Τροχαίο μπροστά από σχολείο στα Χανιά: Οργισμένοι οι κάτοικοι για την αδιαφορία του δήμου

Κρήτη
Τροχαίο μπροστά από σχολείο στα Χανιά: Οργισμένοι οι κάτοικοι για την αδιαφορία του δήμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «τυφλή» στροφή που αποτελεί κίνδυνο για διερχόμενους και παιδιά

Τροχαίο σημειώθηκε μπροστά από το 11ο Δημοτικό Σχολείο και Μουσικό Σχολείο Χανίων με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μια γυναίκα. Το περιστατικό σημειώθηκε στην «τυφλή» στροφή για την οποία έχει προειδοποιήσει τον δήμο Χανίων για ατυχήματα ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Το τροχαίο σημειώθηκε όταν ένας γονέας έχοντας μόλις παραλάβει το παιδί του και επιχειρώντας να εξέλθει της «τυφλής» στροφής που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τα σχολικά συγκροτήματα, συγκρούστηκε με διερχόμενο μηχανάκι.

Η ανακοίνωσή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων:

«Με θλίψη και οργή, γονείς και παιδιά έγιναν μάρτυρες ενός παρολίγο μοιραίου τροχαίου δυστυχήματος μπροστά ακριβώς από το 11ο Δημοτικό Σχολείο & το Μουσικό Σχολείο Χανίων, την ώρα του σχολάσματος. Ένας γονέας, έχοντας μόλις παραλάβει το παιδί του και επιχειρώντας να εξέλθει της «τυφλής» στροφής που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τα σχολικά συγκροτήματα, συγκρούστηκε με διερχόμενο μηχανάκι. Και όλα αυτά, μπροστά στα έκπληκτα μάτια παιδιών και γονέων.

Ένα τροχαίο, που το περίμεναν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής με μαθηματική βεβαιότητα, αφού η επικινδυνότητα του συγκεκριμένου σημείου έχει επισημανθεί από τους κατοίκους στο Σόδυ Χανίων, με τους Συλλόγους Γονέων του 11ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, του 11ου και 27ου Νηπιαγωγείων Χανίων, του Μουσικού Σχολείου (Θερίσου) Χανίων, καθώς και την Κίνηση Κατοίκων Ακρωτηρίου για την Προστασία των Πεζών (ΚΚΑΠΠ) να συλλέγουν μάλιστα για το σκοπό αυτό σχεδόν 3.000 υπογραφές το 2019!

3.000 υπογραφές, οι οποίες αποστάλθηκαν από τους Συλλόγους Γονέων με επιστολή-έκκληση για διευθέτηση του ζητήματος επανειλημμένα προς τον Δήμο Χανίων, τόσο στις 30/10/2019, όσο και την 17/2/2020, χωρίς ποτέ να λάβουν κάποια έγγραφη απάντηση, όπως προβλέπεται από το σχετικό νόμο. Τον Οκτώβριο του 2020 ο Δήμος Χανίων παρουσίασε στα σχολεία μία μελέτη με την οποία σκόπευε να επιλύσει επιμέρους το πρόβλημα. Όμως, ακόμα και αυτή η μελέτη έμεινε κυριολεκτικά στα χαρτιά. Το μόνο που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, είναι μία στοιχειώδης διαγράμμιση μπροστά από το σχολείο.

Πρέπει να περιμένουμε να γίνει το μοιραίο, για άλλη μια φορά, ώστε να αρχίσουμε να αναζητάμε ευθύνες; Μήπως να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι αρμόδιες υπηρεσίες πριν θρηνήσουμε θύματα;

Ο Σύλλογος Γονέων 11ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, 11ου & 27ου Νηπιαγωγείων Χανίων»

Η πρώτη επιστολή προς το δήμο στις 30/10/2019

«Απευθύνουμε αίτημα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Χανίων να εξετάσει την αναγκαιότητα και να προβεί σε άμεσης παρέμβασης έργα που αφορούν στην ασφαλή πρόσβαση προς και από τα σχολικά συγκροτήματα των 11ου και 27ου Νηπιαγωγείων Χανίων και Μουσικού Σχολείου (Θερίσου) Χανίων, τόσο των πεζών (μαθητών, γονέων εκπαιδευτικών), όσο και των οχημάτων στις περιοχές Σόδυ, Εργατικές κατοικίες, Χαλέπα και Κουμπελή. Συγκεκριμένα, στα σχολικά συγκροτήματα φοιτούν περί τους 50 μαθητές Νηπιαγωγείων, 300 μαθητές Δημοτικού σχολείου και 215 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Επίσης, καθημερινά εργάζονται 80 εκπαιδευτικοί και κινούνται περί τους 300 γονείς – κηδεμόνες. Η πρόσβασή τους στα σχολεία γίνεται είτε πεζή, είτε με ιδιωτικά οχήματα. Για το λόγο αυτό ζητάμε αφ ενός την διαπλάτυνση και διαμόρφωση του πεζοδρομίου με την απαραίτητη σήμανση -οριζόντια (διαβάσεις) και κάθετη (πινακίδες ΚΟΚ) στους γύρω δρόμους (από Χαλέπα και Εργατικές κατοικίες μέχρι Κουμπελή και Σόδυ) – και αφ ετέρου την επέκταση του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων και την κατάλληλη διαμόρφωση και διαπλάτυνση της παρόδου που οδηγεί σε αυτόν.

Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους της δημοτικής αρχής και τα έγγραφα αιτήματα που σας καταθέσαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς και δυστυχώς έμειναν αναπάντητα, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναπτύξαμε προκειμένου να γίνουν γνωστά και να υλοποιηθούν τα αιτήματα των Συλλόγων μας, προβήκαμε στη συλλογή υπογραφών γονέων, εκπαιδευτικών και κατοίκων της περιοχής που ζητούν την άμεση υλοποίηση των έργων αυτών στα σχολικά συγκροτήματα των σχολείων μας και απευθύνουν μαζί με εμάς τα σχετικά αιτήματα προς τη Δημοτική Αρχή.

Με το παρόν έγγραφο αίτημά μας συνυποβάλλουμε τις υπογραφές, που μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 2.733».

Επιστολή στο δήμαρχο Χανίων στις 17/2/2020

«Αξιότιμε κ. Δήμαρχε των Χανίων, αξιότιμοι κύριοι Αντιδήμαρχοι,

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μας εκπροσωπεί τους γονείς 300 και πλέον μαθητών και νηπίων. Ως θεσμοθετημένη συλλογικότητα δεν μπορούμε παρά να διεκδικούμε το καλύτερο για τα παιδιά μας, πολλές φορές δυστυχώς και τα αυτονόητα.

Αναφαίρετο είναι λοιπόν το δικαίωμα των παιδιών στη μάθηση και στην ασφαλή μετακίνησή τους. Έχετε όμως εικόνα της κατάστασης που επικρατεί έξω από το σχολικό συγκρότημα του 11ου ΔΣ, των 11ου και 27ου Νηπιαγωγείων και του Μουσικού Σχολείου Χανίων και στους γύρω δρόμους; Ας μας επιτραπεί η διάχυση των καθημερινών εμπειριών μας.

Τις πρωινές ώρες κατά την προσέλευση στο σχολείο και κατά την αποχώρηση, έξω από το σχολείο δεκάδες παιδιά αποβιβάζονται από παντού με υπαρκτό τον κίνδυνο ατυχήματος, αφού δεν υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις στάσης και στάθμευσης. Ο χώρος στάθμευσης πίσω από το Μουσικό Σχολείο δεν επαρκεί για τις ανάγκες των δύο σχολικών κοινοτήτων, ενώ και η πρόσβαση σε αυτόν δυσχεραίνεται λόγω της κακής ορατότητας σε έναν στενό δρόμο ίδιο για την άνοδο και την κάθοδο των αυτοκινήτων.

Πέραν αυτών, μικροί και μεγαλύτεροι μαθητές διασχίζουν τον κεντρικό δρόμο, την οδό Σεϊμένη, από δεκάδες σημεία, καθώς δεν υπάρχει πουθενά διάβαση ούτε πεζοδρόμια! Δεν υπάρχει καν η αναγκαία σήμανση ενημέρωσης των διερχομένων οδηγών για την παρουσία μαθητών στο χώρο. Επίσης, διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα προκαλούν κυκλοφοριακό κομφούζιο και ο εκνευρισμός των οδηγών είναι διάχυτος, καθώς ουρές δεκάδων μέτρων εμποδίζουν τους εργαζόμενους να φτάσουν στη δουλειά τους εγκαίρως. Για να πειστείτε βέβαια για του λόγου το αληθές δεν έχετε παρά να αποδεχτείτε την πρόσκληση μας να επισκεφθείτε το σχολείο μας τις ώρες αιχμής. Με χαρά θα σας υποδεχτούμε και θα συζητήσουμε από κοινού για το πρόβλημά μας.

Στην πιθανή απάντηση σας ότι πολλά σχολεία αντιμετωπίζουν το ίδιο με μας πρόβλημα, σας αντιτείνουμε ότι δεν υπάρχουν λύσεις εφαρμόσιμες για όλα τα σχολεία. Αντίθετα, απέναντι από το σχολικό μας συγκρότημα υπάρχει ένας ανεκμετάλλευτος χώρος, τον οποίο ο ίδιος ο κ.Σημανδηράκης είχε προεκλογικά ως υποψήφιος δήμαρχος υποδείξει ως τη λύση του προβλήματος. Ο ανοιχτός χώρος πίσω από το Μουσικό Σχολείο έχει μεγάλες δυνατότητες διεύρυνσης, αφού ο περιβάλλων χώρος είναι δημοτικός. Προφανώς και εμείς, οι γονείς, δεν διαθέτουμε τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να καθορίσουμε τις λύσεις. Οι τεχνικές σας υπηρεσίες έχουν επωμιστεί με αυτόν τον ρόλο, στον οποίο αναμένουμε να ανταποκριθούν και στην περίπτωσή μας. Ωστόσο, η διαμόρφωση των πεζοδρομίων, η διαγράμμιση των θέσεων στάθμευσης και στάσης και της διάβασης πεζών αποτελούν τεχνικά εύκολες και αποτελεσματικές λύσεις που κάθε νοήμων άνθρωπος θα εφάρμοζε, αν τον ενδιέφερε ουσιαστικά η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών του. Τα παραπάνω έχουν ήδη προταθεί και από υπεύθυνο του τμήματος Συγκοινωνιών από την Αθήνα που είχε επισκεφτεί πέρυσι το σχολείο μας κατόπιν πρόσκλησης της δημοτικής αρχής.

Η πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μελών μας ανέδειξε έντονα το πρόβλημα και μας ένωσε μπροστά στο μοναδικό για κάθε γονιό μέλημα, την ασφάλεια των παιδιών μας. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα και όλοι μαζί αναμένουμε τις πρωτοβουλίες σας.

Με την ελπίδα ότι η δημοτική αρχή θα ευαισθητοποιηθεί για το μείζον αυτό πρόβλημά μας και δεν θα το παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες, σας ευχαριστούμε για τον χρόνο που διαθέσατε για την ανάγνωση της επιστολής μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News