Τα Χανιά αποχαιρετούν τον Μανούσο Βολουδάκη - Θλίψη στον πολιτικό κόσμο (vid)

Κρήτη
Τα Χανιά αποχαιρετούν τον Μανούσο Βολουδάκη - Θλίψη στον πολιτικό κόσμο (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Χανιώτης πολιτικός δεν κατάφερε να νικήσει τον καρκίνο με τον οποίο πάλευε τα τελευταία χρόνια, με σθένος και αξιοπρέπεια
  • Θλίψη στα Χανιά και στον πολικό κόσμο
  • Αγωνιζόταν μέχρι την τελευταία στιγμή
  • Τα Χανιά αποχαιρετούν τον Μανούσο Βολουδάκη

Θλίψη στα Χανιά και στον πολιτικό κόσμο της χώρας σκόρπισε η είδηση του θανάτου του επί σειρά ετών βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μανούσου Βολουδάκη, ο οποίος έφυγε σήμερα μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 57 ετών, αφήνοντας πίσω του την σύζυγο και τα τρία ανήλικα παιδιά τους. Ο Χανιώτης πολιτικός δεν κατάφερε να νικήσει τον καρκίνο με τον οποίο πάλευε τα τελευταία χρόνια, με σθένος και αξιοπρέπεια.

Μόλις το περασμένο Σάββατο σε ημερίδα του Συλλόγου Πνευμονολόγων Χανίων με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του πνεύμονα, έστελνε μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας σε όσους νοσούν και στις οικογένειες τους. Σε επιστολή που απέστειλε ενώ ήδη νοσηλευόταν, ο Μανούσος Βολουδάκης τόνιζε ότι «σήμερα έχουμε πολλά όπλα στη μάχη κατά του καρκίνου.

Κάθε μέρα έχουμε και περισσότερα. Ήδη πολλές μορφές είναι ιάσιμες ή αντιμετωπίζονται ως χρόνιες παθήσεις. Για αυτό έχει μεγάλη σημασία να δώσουμε ελπίδα στους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Κάθε μέρα που κερδίζεται, μας φέρνει πιο κοντά στη νίκη. Πολιτεία, κοινωνία κι ο καθένας κι η κάθε μια ξεχωριστά, πρέπει να μεταδίδουμε διαρκώς αυτό το ελπιδοφόρο μήνυμα».

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του στα Χανιά ήταν στις 6 Δεκεμβρίου στην Ακαδημία Πολιτικής Επιμόρφωσης Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Στην πρόσφατα κάθοδο του Πρωθυπουργού στο Ηράκλειο, η υγεία του είχε επιδεινωθεί ο ίδιος όμως και πάλι έδειχνε να μη χάνει την πίστη του. «Μια επιπλοκή στο γνωστό θέμα της υγείας μου, δε θα μου επιτρέψει να παραστώ σήμερα στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ηράκλειο. (Θα το ξεπεράσω και αυτή τη φορά). Παρίσταμαι και στηρίζω νοερά! Εμπρός για τη δεύτερη τετραετία της ΝΔ!» ανέφερε σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας χαρακτηρίζοντας τον εξαίρετο φίλο και αγαπημένο συνάδελφο και υπογραμμίζοντας ότι εκπροσώπησε το νομό Χανίων επάξια επί σειρά ετών. Ο Μανούσος Βολουδάκης νοσηλευόταν τις τελευταίες δέκα ημέρες και η κατάσταση του όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ είχε παρουσιάσει επιδείνωση από το Σάββατο. Η είδηση του ξαφνικού θανάτου του έπεσε σαν κεραυνός στην εκλογική του περιφέρεια, τα Χανιά, στον τόπο που ζούσε και μεγάλωνε τα παιδιά του, αλλά και στον τόπο καταγωγής του, τα Σφακιά.

Τον κέρδισε η πολιτική

Γεννημένος στην Αθήνα στις 16 Δεκεμβρίου 1966, γιός του βουλευτή Χανίων Γιώργου Βολουδάκη, ήταν παντρεμένος με τη δικηγόρο Σέβη Αμανατίδου με την οποία είχε αποκτήσει τρία παιδιά. Τον 15χρονο Γιώργο, τον 14χρονο Σήφη και την 9χρονη Δάφνη. Με σπουδές στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Πολιτική Οικονομία, διάλεξε πολύ νωρίς τον δρόμο της πολιτικής.

Εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με τη Ν.Δ. το 2007. Επανεξελέγη στις διπλές εκλογές του 2012 καθώς και τον Ιούλιο του 2019. Διετέλεσε γενικός γραμματέας Εμπορίου στο υπουργείο Ανάπτυξης,  γραμματέας Νέων Τεχνολογιών, Έρευνας και Καινοτομίας της Ν.Δ., ενώ τον Ιούνιο του 2012 τοποθετήθηκε στη θέση του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Ιουνίου του 2019 εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, αναλαμβάνοντας τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας International Trade S.A. του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, με έδρα τις Βρυξέλλες, ενώ τον Ιούλιο του 2019 επανεκλέχθηκε βουλευτής Χανίων.

Καταιγισμός συλλυπητήριων μηνυμάτων

Την είδηση του θανάτου του Χανιώτη πολιτικού διαδέχτηκε καταιγισμός συλλυπητήριων μηνυμάτων και ψηφισμάτων. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του εξέφρασε τη συντριβή του για την απώλεια του καλού φίλου, συνεργάτη αλλά και αγαπημένου συμπατριώτη και πιστού συμμαχητή του στη Νέα Δημοκρατία. «Ο Μανούσος αφήνει ένα αποτύπωμα ποιότητας σε όλη τη διαδρομή του. Ως βουλευτής, ως οικονομολόγος, ως Χανιώτης. Ενώ η δημόσια ζωή τού οφείλει πολλά, καθώς ως υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πολέμησε γενναία τη γραφειοκρατία» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση και η παράταξη θρηνούν για τον τόσο πρόωρο χαμό του. «Η σκέψη μας είναι, τώρα, στην οικογένειά του. Στην αγαπημένη του Σέβη και στα τρία τους παιδιά. Δάφνη, Σήφη και Γιώργο, να θυμάστε πάντα τον πατέρα σας. Και να είστε περήφανοι γι’ αυτόν» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε ότι «η απώλεια του Μανούσου Βολουδάκη βυθίζει σε απέραντη θλίψη τους πάντες. Ένας υπέροχος νέος άνθρωπος, ευγενής, πολιτισμένος, κατηρτισμένος, προσηνής, οικογενειάρχης, χάθηκε. Μας συνέδεε βαθιά προσωπική φιλία, πολιτική συναντίληψη, κοινή αγωνία για το μέλλον της Πατρίδας μας. Πολιτεύτηκε με ήθος, με επιχειρήματα και προπαντός με ανυπέρβλητη μαχητικότητα. Η οικογένειά του, τα Χανιά, η Παράταξή του, οι φίλοι του, δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ».

Η βουλευτής Χανίων και πρώην Υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη στη συλλυπητήρια ανακοίνωση της ανέφερε πως ο Μανούσος Βολουδάκης «μέχρι και πριν ένα μήνα έδινε μάχες στη βουλή για τα συμφέροντα των Χανιωτών. Αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό, για την οικογένειά του, την οικογένεια της ΝΔ αλλά και ολόκληρο το λαό των Χανίων». Ο βουλευτής Βασίλης Διγαλάκης εξέφρασε τη συντριβή του υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Τα Χανιά τίμησαν δικαίως τον Μανούσο Βολουδάκη πολλές φορές κι εκείνος, σε όλη του την πολιτική διαδρομή, φρόντισε να ανταποδώσει την τιμή και την ευθύνη, υπηρετώντας τον τόπο μας με αληθινή αγάπη, θάρρος, ευθυκρισία και συνέπεια. Η απώλεια είναι μεγάλη και δυσαναπλήρωτη».

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Χανίων Αντώνης Ροκάκης σημείωσε πως «η επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων, στερούμαστε - όπως και οι συμπολίτες μας - μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες των τελευταίων δεκαετιών.Ο Μανούσος Βολουδάκης με «θεμέλιο» τις εξαιρετικές Ακαδημαϊκές σπουδές του στην Πολιτική Οικονομία, σε συνδυασμό με τη μακρά επαγγελματική του καταξίωση σε διοικητικές θέσεις κορυφαίων Ελληνικών επιχειρήσεων, αποτέλεσε μέχρι σήμερα πολύτιμο και αφοσιωμένο συμπαραστάτη μας στην Αναπτυξιακή πορεία της Χανιώτικης Αγοράς και μάλιστα σε απαιτητικά χρόνια διεθνών αναταράξεων».

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν ακόμη ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης , ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, η τομεακή επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ κ. Άρης Παπαδογιάννης, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων, το παράρτημα Χανίων της ΕΛΕΠΑΠ και δεκάδες ακόμη εκπρόσωποι φορέων ενώ συγκινητικό είναι το «αντίο» των απλών πολιτών, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ πρώτος επιλαχών για τη βουλευτική έδρα

Με τον θάνατο του Μανούσου Βολουδάκη, χηρεύει η έδρα του στα Χανιά και εφόσον δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές και δεν έχει διαλυθεί η παρούσα Βουλή , θα κληθεί να την καταλάβει ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης ο οποίος είναι πρώτος επιλαχών. Αν ο Δημήτρης Φραγκάκης δεν αποδεχτεί τη θέση, θα κληθεί ο αμέσως επόμενος που είναι ο γιατρός Γιάννης Κασσελάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News