Χανιά: Θα παρουσιαστεί το αντιρατσιστικό έργο για το φόβο και τη μοναξιά, "Βρωμιά" του Robert Schneider

Πολιτισμός
Χανιά: Θα παρουσιαστεί το αντιρατσιστικό έργο για το φόβο και τη μοναξιά, "Βρωμιά" του Robert Schneider

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε Χανιά και Ηράκλειο το αντιρατσιστικό έργο για το φόβο και τη μοναξιά, "Βρωμιά" του Robert Schneider, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου

Μία δυνατή παράσταση και ένα έργο που είχε ανέβει κατά το παρελθόν με επιτυχία, με τίτλο «Βρωμιά» του Robert Schneider σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου, πρόκειται να παρουσιαστεί για δύο τριήμερα σε Χανιά και Ηράκλειο.

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό έργο για τον «ξένο» ανάμεσα μας, την μοναξιά, την ελπίδα και τα όνειρα που ξεπερνούν τα σύνορα.

«Με λένε Σαντ. Είμαι τριάντα χρονών. Σαντ στ’ αγγλικά σημαίνει λυπημένος. Δεν είμαι λυπημένος». Με αυτή τη φράση, ο Σαντ αρχίζει να αφηγείται την ιστορία του.

Ο Σαντ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ιράκ. Τώρα είναι ένας ακόμη μετανάστης, στη Γερμανία. Βρίσκεται πια στον τόπο που ονειρεύτηκε και αγάπησε μέσα από τα διαβάσματα του, όμως είναι μόνος και φοβισμένος.

Θα ήθελε να είναι σαν όλους τους άλλους. Θα ήθελε να μπορεί να τους μιλάει. Να μπορεί να μπαίνει στο μετρό. Να ανήκει κάπου.

Αλλά είναι ξένος. Ζει κλεισμένος στο δωμάτιό του.

«Αυτή είναι η καρέκλα μου. Εδώ κάθομαι. Την αγαπάω την καρέκλα μου… Αν και δε μου ανήκει, αυτή η καρέκλα είναι η πατρίδα μου».

Μέσα σε αυτό το δωμάτιο, που είναι όλος του ο κόσμος, ο Σαντ νοσταλγεί και ονειρεύεται. Μιλάει για τη ζωή και τους ανθρώπους του, παλεύει να πιαστεί από καθετί που αγαπάει, αυτοσαρκάζεται και ακροβατεί ανάμεσα στην μοναξιά και την ελπίδα με σπαρακτικό χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Ο Σαντ είναι ο Άλλος, ο διαφορετικός που φταίει για όλα. Εκείνος που προσπερνάμε κάθε μέρα χωρίς να τον βλέπουμε, χωρίς να τον γνωρίσουμε ποτέ πραγματικά. Ο Σαντ βρίσκεται ανάμεσά μας. Ή μήπως μέσα μας;

Η «Βρωμιά» ανέβηκε για πρώτη φορά το 1997, από το Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.

«... κάπου άκουσα μια φράση στα αραβικά, αλλά ξέρω πως τη σκέφτηκε κάποιος στα γερμανικά. Τώρα θα την πω αυτή τη φράση.

Γι’ αυτά που δε μπορείς να μιλήσεις, καλύτερα να σιωπάς.

Τώρα ξέρω πως αυτή η φράση είναι λάθος.

Γι’ αυτά που δεν μπορείς να μιλήσεις, πρέπει να μιλάς!»

Έγραψαν για τη Βρωμιά

CheckinArt - ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

"Καταπληκτική υποκριτική ερμηνεία από τον Κωνσταντίνο Φάμη που σε κάνει να αναρωτηθείς και να σιχαθείς τις υπάρχουσες ρατσιστικές τάσεις που υπάρχουν γύρω μας και εξαπλώνονται ραγδαία."

Fourketa - "Καθηλωτικός μονόλογος η ιστορία του Σαντ, με έναν Κωνσταντίνο Φάμη που αποδίδει εξαιρετικά τον ρόλο, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον και την συναισθηματική εμπλοκή του θεατή. Μία παράσταση που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς."

Fragile - "Ο Κωνσταντίνος Φάμης είναι απλά συγκλονιστικός επί σκηνής. Παρότι είχε στα χέρια του έναν εξαιρετικά δύσκολο μονόλογο, μεστό συμβολισμών, ωστόσο υπήρξε αποκαλυπτικός ερμηνευτικά."

Koita-magazine - "Ο Κωνσταντίνος Φάμης βουτά στα άδυτα του ήρωα Σαντ, σκεπάζει το σώμα του, τη ψυχή και το πνεύμα του με το «λευκό σεντόνι» όπου έγραφε ο Robert Schneider."

newsbeastt - "Η συγκλονιστική παράσταση τονίζει τη λαϊκή ρήση «φοβάται ο Γιάννης το θεριό ή το θεριό τον Γιάννη;» Εξάλλου οι σχέσεις πολιτών και Κρατών λειτουργούν όπως τα συγκοινωνούντα δοχεία, κι' ο φόβος μεταφορικά δεν έχει την ίδια πυκνότητα."

#Realnews - "Δείτε οπωσδήποτε τον Κωνσταντίνο Φάμη στη «Βρωμιά». Αξίζει!"

tetragwno.gr - " Μέσα από ένα δύσκολο έργο, με λόγο κοφτό, αποσπασματικό πολλές φορές , με γρήγορες συναισθηματικές εναλλαγές και με άξαφνες δραματικές κορυφώσεις, ο Κωνσταντίνος Φάμης σκιαγραφεί με επιτυχία την προσωπικότητα του θλιμμένου Σαντ."

3point magazine - Ο Σαντ του Κωνσταντίνου Φάμη και της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου μ’ έκανε ν’ ανατριχιάσω"

Noizy.gr - "Ο Κωνσταντίνος Φάμης ήταν απλά υπέροχος. Παρά το ότι ήταν συνέχεια πάνω στη σκηνή μόνος του, δεν έχανες στιγμή το ενδιαφέρον σου κι αυτό οφείλεται καθαρά στο ταλέντο του. Καταπληκτικός στις εναλλαγές από Ιρακινός μετανάστης σε Γερμανό πολίτη, με τόσο απλό τρόπο και εύκολο στο να γίνει αντιληπτό από όλους τους θεατές. Ό,τι και να πει κανείς θα είναι λίγο. Απλά εξαιρετικός."

Θεατρο.gr - "Η ερμηνεία του Κωνσταντίνου Φάμη στο ρόλο του Σαντ είναι καθηλωτική! Απόλυτα φυσικός στο παίξιμό του... άλλοτε ευαίσθητος, συγκινητικός, περήφανος, ανθρώπινος, ευγενικός και άλλοτε κοφτερός, μανιασμένος γεμάτος οργή, θυμό και φόβο. Συναισθηματικές μεταπτώσεις με σιωπές, παύσεις και επαναλήψεις που αποτυπώνονται με εύστοχο τρόπο και απόλυτη ακρίβεια."

Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου

Σκηνικό/Κουστούμι: Παναγιώτα Κοκκορού

Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Μαθές

Σχεδιασμός φωτισμών: Κωνσταντίνος Φάμης

Σχεδιασμός αφίσας: Κάρολος Πορφύρης

Φωτογραφία αφίσας: Γιώργος Γιαννίμπας

Στον ρόλο του Σαντ, ο Κωνσταντίνος Φάμης

Πληροφορίες Παράστασης - Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Χανιά - Θέατρο Fatum

  • 10 & 11 Μαρτίου 2023, στις 21:15
  • 12 Μαρτίου 2023, στις 20:00

Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

  • 14 &16/3, στις 21:15
  • 15/3, στις 20:00

Τιμές εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 12€

Μειωμένο(φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, άνω των 65): 8€

Διάρκεια παράστασης

70 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr - Πληροφορίες - κρατήσεις: Τηλ.: 6946649550 - Facebook Page https://www.facebook.com/vromia/

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News