Ηλιόλουστη η Κυριακή - Ανοιξιάτικος καιρός και την ερχόμενη εβδομάδα

Χανιά
Ηλιόλουστη η Κυριακή - Ανοιξιάτικος καιρός και την ερχόμενη εβδομάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζεται η καλοκαιρία στην Κρήτη, με μοναδική “παρασπονδία” τις μικρής έντασης βροχοπτώσεις στα ορεινά - Παραμένει η αφρικανική σκόνη και σήμερα στο Ηράκλειο

Βροχές παροδικές και ήπιας έντασης αναμένονται για σήμερα, αλλά μόνο στην κεντρική και δυτική Κρήτη. Πέφτουν οι άνεμοι σήμερα ακόμα περισσότερο, όμως επιστρέφουν και πάλι όχι σε σημαντικές εντάσεις αύριο μετά το μεσημέρι. Διατηρούνται οι ανοιξιάτικες θερμοκρασίες, κυρίως από τη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη. Αυτό λέει στη “Ν.Κ.” ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, εναποθέτοντας τις ελπίδες του στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και μετά, μήπως και αλλάξει ο καιρός και πέσουν επιτέλους κάποιες αξιόλογες βροχές στο νησί μας. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, ο φετινός χειμώνας 2022-2023 ήταν ο θερμότερος για τη Βόρεια Ελλάδα και ο τρίτος θερμότερος για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Αναλυτικότερα, για σήμερα σύμφωνα με τον Μανόλη Λέκκα, «παρουσιάζει μια μικρομεταβολή ο καιρός στο νησί μας. Και αυτό οφείλεται ουσιαστικά στην αλλαγή των ανέμων, αφού θα γυρίσουν από ανατολικές διευθύνσεις έως και νοτιοανατολικές στις νότιες περιοχές. Κι αυτό είναι ένα αίτιο για να προκαλέσει αυξημένες νεφώσεις και πιθανότητα για κάποιες τοπικού χαρακτήρα βροχές στις κεντρικές και δυτικές περιοχές του νησιού κι αυτό προς το μεσημέρι. Γιατί το πρωί ο καιρός θα είναι καλός. Το μεσημέρι θα έχει λόγω των αυξημένων νεφώσεων κάποιες βροχές και το απόγευμα σταματάνε», λέει χαρακτηριστικά.

Για τον νομό Ηρακλείου μας απάντησε ότι ίσως να πέσουν κάποιες βροχές στις ορεινές και τις ημιορεινές ζώνες, αλλά και πάλι θα είναι ασθενείς και παροδικές.

Όπως εξηγεί επίσης, τα φαινόμενα θα είναι παροδικού χαρακτήρα χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις. «Οι άνεμοι θα είναι από ανατολικές διευθύνσεις έως και νοτιανατολικά στα 3 και τοπικά 4 μποφόρ. Και μόνο στις δυτικές περιοχές θα φτάσουν τα 5 και τοπικά τα 6 μποφόρ. Και από το βράδυ του Σαββάτου (σ. σ. σήμερα) εξασθενούν», όπως σημειώνει ο Μανόλης Λέκκας. 

Μάλιστα, για σήμερα Σάββατο θα έχουμε και πάλι κορύφωση της μεταφοράς της αφρικανικής σκόνης, αλλά με τους ανέμους της Κυριακής η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει και κυρίως από τη Δευτέρα και μετά το νέφος θα μας έχει εγκαταλείψει.

Ηλιόλουστη η Κυριακή

Όσο για αύριο Κυριακή, σύμφωνα με τον Μανόλη Λέκκα, «ο καιρός φτιάχνει και σίγουρα θα είναι καλύτερος. Θα έχει μέση ηλιοφάνεια, αλλά κατά περιόδους θα έχει και νεφώσεις. Οι άνεμοι θα γυρίσουν από δυτικές διευθύνσεις και θα ενισχυθούν από εντάσεις που προς το μεσημέρι θα φτάνουν τα 5 με 6 μποφόρ στις δυτικές περιοχές και στα πελάγη»...

Σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία, τόσο σήμερα Σάββατο όσο και αύριο Κυριακή θα είναι σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Συγκεκριμένα, από 5 έως 7 βαθμούς Κελσίου θα κυμανθούν οι ελάχιστες στις ορεινές περιοχές. Στις παράκτιες ζώνες θα διαμορφωθούν έως και λίγο πάνω από τους 10 βαθμούς και οι μέγιστες θα είναι γύρω στους 16 με 17 βαθμούς Κελσίου.

Η Δευτέρα φέρνει “άνοιξη”

Αναφορικά με τη νέα εβδομάδα, ο Μανόλης Λέκκας λέει πως «δε φαίνεται να αλλάζει κάτι ιδιαίτερα. Θα κινηθούμε σε ένα σκηνικό ανοιξιάτικου καιρού με ηλιοφάνεια, πρόσκαιρες νεφώσεις, αλλά δε φαίνεται να δούμε μια επαναφορά πιο χειμερινού σκηνικού. Μέχρι και την Τετάρτη τουλάχιστον θα έχουμε μία ήπια “συμπεριφορά” του καιρού. Δε δείχνει να αλλάζει κάτι. Τώρα, μακάρι στη συνέχεια να μπορούμε να μιλήσουμε για κάποιες βροχές», καταλήγει ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας.

 Τι δείχνουν τα στοιχεία του meteo.gr: Ο θερμότερος χειμώνας από το 2010 ο φετινός 

Στο μεταξύ, ο φετινός χειμώνας ήταν ο θερμότερος στη Βόρεια Ελλάδα από το 2010 μέχρι σήμερα και ο τρίτος θερμότερος για τις άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το meteo.gr. 

Ειδικότερα, στη Φλώρινα καταγράφηκε η μεγαλύτερη θετική απόκλιση της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας του χειμώνα (+2,9 βαθμοί Κελσίου) και ακολουθούν το Κιλκίς, η Λήμνος, τα Τρίκαλα και η Θεσσαλονίκη με θετικές αποκλίσεις άνω των 2 βαθμών, ενώ στην Αθήνα η απόκλιση ήταν 0,8 βαθμοί. Περισσότερες από 60 ημέρες (από τις 90 συνολικά του χειμώνα) με θερμοκρασίες υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα καταγράφηκαν σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όσον αφορά στα ορεινά της χώρας, δέκα μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr λειτουργούν σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 1.500 μέτρων και παρέχουν σε πραγματικό χρόνο εικόνα για τις συνθήκες σε κάποιες από τις πιο ψυχρές περιοχές της Ελλάδας.

Από τα στοιχεία τους προκύπτει ότι οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2022–Φεβρουαρίου 2023 καταγράφηκαν στη δολίνη Βαθύσταλο Παρνασσού (-23,9 βαθμοί) και στο Σέσι Παρνασσού (-20,7).

Το μεγαλύτερο συνεχόμενο διάστημα ολικού παγετού (μια ημέρα κατά την οποία η θερμοκρασία είναι συνεχώς αρνητική) σημειώθηκε στο Σέσι Παρνασσού και ήταν 22 συνεχόμενες ημέρες.

Παρόλο που σε αρκετούς μετεωρολογικούς σταθμούς καταγράφηκαν αρκετές ημέρες με ολικό παγετό, ο αριθμός των ημερών αυτών τον φετινό χειμώνα υπολείπεται σημαντικά του μέσου όρου των τελευταίων ετών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του υψηλότερου σταθμού του δικτύου στο Χ. Κ. Καϊμακτσαλάν, όπου καταγράφηκαν μόλις 34 ημέρες ολικού παγετού (οι περισσότερες μετά τις 9 Ιανουαρίου), ενώ ο μέσος όρος της περιόδου 2009-2022 είναι 53 ημέρες ολικού παγετού κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News