Χανιά

Χανιά: Φινάλε στην κόντρα - Αλληλομηνύθηκαν δήμαρχος και πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ

«Όλα μπήκαν σε ένα μπλέντερ και σερβιρίστηκαν με οσμή σκανδάλου», είπε Παναγιώτης Σημανδηράκης - Στην τοποθέτησή του ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, από το οποίο απουσίαζε ως ανεξάρτητη πλέον δημοτική σύμβουλος η κ. Χρυσούλα Χατζηδάκη, ο δήμαρχος Χανίων μίλησε για «σημαντική αρρυθμία που όμοιά της δεν υπήρχε πανελλαδικά»

Με μήνυση κατά της απερχόμενης προέδρου της ΔΕΥΑΧ για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του απάντησε ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης στις καταγγελίες της κ. Χρυσούλας Χατζηδάκη για τα οικονομικά στοιχεία της Επιχείρησης.

Είκοσι μέρες μετά το αίτημα του δημάρχου να υποβάλει την παραίτησή της από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΧ κι ενώ είχε ήδη διαγραφεί από τη δημοτική του ομάδα, επιμένοντας να παραμένει στη θέση της, υπέβαλε τελικά την παραίτησή της χθες το πρωί. Στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου που ακολούθησε, με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη την αντικατάστασή της, ο κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης έκανε λόγο για ψευδή στοιχεία παρελθόντων ετών, σημειώνοντας ότι οι καταγγελίες της απερχόμενης προέδρου «σερβιρίστηκαν με οσμή σκανδάλου, εξυπηρετώντας πολιτικές και προσωπικές φιλοδοξίες».

Λίγη ώρα αργότερα, με ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η κ. Χρυσούλα Χατζηδάκη έκανε γνωστό πως κι εκείνη υπέβαλε μήνυση σε βάρος του δημάρχου για ψευδή καταμήνυση.

Στην τοποθέτησή του ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, από το οποίο απουσίαζε ως ανεξάρτητη πλέον δημοτική σύμβουλος η κ. Χρυσούλα Χατζηδάκη, ο δήμαρχος Χανίων μίλησε για «σημαντική αρρυθμία, που όμοιά της δεν υπήρχε πανελλαδικά. Δήμαρχος να ζητήσει να αναλάβει θέση που από τον νόμο δικαιούται και να υπάρχει κάθετη άρνηση του προσώπου που ο ίδιος όρισε και το σώμα επικύρωσε να υπηρετήσει μια συγκεκριμένη θέση. Αντιλαμβάνομαι την προσωπική φιλοδοξία καθενός από εμάς που διεκδικεί ένα δημόσιο λόγο κι ένα δημόσιο ρόλο. Εδώ όμως είχαμε κάτι που δημιούργησε μεγάλη αναταραχή σε μια πολύ σημαντική επιχείρηση του Δήμου, που σημειωτέον είναι μέσα στις καλύτερες πανελλαδικά».

Συνεχίζοντας, ο κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, που καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της απερχόμενης προέδρου της ΔΕΥΑΧ.

«Αυτά που ειπώθηκαν και αναπαράχθηκαν αποτελούν συκοφαντική δυσφήμηση. Η διαφορά στην οποία αναφέρθηκε η κ. Χατζηδάκη διαπιστώνεται από το 2011 και μετά, και είναι η διαφορά μεταξύ του λογιστικού και εμπορικού προγράμματος. Μια διαφορά η οποία δεν είναι ταμειακή, δεν είναι “μαύρη τρύπα”, δε δηλώνει χρήματα τα οποία λείπουν από τη ΔΕΥΑΧ, χρήματα που έχουν καταβάλει οι πολίτες και κάποιος τα υπεξαίρεσε. Είναι μια λογιστική διαφορά η οποία αποτυπωνόταν σε όλες τις εκθέσεις ορκωτών λογιστών ως ένα ζητούμενο και όλα αυτά έρχονταν στα Διοικητικά Συμβούλια και αποτυπώνονταν και ελέγχονταν από τα αρμόδια όργανα και ουδέποτε κάνεις αμφισβήτησε ούτε την τιμή και την υπόλοιπη του δημάρχου, ούτε και των προηγούμενων προέδρων. Η διαφορά που εμφανίστηκε σαν “μαύρη τρύπα” αφορούσε στην περίοδο πριν αναλάβω τα ηνία του Δήμου», εξήγησε ο δήμαρχος Χανίων.

Ο κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης ανέπτυξε τις κινήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΧ για τη διαχείριση του εν λόγω ζητήματος, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει θολό σημείο.

«Όλες οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου είναι δημόσιες. Ποια είναι η προσπάθεια συγκάλυψης για την οποία σπιλώθηκε το δικό μου όνομα; Καμία», τόνισε.

Αναφορικά με τον ορισμό ορκωτών λογιστών, ο κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης εξήγησε ότι έγινε διερεύνηση πριν καταλήξει η διοίκηση σε επιλογή, ενώ φανερά ενοχλημένος από τις καταγγελίες Χατζηδάκη τόνισε πως «όλα μπήκαν σε ένα μπλέντερ και σερβιρίστηκαν με οσμή σκανδάλου, εξυπηρετώντας πολιτικές και προσωπικές φιλοδοξίες, που σε καμία περίπτωση δεν έκαναν καλό στην Επιχείρηση».

Για την απόφασή του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ο δήμαρχος Χανίων ανέφερε: «Είμαστε στα Χανιά. Δε θέλω φεύγοντας από τη θέση του δημάρχου να έχει σπιλωθεί το όνομά μου και ειδικά για υποθέσεις για τις οποίες δεν υπάρχει καν βάση συζήτησης. Μετά τη συνέντευξη της προέδρου, ήταν δεκάδες τα τηλεφωνήματα αμφισβήτησης που δέχτηκα. Γιατί να απολογούμαι για ομόφωνες αποφάσεις περασμένων ετών; Με ποιο τρόπο μπορώ να πείσω τους ανθρώπους ότι αυτό ήταν συκοφαντικό και ψευδές; Μοναδικός τρόπος για να απαντήσω απέναντι σε αυτή τη “λάσπη” ήταν να προσφύγω στη Δικαιοσύνη και αυτό έκανα, καταθέτοντας μήνυση σε βάρος της για όσα συκοφαντικά είπε και που φοβάμαι πως δε θα μπορέσω να καθαρίσω αυτή τη “λάσπη” που πέταξε στο πρόσωπό μου», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Χανίων.

Ο κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο οποίος αναλαμβάνει ο ίδιος τη διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Χανίων, διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι αφήνουν πίσω τα δύσκολα κι ότι θα αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης.

Με μήνυση για ψευδή καταμήνυση απάντησε η κ. Χατζηδάκη

Λίγο αργότερα, η απερχόμενη πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Χρυσούλα Χατζηδάκη σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε ότι έχει καθαρή τη συνείδησή της ότι ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ έκανε το καθήκον της και πως «κανένα αξίωμα δεν υπερτερεί της καθαρής συνείδησης. Άλλωστε, όποιο αξίωμα και αν έχει ο καθένας, μικρό ή μεγάλο, σημασία έχει πως το τιμά. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να υπηρετεί το σύνολο και τελευταίο να υπολογίζει τον εαυτό του», πρόσθεσε.

Η κ. Χατζηδάκη υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή που τέθηκε ζήτημα περί της συνέχισης της θητείας της, η απόφασή της ήταν ειλημμένη. Ωστόσο, πρόσθεσε, ήταν υποχρεωμένη πρώτα να προστατεύσει από τη δική της πλευρά την προβλεπόμενη διαδικασία, σύμφωνα με τον νόμο.

«Ενήργησα με γνώμονα το κοινό καλό, ολοκλήρωσα τη συγκέντρωση απαιτούμενων στοιχείων, ενημέρωσα τις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, και αμέσως μετά υπέβαλα την παραίτησή μου. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Δε θέλησα να συμμετάσχω σε παιχνίδι εντυπωσιασμών. Ο κ. δήμαρχος αποφάσισε να προχωρήσει σε μία μήνυση εις βάρος μου κενής ουσιαστικού περιεχομένου. Θα λάβει τις ανάλογες απαντήσεις με τη μήνυση που έχω ήδη ζητήσει να κατατεθεί εις βάρος του, με αντικείμενο την ψευδή καταμήνυση εναντίον μου, επιφυλασσόμενη παντός άλλου δικαιώματός μου», καταλήγει η ανάρτησή της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια