Κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος» στα Χανιά: Σπιτικό φαγητό και μια ανοιχτή αγκαλιά σε ανθρώπους μόνους (εικόνες)

Κρήτη
Κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος» στα Χανιά: Σπιτικό φαγητό και μια ανοιχτή αγκαλιά σε ανθρώπους μόνους (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριακάτικα γεύματα αγάπης στον παλιό Ρωσικό Στρατώνα στα Χανιά από την Κοινωνική Κουζίνα “Ο Άλλος Άνθρωπος” - Τριάντα εθελοντές αφιερώνουν τις Κυριακές τους σε ανθρώπους μόνους, που για διάφορους λόγους αδυνατούν να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό

Με οδηγό την αγάπη και την προσφορά στο συνάνθρωπο, η κοινωνική κουζίνα «ο Άλλος Άνθρωπος» λειτουργεί από τον περασμένο Μάιο και στα Χανιά συμπληρώνοντας τις δομές των συσσιτίων της πόλης. Τριάντα εθελοντές αφιερώνουν τις Κυριακές τους σε ανθρώπους μόνους, που για διάφορους λόγους αδυνατούν να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό. Μαγειρεύουν στον υπαίθριο χώρο του Ρώσικου Στρατώνα και προσφέρουν Κυριακάτικα γεύματα αγάπης.

Τους συναντήσαμε σε αυτή τη φωτεινή γωνιά της πόλης, πάνω στο Δυτικό Ανάχωμα των Ενετικών οχυρώσεων, εκεί όπου η μυρωδιά του σπιτικού φαγητού και η ανοιχτή αγκαλιά της ομάδας των εθελοντών, οδηγούν τα βήματα ανθρώπων που εκτός από ένα πιάτο φαγητό, αποζητούν και μια παρέα.

Η Κοινωνική Κουζίνα «ο Άλλος Άνθρωπος» που άρχισε το 2011 στην Αθήνα από τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, ήταν για την Μαρία Μυτιλινάκη, εργαζόμενη στο Αιματολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου, το παράδειγμα για να δημιουργηθεί και στα Χανιά μια ανοιχτή κουζίνα προσφοράς, χωρίς διακρίσεις και χωρίς πιστοποιητικά της ανέχειας και της αδυναμίας κάποιων συνανθρώπων μας. «Είμαστε όλοι μαζί σ αυτό που κάνουμε. Τρώμε μαζί, ζούμε μαζί» λέει χαρακτηριστικά, καθώς προετοιμάζει μαζί με μια άλλη εθελόντρια ένα τέντζερη με αχνιστό φακόρυζο ενώ δίπλα σιγοβράζουν μπουκιές χοιρινού που μοσχοβολούν από τα μπαχάρια. 

«Βλέποντας στην τηλεόραση αυτό που έκανε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος αποφάσισα να πάω να τον βρω. Εκεί παρακολουθούσα, μου άρεσε σαν ιδέα, μίλησα μαζί του , μου είπε «εννοείται» - γιατί έχουν στηθεί πολλές κοινωνικές κουζίνες στη Σητεία, την Πάτρα ,τη Θεσσαλονίκη και σε πολλές πλατείες στην Αθήνα - οπότε άνοιξε την αγκαλιά του και είπε καν το.  Στις 8 Μαΐου ξεκινήσαμε και κάναμε την πρώτη μας δράση» εξήγησε στη Νέα Κρήτη η κ. Μαρία Μυτιλινάκη.

Από τότε και κάθε Κυριακή, στήνονται τεντζερέδες έξω από τον Ρώσικο Στρατώνα που ο δήμος παραχώρησε στην Κοινωνική Κουζίνα , στρώνονται τραπέζια και γίνονται όλοι μια οικογένεια. «Είναι περισσότερο αυτό που νιώθει η καρδιά μας κάθε Κυριακή .Είμαστε με τους συνανθρώπους μας. Δε νιώθουμε βάρος γι αυτό. Ερχόμαστε γελαστοί, έρχονται τριάντα άτομα, είναι πάρα πολλοί οι εθελοντές» πρόσθεσε η κ. Μυτιλινάκη, ψυχή της Κοινωνικής Κουζίνας.

Χαμογελαστή παρά τη βιασύνη της να μην πάει πίσω η ώρα του φαγητού, η κ. Χρυσάνθη Τζορμπατζάκη, εθελόντρια της Κοινωνικής Κουζίνας, τόνισε πως στα πρόσωπα των ανθρώπων που ανεβαίνουν στο ανάχωμα στην αυλή του παλιού στρατώνα, βλέπει την αγάπη «και ότι τους αναγνωρίζουμε σαν δικούς μας ανθρώπους. Είναι πολύ βασικό γι αυτούς. Κι ας είναι άλλης εθνικότητας, ας είναι άνθρωποι που έχουν προβλήματα που εδώ που τα λέμε δεν αντιμετωπίζονται από όλους όπως πρέπει. Υπάρχει ρατσισμός. Εμείς εδώ έχουμε σαν αρχή μας πρώτα απ’ όλα την ανιδιοτέλεια και την αγάπη μεταξύ μας. Πολλές φορές λειτουργούμε χύμα, αλλά έτσι μας βγαίνει. Αυτό είναι».

Η Κοινωνική Κουζίνα ο Άλλος Άνθρωπος στα Χανιά,  λειτουργεί σαν αυτοδιαχειριζόμενη δράση κι έρχεται να συμπληρώσει το έργο των συσσιτίων που τις Κυριακές μένουν κλειστά. Με τη διαφορά πως δεν περιορίζεται σε γεύματα σε πακέτο. Τα τρόφιμα για την Κοινωνική Κουζίνα Ο Άλλος άνθρωπος συγκεντρώνονται από την τοποθέτηση κουτιών σε σούπερ μάρκετ, από καλλιτεχνικές δράσεις που οργανώνουν οι εθελοντές και από την αλληλεγγύη ευαισθητοποιημένων πολιτών.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News