Βγήκαν στους δρόμους οι συνταξιούχοι των Χανίων - «Εμπαιγμός» οι αυξήσεις στις συντάξεις (vid)

Χανιά
Βγήκαν στους δρόμους οι συνταξιούχοι των Χανίων - «Εμπαιγμός» οι αυξήσεις στις συντάξεις (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πραγματικές αυξήσεις και αναδρομικά ζητούν οι συνταξιούχοι των Χανίων

Με τις συντάξεις τους καθηλωμένες στα ίδια χαμηλά επίπεδα ή με ασήμαντες αυξήσεις και με το κύμα ακρίβειας να τους στερεί τη δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης, οι συνταξιούχοι ζητούν το δικαίωμα τους στη ζωή. Στη συγκέντρωση των Ενώσεων Συνταξιούχων των Χανίων την Παρασκευή (17/2) στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, τέθηκε το πλαίσιο των σταθερών διεκδικήσεων τους με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του κλάδου να περιγράφουν με μελανά χρώματα την καθημερινότητα των συνταξιούχων.

Ο κ. Γιάννης Ντίλης, πρόεδρος των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ στα Χανιά τόνισε ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις ρίχνουν το βάρος στις πλάτες των συνταξιούχων. Σημείωσε ότι οι εξαγγελλίες και οι αναφορές σε αυξήσεις δεν ανταποκρίνονται στην καθημερινότητα καθώς ελάχιστοι είδαν τις συντάξεις τους να αυξάνονται, αλλά ακόμα και αυτές οι αυξήσεις είναι λίγων ευρώ. Μίλησε δε για κοροϊδία από την παρούσα κυβέρνηση σημειώνοντας πως «οι αυξήσεις για τις οποίες μιλά δεν είναι παρά οι κρατήσεις στις οποίες βίαια προχώρησε. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να επαιτούμε .Εμείς απαιτούμε και διεκδικούμε. Αυτό είναι το σύνθημα μας και το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε».

Αλλά και ο κ. Δημήτρης Βολακάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Χανίων έκανε λόγο για μηδαμινές αυξήσεις στις συντάξεις μερίδας συνταξιούχων. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για πραγματικές αυξήσεις και επιστροφή των αναδρομικών χωρίς εξαιρέσεις, δεν υλοποιήθηκαν καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι, που μιλούν για εμπαιγμό μέσω της πολιτικής των επιδομάτων. «Δεν θέλουμε επιδόματα. Δεν είμαστε επαίτες. Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις. Να επανέλθουν τα δώρα μας, να μας δώσουν τα αναδρομικά που μας έχουν πάρει όλα αυτά τα χρόνια» είπε ο κ. Γιώργος Νικολουδάκης πρόεδρος πολιτικών συνταξιούχων Χανίων. Ο ίδιος είπε ότι σήμερα, στις 15 του μήνα η σύνταξη έχει τελειώσει και οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Στεναχωριούνται που δε μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους, να δώσουν χαρτζιλίκι στα εγγόνια τους».

Οι Ενώσεις των συνταξιούχων ζητούν μεταξύ άλλων μέτρα στήριξης των εισοδημάτων τους εξαιτίας της ακρίβειας και του πληθωρισμού, επιστροφή της 13ης σύνταξης και των αναδρομικών. Στο πλευρό τους στέκονται σωματεία εργαζομένων. Την συμπαράσταση του εξέφρασε χθες από την Δημοτική Αγορά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων κ. Γιάννης Μανωλικάκης σημειώνοντας πως «δε μπορεί το 2023 να υποφέρουν, να μην έχει επέλθει μια αύξηση στις συντάξεις και την ίδια στιγμή να ζουν με το βάρος της ακρίβειας στα καύσιμα και την εκτόξευση του κόστους στην ενέργεια» . Οι συνταξιούχοι των Χανίων πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που οργανώνουν οι ομοσπονδίες τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News