Χανιά: Ποια σχολεία κλείνουν λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» - Με διάρκεια τα καιρικά φαινόμενα

Χανιά
Χανιά: Ποια σχολεία κλείνουν λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» - Με διάρκεια τα καιρικά φαινόμενα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε θέσεις μάχης βρίσκονταν από νωρίς εκχιονιστικά μηχανήματα για τη διάνοιξη του οδικού δικτύου όπως και συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ με στόχο να μην μείνει κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα - Ποια σχολεία κλείνουν λόγω της κακοκαιρίας

Κλειστά με απόφαση των δημάρχων θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία  στο Κατοχώρι Κεραμειών, στο Έλος Κισσάμου, στο δήμο Καντάνου Σελίνου. Ανοιχτό θα παραμείνει το Καταφύγιο Αστέγων του δήμου Χανίων όπως επίσης τα ΚΑΠΗ Σπλάντζιας και Νέας Χώρας από τις οκτώ  το πρωί ως τις οκτώ το βράδυ της Δευτέρας, διαθέτοντας κλιματιζόμενες αίθουσες και ζεστά ροφήματα για όλους. 

Για την αποφυγή φαινομένων αποκλεισμού οδηγών, από νωρίς το μεσημέρι η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης ανακοίνωσε την υποχρέωση των οδηγών να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες εφόσον κινηθούν προς Ομαλό, Θέρισο, Σφακιά, Παλαιά Ρούματα έως Επανοχώρι Ανατολικού Σελίνου. Η σύσταση ωστόσο που από χθες έχουν απευθύνει οι αρχές, αφορά σε αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων κυρίως τις βραδινές ώρες οπότε και θα επικρατεί παγετός. 

Από τα Ασκύφου Σφακίων, μέχρι το Θέρισσο και τα ψηλά χωριά των Κεραμειών και από την Κάντανο, τα ορεινά χωριά του Σελίνου, το Έλος και τους Λάκκους, εκδηλώνονται ανα διαστήματα χιονοπτώσεις που προβλέπεται να συνεχιστούν μέχρι και την Τετάρτη. 

Χθες συνεδρίασε εκτάκτως το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας με τη συμμετοχή του μετεωρολόγου κ. Μανώλη Λέκκα ο οποίος τόνισε πως το ανατολικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας Χανίων, χωριά του Αποκόρωνα δηλαδή και περιοχές του Ρεθύμνου, προβλέπεται να πληγούν περισσότερο από το χιονιά. Σε θέσεις μάχης βρίσκονταν από νωρίς εκχιονιστικά μηχανήματα για τη διάνοιξη του οδικού δικτύου όπως και συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ με στόχο να μην μείνει κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα. 

Με βάση τα δεδομένα και την πρόγνωση για ένταση των φαινομένων, είναι πιθανό οι πολύ ορεινές περιοχές της περιφερειακής ενότητας να είναι αύριο αποκλεισμένες. Ο συντονισμός των υπηρεσιών ωστόσο στοχεύει να κρατηθεί ανοιχτό το επαρχιακό οδικό δίκτυο και οι κάθετοι άξονες Βρύσες – Σφακιά, Ταυρωνίτης – Παλαιόχωρα, Κίσσαμος – Ελαφονήσι. Για το Οροπέδιο του Ομαλού ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής κάλεσε όλους τους εκδρομείς να επιστρέψουν εγκαίρως στα Χανιά για να μην υπάρξουν αποκλεισμένοι πολίτες. 

«Έχουμε ενεργοποιήσει τα μνημόνια μας με πάρα πολλούς εργολάβους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της περιφερειακής ενότητας ,διότι όταν περιμένεις χιονόπτωση που μπορεί να κατέβει στα τριακόσια και στα διακόσια μέτρα, αντιλαμβάνεστε ότι είναι και η ζώνη όλων των ημιορεινών χωριών» σημείωσε ο κ. Καλογερής. 

Κάτοικοι ορεινών χωριών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή για άλλους λόγους υγείας πρέπει  το πρωί της Δευτέρας να βρίσκονται στα Χανιά, κλήθηκαν ήδη να φροντίσουν για τη μετακίνηση τους στην πόλη. Οι δε κτηνοτρόφοι που είχαν αφήσει τα κοπάδια τους σε μεγάλα υψόμετρα , τα κατέβασαν στις χαμηλότερες ζώνες.  

Έτοιμα να σπεύσουν για άμεση αποκατάσταση σε ενδεχόμενες βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που βρίσκονται σε κομβικά σημεία της ενδοχώρας των Χανίων. Ο κ. Γιώργος Πλοκαμάκης στέλεχος περιφέρειας Κρήτης και νησιών του ΔΕΔΔΗΕ, υπογράμμισε πως «σε όλα τα κρίσιμα σημεία που τροφοδοτούν μεγάλες και σημαντικές διακλαδώσεις υπάρχει ετοιμότητα αντιμετώπισης ,υπάρχει η οργάνωση από την υπηρεσία και έχουμε αποδείξει ότι τα αντιμετωπίζουμε πολύ γρήγορα. Ο στόχος μας είναι να μη μείνουν πελάτες χωρίς ρεύμα, ειδικά το βράδυ και κυρίως ηλικιωμένοι στα χωριά. Θα παρεμβαίνουμε άμεσα έστω και με προσωρινές αποκαταστάσεις».

Σε ετοιμότητα όμως έχει τεθεί και η Πυροσβεστική Υπηρεσία προκειμένου να συνδράμει σε οποιαδήποτε κατάσταση ανάγκης. Ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων Ξενοφώντας Τσιλιμιγκάκης απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να αποφεύγουν να μετακινούνται τις βραδινές ώρες. Λόγω δε της παραμονής τους στο σπίτι και εξ αιτίας της συνεχούς λειτουργίας μέσων θέρμανσης μεταξύ αυτών και τζακιών, καλεί τον κόσμο να αερίζει συχνά τους εσωτερικούς χώρους προκειμένου να αποφευχθούν απρόοπτα. 

Μανόλης Λέκκας: Χιονοπτώσεις διαρκείας

Ο μετεωρολόγος κ. Μανώλης Λέκκας κατά την ενημέρωση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου Χανίων , τόνισε ότι ο χιονιάς θα έχει ένταση και διάρκεια αλλά δεν θα επηρεάσει αστικές και παραθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης. Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι μεγάλη η διάρκεια της χιονόπτωσης καθώς διατηρείται και την Δευτέρα ενώ φαινόμενα χιονιού θα συνεχιστούν την Τρίτη, ενδεχομένως και την Τετάρτη». 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News