Τραγωδία στα Τέμπη: Πορεία διαμαρτυρίας φοιτητών στα Χανιά  

Χανιά
Τραγωδία στα Τέμπη: Πορεία διαμαρτυρίας φοιτητών στα Χανιά  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συλλαλητήρια και πορείες διαμαρτυρίας για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη ημέρα σε ολόκληρη την χώρα

Ευθύνες στις κυβερνήσεις της χώρας διαχρονικά και στην Hellenic Train επιρρίπτει ο φοιτητικός κόσμος των Χανίων για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη. Σήμερα φοιτητές του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, της Αρχιτεκτονικής Σχολής και της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών - Μηχανικών Υπολογιστών, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στις οικογένειες των θυμάτων και την έντονη διαμαρτυρία τους για την υποβάθμιση της ποιότητας και της ασφάλειας στις μεταφορές.

Οι φοιτητές διαδήλωσαν ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης των ελληνικών σιδηροδρόμων, κατήγγειλαν «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στο βωμό της ανάπτυξης που αποσκοπεί μόνο στην αύξηση των κερδών και που κοστίζει ζωές» ενώ κατηγόρησαν τα Μέσα Ενημέρωσης που «έσπευσαν να πετάξουν το μπαλάκι στους εργαζομένους λέγοντας πως βάψανε τα χέρια τους με αίμα, ενώ οι Συνδικαλιστικοί Φορείς των εργαζομένων στα τραίνα προειδοποιούσαν εδώ και μήνες».

Εκπρόσωποι των φοιτητών έκαναν επίσης λόγο για μια σιδηροδρομική γραμμή σε άθλια κατάσταση τονίζοντας πως τα ατυχήματα και οι βλάβες είναι σχεδόν καθημερινά ενώ υπογράμμισαν πως «λίγες μέρες πριν, πάλι στη γραμμή προς Θεσσαλονίκη, σπασμένο καλώδιο της ηλεκτροδότησης διέκοψε την κυκλοφορία για ώρες βάζοντας σε κίνδυνο τετρακόσιους πενήντα επιβάτες».

Σε ψήφισμα των φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης τονίζεται πως «το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτελεί αποτέλεσμα μιας νεοφιλελεύθερης και αντιλαϊκής πολιτικής και των ιδιωτικοποιήσεων. Μόνη λύση για την αποφυγή τέτοιων τραγωδιών, για αξιόπιστες συγκοινωνίες που δεν θα καταρρέουν εις βάρος επιβατών και εργαζομένων είναι η κρατικοποίηση τους για να μην κατακρεουργούνται στον βωμό του κέρδους ως αναγκαίες θυσίες με αποτέλεσμα να χάνονται μέχρι και ανθρώπινες ζωές».

Οι διαμαρτυρόμενοι έστειλαν το μήνυμα πως δεν θα μείνουν αμέτοχοι και ζήτησαν άμεση απόδοση ευθυνών. Την ίδια στιγμή συγκινητικές ήταν η κινήσεις μαθητών σχολείων της πόλης των Χανίων αλλά και της ενδοχώρας με σκοπό να στείλουν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης στις οικογένειες και να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τις εγκληματικές διαχρονικές παραλείψεις που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία.

Στο 2ο Γενικό Λύκειο Χανίων στην οδό Κοραή οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους το μήνυμα «Έφτασες;» ενώ σε πανό ανέγραφαν: «(Ότ)αν φτάσεις στείλε μου». Σε άλλο πανό ανέγραφαν τις ημερομηνίες των γνωστών πολύνεκρων δυστυχημάτων που συνέβησαν στο παρελθόν στην περιοχή των Τεμπών. Οι μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου σχημάτισαν με τις τσάντες τους τη φράση «Φταίει η κακή η χ-ώρα».  Σε ανάλογες κινήσεις προχώρησαν και οι μαθητές των σχολείων της Αμπεριάς, του 7ου Γυμνασίου Χανίων , του Γυμνασίου Βουκολιών και του Γυμνασίου Κισσάμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News