Χανιά: Το 8ο Δημοτικό σχολείο… γνωρίζει τα χάλκινα πνευστά όργανα από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (pics, vid)

Κρήτη
Χανιά: Το 8ο Δημοτικό σχολείο… γνωρίζει τα χάλκινα πνευστά όργανα από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (pics, vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την όψη των οργάνων, το υλικό κατασκευής τους, τον τρόπο που παράγεται ο ήχος τους, το ηχόχρωμα τους, τους τρόπους που συνηχούν με άλλα όργανα, τόσο της «οικογένειάς» τους όσο και άλλων «οικογενειών»

Ένα πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με τα μουσικά όργανα της Συμφωνικής Ορχήστρας εγκαινίασε η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Χανίων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών συστήνουν τα μουσικά όργανα της Συμφωνικής Ορχήστρας στους μαθητές, τόσο μέσα από την παρουσίαση της ιστορίας κάθε οργάνου όσο και με τη χρήση του.

Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την όψη των οργάνων, το υλικό κατασκευής τους, τον τρόπο που παράγεται ο ήχος τους, το ηχόχρωμα τους, τους τρόπους που συνηχούν με άλλα όργανα, τόσο της «οικογένειάς» τους όσο και άλλων «οικογενειών». Γνωρίζοντας το κάθε όργανο χωριστά, οι μαθητές μπορούν να αντιληφθούν την δυναμική που προκύπτει όταν όλα μαζί συνθέσουν μία ορχήστρα τονίζοντας έτσι τη συνεργασία, τη σύνθεση δυνάμεων και το τελικό μουσικό αποτέλεσμα που προκύπτει.

«Ο ρόλος της μουσικής στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι σημαντικός για τη γνωριμία των παιδιών με διαχρονικές αξίες και παναθρώπινα ιδεώδη. Ως Περιφέρεια Κρήτης έχουμε χρέος να προσφέρουμε στα παιδιά και τους νέους μας τις ευκαιρίες να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των τεχνών και της μουσικής, εμπειρία που θα τους συνοδεύει ως πολύτιμο εφόδιο στη ζωή τους», δήλωσε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και εντεταλμένος σύμβουλος Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού, Ευάγγελος Ζάχαρης.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οπότε ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών θα έχουν επισκεφτεί πάνω από 30 σχολεία, δίνοντας τη δυνατότητα γνωριμίας σε περίπου 4.000 μαθητές, τόσο με τα μουσικά όργανα που συνθέτουν μία συμφωνική ορχήστρα όσο και με τον τρόπο που παράγεται ο ήχος τους.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις της δράσης θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά απόψε, Πέμπτη 9 Μαρτίου, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στις 20:30, ενώ η εκδήλωση στο Ηράκλειο θα γίνει αύριο, Παρασκευή 10 Μαρτίου, στο Κινηματοθέατρο «Αστόρια», στις 20:30. Και στις δύο εκδηλώσεις η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

1ο ΓΕΛ Ηρακλείου, το 8ο ΓΕΛ Ηρακλείου, τα Λύκεια Ασημίου, Αρχανών και Καστελίου, τα 2ο και 3ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου και τα Γυμνάσια Αρχανών και Γουβών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News