«Εφιάλτης» η ενδοοικογενειακή βία στα Χανιά - Ένα περιστατικό καταγγέλλεται κάθε ημέρα στην αστυνομία

Χανιά
«Εφιάλτης» η ενδοοικογενειακή βία στα Χανιά - Ένα περιστατικό καταγγέλλεται κάθε ημέρα στην αστυνομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στα Χανιά - Τα περιστατικά που καταγγέλλονται πλέον στο αρμόδιο γραφείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης είναι καθημερινά - «Μήνυμα» από τη Δικαιοσύνη η ποινή που επιβλήθηκε στον 26χρονο

Αίσθηση έχει προκαλέσει η υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας στα Χανιά με τον 26χρονο που φέρεται να χτύπησε την 23χρονη εν διαστάσει σύζυγο του και την 76χρονη γιαγιά της, κρατώντας στην αγκαλιά του το μόλις 14 μηνών βρέφος τους.

Από την περασμένη Τετάρτη ο 26χρονος, βρίσκεται στη φυλακή καθώς το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων του επέβαλε ποινή πέντε χρόνων και δύο μηνών χωρίς αναστολή. Την ίδια στιγμή η νεαρή γυναίκα, προσπαθεί με την υποστήριξη του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης να σταθεί στα πόδια της και να επουλώσει τα τραύματα της βίας στο σώμα και την ψυχή της. Τα περιστατικά ωστόσο που καταγγέλλονται σε καθημερινή πλέον βάση, αποτυπώνουν τις ανησυχητικές διαστάσεις ενός φαινομένου που τραυματίζει την ίδια την κοινωνία.

Αποτρεπτικό και με αποδέκτες επίδοξους θύτες, είναι το μήνυμα που εκπέμπει η ποινή που επιβλήθηκε στον 26χρονο από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων η οποία είναι χωρίς αναστολή. Όπως είπε η δικηγόρος της 23χρονης κ. Μαρία Νταντινάκη, «προφανώς στέλνει μηνύματα διότι έχει παραγίνει το κακό με τα ενδοοικογενειακά και για αυτό το δικαστήριο πήρε αυτή την απόφαση. Η ποινή εκτός από την ειδική πρόληψη στοχεύει και στη γενική.

Δηλαδή προσπαθεί να συνετίσει τον παραβάτη και το σύνολο». Η ίδια μίλησε για ένα μέτρο επιβεβλημένο, διότι όπως είπε «έπρεπε να αισθανθεί ασφαλής η παθούσα η οποία μέχρι την τελευταία στιγμή δεχόταν απειλές».

Περίπου ένα χρόνο μετά το πρώτο περιστατικό βίας σε βάρος της από τον σύζυγο και πατέρα του παιδιού της, η 23χροχη Χανιώτισσα βρήκε τη δύναμη να προχωρήσει σε καταγγελία. Σύμφωνα με την δικηγόρο της κ. Μαρία Νταντινάκη, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έπεφτε συστηματικά θύμα της κακοποιητικής συμπεριφορά του συζύγου της, παρ όλα αυτά μόνο μία φορά είχε υποβάλλει μήνυση.

Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας γιγαντώνεται τα τελευταία χρόνια στα Χανιά. Η υπαστυνόμος Α΄ Ελένη Βιγλάκη, προϊσταμένη του γραφείου ενδοοικογενειακής βίας σημειώνει πως «το παρήγορο και το ευχάριστο είναι ότι ανοίγουν τα στόματα των θυμάτων. Είναι πολύ δύσκολο κομμάτι. Η υπηρεσία μας επιλαμβάνεται όταν συμβεί κάποιο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας. Καλούμαστε να διαχειριστούμε το θύμα στην κατάσταση του φόβου, του πανικού και του σοκ. Πολλές φορές και των σωματικών βλαβών και των τραυμάτων των παιδιών που έχουν βιώσει αυτή την κατάσταση».

Πολλά από τα θύματα καταφεύγουν αρχικά σε υποστηρικτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες του δήμου Χανίων όπου παίρνοντας την κατάλληλη καθοδήγηση, φθάνουν στο γραφείο ενδοοικογενειακής βίας. Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Χανίων κ. Ελένη Ζερβουδάκη, παρατηρεί πως «τα περιστατικά έμφυλης βίας έχουν αυξηθεί. Είμαστε καθημερινοί αποδέκτες αυτών των φαινομένων» σημειώνει.

Σε περιπτώσεις που τα θύματα δεν τυγχάνουν υποστήριξης από το οικογενειακό τους περιβάλλον, καταφεύγουν στον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών του δήμου από όπου σταδιακά βρίσκουν τον βηματισμό τους. «Οι γυναίκες ενδυναμώνονται ψυχολογικά, τους βρίσκουμε εργασία και σπίτι για να μπορέσουν να πάρουν ξανά τη ζωή στα χέρια τους» σημειώνει η κ. Ζερβουδάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News