Χανιά: Στον πάγο επενδυτικά σχέδια και νέες οικοδομές - Πάνω από 2.500 εκκρεμείς αιτήσεις

Χανιά
Χανιά: Στον πάγο επενδυτικά σχέδια και νέες οικοδομές - Πάνω από 2.500 εκκρεμείς αιτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα προβλήματα υποστελέχωσης της Υπηρεσίας Δόμησης τέθηκαν και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο - Μόνη λύση η πρόσληψη συμβασιούχων υπαλλήλων

Στον πάγο βρίσκονται επενδυτικά σχέδια και νέες οικοδομές στα Χανιά εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού στην υπηρεσία δόμησης που δεν επιτρέπουν την άμεση έκδοση οικοδομικών αδειών. Σε πάνω από δυόμισι χιλιάδες ανέρχονται οι αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα ενώ η δημοτική αρχή επιχειρεί να καλύψει τις κενές θέσεις μηχανικών με προσλήψεις συμβασιούχων υπαλλήλων που πάντως δεν αναμένεται να αποσυμφορήσουν σε σύντομο χρόνο το νευραλγικό τμήμα των αδειών. Καμπανάκι κινδύνου για την κατάρρευση της πιο νευραλγικής για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου υπηρεσίας χτυπούν μηχανικοί και αρχιτέκτονες ενώ ο διευθυντής της πολεοδομίας τονίζει ότι «είναι άδικο να εργαλειοποιηθεί αντιπολιτευτικά η υπηρεσία».

Τα προβλήματα υποστελέχωσης της Υπηρεσίας Δόμησης τέθηκαν και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο με τους επικεφαλής των παρατάξεων να εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον. «Η Υπηρεσία Δόμησης έχει μπλοκάρει .Το θέμα είναι σοβαρό και αφορά όλους ενώ υπάρχει κίνδυνος να χαθούν επενδύσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί για τα Χανιά της επόμενης μέρας» κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης ενώ τον προβληματισμό του εξέφρασε και ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας «Δήμος Ενεργών Πολιτών» κ. Τάσος Βάμβουκας.

Αυτή τη στιγμή οι 2.600 συσσωρευμένες εκκρεμότητες αφορούν σε βεβαιώσεις όρων δόμησης, προεγκρίσεις αδειών και μεταγενέστερους ελέγχους, όταν οι μόνιμοι υπάλληλοι του τμήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών είναι μόλις πέντε. Η πρόσφατη παραίτηση του κ. Γιάννη Στρογγυλού από τη θέση του Προϊστάμενου του Τμήματος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών, ήρθε να επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη επιβαρυμμένη κατάσταση σε μια περίοδο μάλιστα που τα Χανιά είναι τρίτα πανελλαδικά στην οικοδομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Δόμησης κ. Φραγκίσκο Τρουλάκη καθορίστηκαν συγκεκριμένες ημέρες ελέγχων μόνο των συσσωρευμένων αιτήσεων οικοδομικών αδειών, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να χαθεί η αξία ακινήτων ιδιωτών. Ο ίδιος εκτιμά ότι σταδιακά με τις πέντε επικείμενες τοποθετήσεις νεοπροσληφθέντων μηχανικών η κατάσταση θα βελτιωθεί ενώ οι συμβασιούχοι θα δώσουν επίσης κατά την εκτίμηση του μια ανάσα καθώς θα επιτρέψουν μετακινήσεις μονίμων που σήμερα εργάζονται σε άλλα τμήματα.

«Ο Δήμος πέρα από το να πιέζει την κεντρική εξουσία δε μπορεί να κάνει πολλά πράγματά. Μετά από προσπάθειες που κράτησαν αρκετά χρόνια κατάφερε να εξασφαλίσει πέντε μηχανικούς από τη ΔΕΠΑΝ και κάποιοι μόνιμοι είναι καθ’ οδόν. Της ΔΕΠΑΝ δε θα μπουν στην πλατφόρμα των αδειών γιατί δεν είναι μόνιμοι, θα βοηθήσουν όμως σε άλλα πόστα» εξήγησε ο κ. Τρουλάκης.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Νίκος Χαζιράκης μιλώντας στο neakriti.gr υπογράμμισε ότι πρόκειται για «ένα προσωρινό μέτρο το οποίο μπορεί να αποδειχτεί και μόνιμο γιατί είναι μηχανικοί τους οποίους προσλαμβάνουμε με δυνατότητα ανανέωσης της σύμβασης.  Σίγουρα θα είναι μια μεγάλη αποφόρτιση .Έχουμε αντιληφθεί την αγωνία του κόσμου, την αγωνία των μηχανικών ,των ιδιωτών , των επιχειρηματιών, καθότι τα Χανιά είναι πρώτα σε προτίμηση μετά τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα σε ανοικοδόμηση, σε εξοχική, κύρια  κατοικία και ξενοδοχειακές μονάδες» πρόσθεσε.

Kαμπανάκι από τον τεχνικό κόσμο του νομού

Μηχανικοί και αρχιτέκτονες ωστόσο εκτιμούν ότι η προσωρινή απασχόληση ιδιωτών μηχανικών μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που προβάλλεται από το δήμο Χανίων ως κύρια λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης της Υπηρεσίας Δόμησης, σε καμία περίπτωση δεν θα εξασφαλίσει την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της. Τονίζουν δε ότι η Υπηρεσία πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό.

Σε συνέλευση του τεχνικού κόσμου των Χανίων που συγκάλεσε το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου σχετικά με τα προβλήματα της Υπηρεσίας Δόμησης έγινε σαφές ότι είναι ανέφικτη η διεκπεραίωση μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες των συσσωρευμένων εκκρεμοτήτων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις περιουσίες των πολιτών, για την οικονομία και την ανάπτυξη του νομού. «Ο τεχνικός κόσμος των Χανίων, σύσσωμος και ενωμένος, επισημαίνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τον κίνδυνο να καταρρεύσει μια νευραλγική για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου Υπηρεσία και θέτει προ των ευθυνών της την πολιτική ηγεσία του Δήμου Χανίων έναντι της τοπικής κοινωνίας» σημειώνεται στο ψήφισμα που εκδόθηκε και το οποίο υπογράφουν το ΤΕΕ ΤΔΚ και οι κλαδικοί σύλλογοι μηχανικών.

Την ίδια ώρα πάντως ο διευθυντής της Υπηρεσίας Δόμησης κ. Φραγκίσκος Τρουλάκης σημειώνει ότι «είναι κρίμα και άδικο να εργαλειοποιηθεί αντιπολιτευτικά η Πολεοδομία γιατί συμβάλλει ουσιαστικά στην υλοποίηση ενός τεράστιου έργου όπως είναι το ετήσιο τεχνικό ιδιωτικό και όχι μόνο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει από το πεντάστερο ξενοδοχείο στη Γεωργιούπολη μέχρι το στάβλο στο βουνό».  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News