Χανιά: «Καμπανάκι» κινδύνου από τους μηχανικούς για τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στην Υπηρεσία Δόμησης (vid)

Χανιά
Χανιά: «Καμπανάκι» κινδύνου από τους μηχανικούς για τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στην Υπηρεσία Δόμησης (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον πάγο βρίσκονται επενδυτικά σχέδια και νέες οικοδομές στα Χανιά εξ αιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού στην υπηρεσία δόμησης που δεν επιτρέπουν την άμεση έκδοση οικοδομικών αδειών
  • Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στην Υπηρεσία Δόμησης
  • Πάνω από 2.500 εκκρεμείς αιτήσεις οικοδομικών αδειών
  • Στον «πάγο» επενδυτικά σχέδια και ανέγερση κατοικιών
  • Λύση με την πρόσληψη συμβασιούχων υπαλλήλων

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία της υπηρεσίας δόμησης Χανίων με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη των επτά δήμων του νομού και με παρενέργειες στην οικοδομική δραστηριότητα. Σε 2.600 φτάνουν οι συσσωρευμένες εκκρεμότητες που αφορούν σε βεβαιώσεις όρων δόμησης, προεγκρίσεις αδειών και μεταγενέστερους ελέγχους. 

Μηχανικοί και αρχιτέκτονες ωστόσο εκτιμούν ότι η προσωρινή απασχόληση ιδιωτών μηχανικών μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που προβάλλεται από το δήμο Χανίων ως κύρια λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης της ΥΔΟΜ σε καμία περίπτωση δεν θα εξασφαλίσει την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της. Τονίζουν δε ότι  η Υπηρεσία πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Δόμησης Φραγκίσκο Τρουλάκη καθορίστηκαν συγκεκριμένες ημέρες ελέγχων μόνο των συσσωρευμένων αιτήσεων οικοδομικών αδειών ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να χαθεί η αξία ακινήτων ιδιωτών. 

Σε συνέλευση του τεχνικού κόσμου των Χανίων που συγκάλεσε το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου σχετικά με τα προβλήματα της Υπηρεσίας Δόμησης έγινε σαφές ότι είναι ανέφικτη η διεκπεραίωση μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες των συσσωρευμένων εκκρεμοτήτων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις περιουσίες των πολιτών, για την οικονομία και την ανάπτυξη του νομού. 

Ο τεχνικός κόσμος των Χανίων, σύσσωμος και ενωμένος, επισημαίνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τον κίνδυνο να καταρρεύσει μια νευραλγική για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου Υπηρεσία και θέτει προ των ευθυνών της την πολιτική ηγεσία του Δήμου Χανίων έναντι της τοπικής κοινωνίας.

Τα προβλήματα υποστελέχωσης της υπηρεσίας δόμησης τέθηκαν και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο με τους επικεφαλής των παρατάξεων να εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον. Η πρόσφατη παραίτηση του Γιάννη Στρογγυλού από τη θέση του Προϊστάμενου του Τμήματος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών ήρθε να επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη επιβαρυμμένη κατάσταση σε μια περίοδο μάλιστα που τα Χανιά είναι τρίτα πανελλαδικά στην οικοδομική δραστηριότητα. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News