Έτοιμοι για μπλόκα οι αγρότες των Χανίων μετά τη μεγάλη σημερινή κινητοποίηση (pics)

Κρήτη
Έτοιμοι για μπλόκα οι αγρότες των Χανίων μετά τη μεγάλη σημερινή κινητοποίηση (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η 12η Φεβρουαρίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία της νέας κινητοποίησης στον κόμβο των Μεγάλων Χωραφιών στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, όπου και αναμένεται να στηθεί το μπλόκο των αγροτών

Έτοιμοι να στήσουν το πρώτο μπλόκο στην εθνική οδό Χανίων Ηρακλείου στα Μεγάλα Χωράφια είναι οι αγρότες της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

Σήμερα Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς διαδηλώνοντας ενάντια στη δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής που τους έχει γονατίσει, αλλά και για τη γενικότερη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πρωτογενής τομέας.

Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με μηχανοκίνητη πορεία προς το Μέγαρο της Αντιπεριφέρειας Χανίων, με τους συνδικαλιστές του κλάδου να προαναγγέλλουν δυναμικότερες κινητοποιήσεις μέσα στον Φεβρουάριο.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων που παραδοσιακά συντονίζει τη δράση της με την πανελλαδική επιτροπή μπλόκων, έχει ήδη ορίσει το επόμενο αγωνιστικό της βήμα. Η 12η Φεβρουαρίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία της νέας κινητοποίησης στον κόμβο των Μεγάλων Χωραφιών στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, όπου και αναμένεται να στηθεί το μπλόκο των αγροτών. Μάλιστα για την ημέρα εκείνη, οι συνδικαλιστές προσανατολίζονται σε ολιγόλεπτους αποκλεισμούς του δρόμου.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων κ. Μανούσος Σταυριανουδάκης επανέλαβε ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των Χανίων, όπως και ολόκληρης της Κρήτης, επιβιώνουν με δυσκολία καθώς καλούνται να παράξουν σε ένα δυσμενές περιβάλλον, με την ακρίβεια να καλπάζει, τις τιμές των ζωοτροφών να έχουν ανέβει στα ύψη, το κόστος του πετρελαίου να παραμένει υψηλό και τον δάκο- στην περίπτωση των ελαιοκαλλιεργητών - να αποτελεί έναν ακόμη εχθρό. 

«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από το Ηράκλειο δήλωσε ότι έχουν δοθεί στους αγρότες ογδόντα εννέα εκατομμύρια ευρώ. Εμείς λέμε ότι δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ. Κι από πέρυσι μέχρι φέτος, το ποσό που λάβαμε μειώθηκε κατά πενήντα τοις εκατό. Κι αυτό γιατί αν πέρυσι αγοράζαμε ένα τόνο ζωοτροφές, φέτος αγοράζουμε ακριβώς πεντακόσια κιλά» υπογράμμισε ο κ. Σταυριανουδάκης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αγρότες δεν έχουν άλλο δρόμο να πάρουν, παρά μόνο το δρόμο του αγώνα. Χαρακτηριστικά είπε πως «τα ψέματα τελείωσαν. Ή θα πάρουν δραστικά μέτρα για τον πρωτογενή τομέα ή δεν υποχωρούμε. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, είμαστε σε συνεννόηση με την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων και το επόμενο δεκαήμερο βγαίνουμε σε μπλόκα σε όλη την Ελλάδα».

Για τις τιμές των ζωοτροφών ο κ. Σταυριανουδάκης επανέλαβε ότι τα μίγματα έχουν φτάσει να πωλούνται 22 ευρώ το σακί των σαράντα κιλών ,τα δε λιπάσματα έχουν διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί. «Αυτό που έχουμε να πούμε στον κόσμο που καταναλώνει τα προϊόντα μας, είναι ότι εμείς από πέρυσι είμαστε ακόμα φτωχότεροι» σημείωσε.

Ο αγροτικός κόσμος των Χανίων σύμφωνα με τα μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας, παραμένει απροστάτευτος από τις φυσικές καταστροφές, αφού ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των ζημιών ενώ και τα ποσά που καταβάλλονται, δίνονται με καθυστέρηση. Αλλά και η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από την 1η Ιανουαρίου προβλέπει περικοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, την κατάργηση του πρασινίσματος και μεγαλύτερα εμπόδια σε νέες ενισχύσεις, τονίζουν οι αγρότες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News