«Μικρά Ασία - Προσφυγικός ελληνισμός»: Η συγκινητική ιστορία της εικόνας του Αγίου Ελευθερίου (βίντεο)

Χανιά
«Μικρά Ασία - Προσφυγικός ελληνισμός»: Η συγκινητική ιστορία της εικόνας του Αγίου Ελευθερίου (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ιστορικό ταξίδι μνήμης από την προϊστορία της Ιωνίας και την Μικρασιατική καταστροφή μέχρι την αναγέννηση των Μικρασιατών στην Ελλάδα, προσφέρει στον επισκέπτη η έκθεση αρχειακού υλικού που φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Ιδιώτες και Σύλλογοι Μικρασιατών και Ποντίων, διέθεσαν σπάνια κειμήλια στην έκθεση με τίτλο «Μικρά Ασία – Προσφυγικός Ελληνισμός»

  • Από την Αρχαία Ιωνία ως την αναγέννηση των Μικρασιατών
  • Μνήμες Μικρασιατών μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό και κείμενα
  • Η συγκινητική ιστορία της εικόνας του Αγίου Ελευθερίου

Ο πλούτος και το μεγαλείο της ιστορίας και του πολιτισμού των Μικρασιατών, από τα αρχαία χρόνια μέχρι τον ξεριζωμό τους και την εγκατάσταση τους στην Ελλάδα, ξεδιπλώνονται σε πέντε θεματικές στην έκθεση «Μικρά Ασία – Προσφυγικός Ελληνισμός» που φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Περισσότερες από 100 φωτογραφίες και σπάνια κειμήλια, ταξιδεύουν τον επισκέπτη στις χαμένες πατρίδες. 

Πρόκειται για «μια έκθεση που σχεδιάζεται εδώ και ενάμιση χρόνο με σκοπό να αποτυπώσει από τη μία τη ζωή των ανθρώπων στα παράλια της Μικράς Ασίας, το φευγιό τους το βίαιο, και την εγκατάσταση τους στην Κρήτη. Εάν θέλαμε δηλαδή να κάνουμε την στάση, σε τρεις ενότητες επικεντρώνουμε σε αυτό το χώρο», όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στο neakriti.gr και την ΚΡΗΤΗ TV, ο πρόεδρος Πολιτιστικής Εταιρίας Κρήτης, κ. Ματθαίος Φραντζεσκάκης.  

Σπάνιες εκδόσεις βιβλίων, γκραβούρες, έργα τέχνης, εκκλησιαστικά κειμήλια, ενδυμασίες, πολλά άλλα τεκμήρια «μάρτυρες» του πολιτισμού και του τρόπου ζωής των Μικρασιατών,  συνθέτουν την έκθεση την οποία εμπλουτίζουν προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που μοιράζονται τις μνήμες τους. 

«Το εκθετικό υλικό προέρχεται από συλλογές ιδιωτών», όπως τονίζει η φιλόλογος Άννα Λαμπαρδάκη, «συγκεκριμένα δύο ιδιωτικές συλλογές σημαντικών συλλεκτών της πόλης μας, αλλά και από συλλογές ανθρώπων που οι παππούδες τους τους παρέδωσαν τα κειμήλια των Μικρασιατών ή των Ποντίων προγόνων τους».

Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος των εκθεμάτων προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Γιάννη Φραγκάκη, από τις Συλλογές του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων, της αδελφότητας Μικρασιατών ο Άγιος Πολύκαρπος και των Συλλόγων Ποντίων Ρωμανία και Παναγία Σουμελά. 

Μεταξύ των εκθεμάτων ξεχωρίζουν οι ενδυμασίες και ένα κόκκινο νυφικό της εποχής, κλινοσκεπάσματα υφαντά που πήραν μαζί τους οι Μικρασιάτες κατά τον ξεριζωμό ενώ τη δική της ιστορία κουβαλά και μια εικόνα του Αγίου Ελευθερίου. Δυο αδέλφια την μοίρασαν στα δύο τις θλιβερές μέρες του 1922 με σκοπό τη συνένωση της όταν θα αντάμωναν. Τα δυο αδέλφια δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά. 

Η έκθεση Μικρά Ασία - Προσφυγικός Ελληνισμός θα είναι ανοιχτή έως τις 28 Φεβρουαρίου. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News