Χανιά

Δύο στους δέκα επισκέπτονται την Κρήτη για το φαράγγι της Σαμαριάς - Βαρόμετρο για τον φυσιολατρικό τουρισμό

Έρευνα του Παρατηρητηρίου Τουρισμού του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων έδειξε ότι το 21,8% των επισκεπτών επηρεάστηκαν πολύ ή καθοριστικά από την ύπαρξη του εθνικού δρυμού - Την πενταετία 2018- 2022, το φαράγγι της Σαμαριάς επισκέφθηκαν 634.285 πολίτες και αν δεν υπήρχαν οι περιορισμοί της πανδημίας, κυρίως το 2020, ο αριθμός αυτός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος

Κεφάλαιο για την κρητική οικονομία και τον τουρισμό αποτελεί επιβεβαιωμένα το Φαράγγι της Σαμαριάς, χάριν του οποίου εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες επιλέγουν την Κρήτη μεταξύ άλλων Μεσογειακών προορισμών. Έρευνα του Παρατηρητηρίου Τουρισμού του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων έδειξε ότι το 21,8% των επισκεπτών επηρεάστηκαν πολύ ή καθοριστικά από την ύπαρξη του εθνικού δρυμού.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Φακωτάκη, ερευνητή του ΜΑΙΧ ,την τελευταία πενταετία καταγράφηκε ρεκόρ επισκεψιμότητας στον εθνικό δρυμό Σαμαριάς που ακόμη και τις δύο δύσκολες λόγω της πανδημίας σεζόν, κατάφερε να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα τα ποσοστά των επισκεπτών του. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πενταετία 2018- 2022, το φαράγγι της Σαμαριάς επισκέφθηκαν 634.285 πολίτες και αν δεν υπήρχαν οι περιορισμοί της πανδημίας, κυρίως το 2020, ο αριθμός αυτός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος. Το 2022 μάλιστα η επισκεψιμότητα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με 168.593 επισκέπτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τουρισμού, το 2018 επισκέφθηκαν το φαράγγι της Σαμαριάς 155.396 άτομα, το 2019 οι επισκέπτες ήταν 159.051 άτομα, το 2020 με τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς της πανδημίας 56.287. Το 2021 το φαράγγι επισκέφθηκαν 94.985 άτομα.

Η πλειοψηφία των επισκεπτών φαίνεται να ήταν ενημερωμένοι για τη Σαμαριά πριν το ταξίδι τους. Οι πληροφορίες προέρχονται κυρίως από το διαδίκτυο σε ποσοστό 50,1% και από φίλους και συγγενείς που το έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν σε ποσοστό 40,1%. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το 67,3% των τουριστών επισκέφθηκαν για πρώτη φορά το φαράγγι ενώ το 32,7% το έχουν επισκεφτεί ξανά στο παρελθόν. Η πλειοψηφία με ποσοστό 58,3% ωστόσο δε γνώριζε ότι το φαράγγι της Σαμαριάς έχει ανακηρυχθεί μνημείο βιόσφαιρας της UNESCO αλλά το 53,9% γνώριζε για τα προστατευόμενα είδη του πάρκου.

Μάλιστα οι περισσότεροι δήλωσαν διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλότερο αντίτιμο εισόδου. Όπως υπογράμμισε ο ερευνητής του ΜΑΙΧ κ. Φακωτάκης, το στοιχείο αυτό προκύπτει όλα τα χρόνια κατά τα οποία διενεργείται η έρευνα. «Παρά το γεγονός ότι οι επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς κρίνουν ακριβό το συνολικό κόστος μιας εκδρομής στο Φαράγγι λόγω του ότι εμπλέκονται τουριστικά γραφεία, μεταφορά με λεωφορεία και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, το αντίτιμο της εισόδου χαρακτηρίζεται από τους περισσότερους χαμηλό σε σχέση με την φυσική ομορφιά που συναντά ο επισκέπτης. Έτσι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν από δύο έως και δεκαπέντε ευρώ παραπάνω, τη στιγμή που σήμερα πληρώνουν μόλις πέντε ευρώ».

Από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα προκύπτει ανάδειξη δεκάδων ακόμη διαδρομών στα Λευκά Όρη ταυτόχρονα με το Φαράγγι της Σαμαριάς. Η επισκεψιμότητα στο φαράγγι της Σαμαριάς έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από το Παρατηρητήριο Τουρισμού του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, τη Διεύθυνση Δασών Χανίων και το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς ο οποίος ενσωματώθηκε στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και λειτουργεί πλέον σαν Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς από το 2013.Τα στοιχεία αξιολογήθηκαν από τον διευθυντή του ΜΑΙΧ κ. Γιώργο Μπαουράκη, τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Κώστα Ζοπουνίδη και τον ερευνητή του ΜΑΙΧ κ. Γιώργο Φακωτάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια