Χανιά: Καταρρέουν επικίνδυνα ετοιμόρροπα κτήρια - Ένα χρόνο από το θάνατο του Νίκου Μπιτσάκη

Χανιά
Χανιά: Καταρρέουν επικίνδυνα ετοιμόρροπα κτήρια - Ένα χρόνο από το θάνατο του Νίκου Μπιτσάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περίπου ένα χρόνο μετά το θάνατο του 22χρονου Χανιώτη φοιτητή Νίκου Μπιτσάκη, το θέμα των υπό κατάρρευση κτισμάτων σε όλη την Ελλάδα και στην Κρήτη παραμένει μια ανοιχτή πληγή - Yπάρχουν πάρα πολλά ετοιμόρροπα κτήρια στην πόλη των Χανίων - Από θαύμα δεν έχουν υπάρξει τραυματισμοί

Ήταν 20 Φεβρουαρίου του 2022, όταν κατέρρευσε τοιχίο εγκαταλελειμμένου σπιτιού στη Λάρισα καταπλακώνοντας τον 22χρονο Χανιώτη φοιτητή Νίκο Μπιτσάκη, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια του. Περίπου ένα χρόνο μετά, το θέμα των υπό κατάρρευση κτισμάτων σε όλη την Ελλάδα και στην Κρήτη παραμένει μια ανοιχτή πληγή. Μόλις πριν από λίγα 24ωρα, αποκολλήθηκαν λίθινα κομμάτια εγκαταλελειμμένου οικήματος στην οδό Ακρωτηρίου 52 στο Μεϊντάνι Χαλέπας στα Χανιά και έπεσαν στο πεζοδρόμιο. Από θαύμα δεν υπήρξε τραυματισμός.

Από την τεχνική υπηρεσία του δήμου τοποθετήθηκε προστατευτική ταινία προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των περαστικών, ωστόσο η τύχη του κτηρίου θα χρειαστεί χρόνος για να αποφασιστεί, ακόμη κι αν υπάρξει σύντομα απόφαση κατεδάφισης. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής το οίκημα ανήκει σε ιδιώτη ο οποίος ζει στη Νέα Υόρκη. Οι διαδικασίες για πιθανή κατεδάφιση του, αναμένεται να κινηθούν από την επιτροπή του δήμου και της Πολεοδομίας που καλούνται να το κρίνουν κατεδαφιστέο. Στη συνέχεια θα πρέπει να εντοπιστεί και ενημερωθεί ο ιδιοκτήτης. Αν ο ίδιος δεν προτίθεται να κινήσει τις ενέργειες κατεδάφισης, αναμένεται να τις αναλάβει ο δήμος, χρεώνοντας το κόστος στον ιδιοκτήτη.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μιχάλη Καλογριδάκη «υπάρχουν πάρα πολλά ετοιμόρροπα κτήρια στην πόλη των Χανίων, κυρίως ιδιωτικά, υπάρχει σύσταση προς τους ιδιώτες, παρόλα αυτά με παρεμβάσεις της τεχνικής υπηρεσίας σε συνεργασία με την πολεοδομία, γίνεται μια προσπάθεια με σκοπό την προστασία των περαστικών. Υπάρχει ωστόσο και η ατομική ευθύνη του κάθε ενός από τη στιγμή που γνωρίζει ότι υπάρχει ένα κτήριο ετοιμόρροπο, έστω κι αν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, καλό είναι να ειδοποιεί το δήμο και να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια των πολιτών» υπογράμμισε ο κ. Καλογριδάκης.

Δεν είναι η μοναδική περίπτωση

Ανά πάσα στιγμή το ερειπωμένο σπίτι στην οδό Ακρωτηρίου κινδυνεύει να μετατραπεί σε χάλασμα απειλώντας τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των περαστικών. Η περίπτωση του πάντως δεν είναι η μοναδική στην πόλη. Σε ένα ακόμη εγκαταλελειμμένο οίκημα στην οδό Σολωμού διαπιστώθηκε νωρίτερα μέσα στην ημέρα ότι κατέρρευσε τμήμα της οροφής. Ο δήμος προχωρά σε εργολαβίες για την κατεδάφιση κτισμάτων στα οποία είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Την περίοδο αυτή είναι σε εξέλιξη εργολαβία μέσω της οποίας έχουν ήδη κατεδαφιστεί ένα ετοιμόρροπο οίκημα στην οδό Χάου στη Νέα Χώρα, ένα δεύτερο στη λεωφόρο Σούδας δίπλα στο ΙΚΑ και είναι προγραμματισμένη εντός των ημερών η κατεδάφιση δύο ακόμη εγκαταλελειμμένων, στην οδό Γκερόλα και στην Πλατεία Ευαγγελίστριας στη Χαλέπα. «Υπάρχουν διαδικασίες που είναι λίγο χρονοβόρες, με την έννοια ότι θα πρέπει να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή, να ελέγξει η επιτροπή την ετοιμορροπία του κτηρίου , να ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες ,να διαπιστώσει αν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν κι από κει και πέρα να προχωρήσει η υπηρεσία σε κάποιες εργολαβίες για να γίνουν αυτές οι κατεδαφίσεις» εξήγησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Χανίων.

Δείτε εικόνες

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News