από την πρώτη στιγμή τα ερωτήματα ήταν αμείλικτα, δεν διερευνήθηκαν τυχόν πολιτικές ευθύνες ούτε διατάχθηκε πειθαρχική δίωξη σε υπαλλήλους, με τη δομή μάλιστα να παραμένει ανοιχτή μέχρι σήμερα με διαφορετική επωνυμία. Η κ. Μαρία Παπαδάκη, συνήγορος των συγγενών που πήγαν τους ηλικιωμένους ανθρώπους τους στη δομή για να τύχουν φροντίδας και τους πήραν νεκρούς μέσα σε λίγους μήνες, είχε θέσει από την πρώτη στιγμή θέμα πειθαρχικής δίωξης υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και ανάκλησης της άδειας της δομής.

Υπενθυμίζεται ότι μαρτυρίες για πλαστά πιστοποιητικά θανάτων, αναίτιους θανάτους ηλικιωμένων που εισέρχονταν υγιείς στη δομή και εξέπνεαν αβοήθητοί, οι αναφορές για υποσιτισμό, πλημμελή καθαριότητα και βιαιότητες που περιλαμβάνονται στην πολυσέλιδη δικογραφία της υποδιεύθυνσης ασφάλειας Χανίων, είχαν σοκάρει την κοινή γνώμη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News