Χανιά

Καμένη γη άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές στα Χανιά - Εικόνες και βίντεο από το σημείο της πύρινης λαίλαπας

Έντονη ήταν χθες η κινητοποίηση της πυροσβεστικής λόγω των δύο πυρκαγιών που ξέσπασαν σε περιοχές των Χανίων

Διπλός συναγερμός σήμανε χθες Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, στην πυροσβεστική υπηρεσία στα Χανιά, για δύο φωτιές σε Λειβάδια του δήμου Κισσάμου και στο Πατελάρι του δήμου Πλατανιά.

Η πρώτη κλήση έγινε το μεσημέρι στις 13:30 για κατάσβεση αγροτοδασικής πυρκαγιάς στη θέση"Δίστρατο", περιοχή Λειβάδια του Δήμου Κισσάμου. Στο σημείο έσπευσαν δύο οχήματα με 4 υπαλλήλους ενώ στην κατάσβεση συνέδραμε και το εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα από το Εθελοντικό Κλιμάκιο Βουτά του Δήμου Καντάνου – Σελίνου. Από την πυρκαγιά κάηκε γεωργική έκταση 1,5 στρέμμα και δασική 1 στρέμμα.

Αργότερα το μεσημέρι, περίπου στις 16:30, ξέσπασε δεύτερη πυρκαγιά στο Πατελάρι του δήμου Πλατανιά, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Στο σημείο επιχείρησαν τρία υδροφόρα οχήματα με έξι πυροσβεστικούς υπαλλήλους, ένα βοηθητικό με τον Διοικητή και τον αναπληρωτή Διοικητή του 1ου Πυροσβεστικού σταθμού Χανίων και ένας εθελοντής. Από τη δεύτερη αυτή πυρκαγιά κάηκε ένα στρέμμα γεωργικής έκτασης και ένα στρέμμα καλαμιές.

Στον τόπο του συμβάντος μετέβη το Ανακριτικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας Χανίων, το οποίο συνέλαβε στο πλαίσιο του αυτοφώρου έναν 52χρονο για εμπρησμό από αμέλεια. Πάντως η ανησυχία είναι μεγάλη για τον κίνδυνο πυρκαγιάς τις επόμενες ημέρες, εν όψει και των ισχυρών νοτίων ανέμων που αναμένονται το τριήμερο της Αποκριάς.

Η ΠΕΠΥΔ Κρήτης συστήνει όταν προχωράμε σε ελεγχόμενη καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών να λαμβάνουνε μέτρα προφύλαξης σύμφωνα με την πυροσβεστική Διάταξη 9

Ειδικά :

 -Δεν προχωρούμε σε καύση όταν επικρατούν ισχυροί άνεμοι.

-Έχουμε πάντα ποσότητα νερού διπλά μας.

-Έχουμε καθαρίσει από ξερόχορτα ή άλλη βλάστηση γύρω από την εστία της πυρκαγιάς.

-Ενημερώνουμε την τοπική Π.Υ. εάν μπορούμε να προχωρήσουμε σε καύση την συγκεκριμένη μέρα που θέλουμε.

-Δεν αφήνουμε αφύλακτη την πυρκαγιά και όταν έχουμε τελειώσει με την καύση προχωράμε σε πλήρη κατάσβεση αυτής πριν φύγουμε.

Σε περίπτωση που δεν έχουν ληφθεί τα παραπάνω μετρά επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο αξίας τουλάχιστον 200 ευρώ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω και επειδή τις επόμενες μέρες θα επικρατήσουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή της Κρήτης συνίσταται στους πολίτες να μην προχωρήσουν σε ελεγχόμενες καύσεις σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν διοικητικά πρόστιμα και σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς λόγω καύσης και οι ανάλογες ποινικές κυρώσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια