Τι αλλάζει στα Χανιά με το Γενικό Πολεοδομικό

Κρήτη
Τι αλλάζει στα Χανιά με το Γενικό Πολεοδομικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντική παράμετρος του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Χανίων είναι η ειδική ρύθμιση για την κατά παρέκκλιση δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές που καταργήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο

Επεκτάσεις οικισμών που σήμερα ασφυκτιούν, καθορισμό των χρήσεων γης, αλλά και ρύθμιση της κατά παρέκκλιση δόμησης που πρόσφατα καταργήθηκε φέρνει στα Χανιά το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Χρειάστηκε να περάσουν δώδεκα ολόκληρα χρόνια από τις αναθέσεις των πρώτων μελετών για την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που περνά πλέον στη διαδικασία των τελικών εγκρίσεων.

Με το Γενικό Πολεοδομικό καθορίζονται οι περιοχές κτηνοτροφίας, γεωργίας, πολεοδόμησης και οικιστικής ανάπτυξης και ταυτόχρονα επεκτείνονται τα όρια οικισμών. Με βάση τα πληθυσμιακά στοιχεία, επεκτείνονται τα σχέδια πόλης στις περιοχές της Χαλέπας και της Μόντε Βάρδια στα Χανιά, στις περιοχές των πρώην δήμων Ελευθερίου Βενιζέλου, Θερίσου και Κεραμειών σε Περιβόλια, Πελεκαπίνα, Μουρνιές, Ξυλοκαμάρια, Τσικαλαριά και Μαλάξα. Για τη Νέα Κυδωνία οι επεκτάσεις οικισμών αφορούν την Αγία Μαρίνα, τον Κάτω Σταλό, τον Πάνω Γαλατά, το Καλαμάκι και τον Μακρύ Τοίχο. Στο Ακρωτήρι οι περιοχές που επεκτείνονται είναι τα Χωραφάκια, οι Κορακιές, τα Κουνουπιδιανά, οι Πλακούρες, το Καμπάνι, το Αρώνι, οι Στέρνες, το Πιθάρι και τα Κουνουπιδιανά.

Για ένα πολύ σημαντικό έργο που «οργανώνει και το τελευταίο τετραγωνικό του δήμου και ουσιαστικά αποδίδει χρήσεις γης» έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Νίκος Χαζιράκης. Αναφορικά με τις επεκτάσεις οικισμών, εξήγησε ότι «αντιλήφθηκαν οι μελετητές την αναγκαιότητα να επεκταθούν κάποιες περιοχές, οι οποίες έχουν αυξημένο πληθυσμό τα τελευταία χρόνια και μια δυναμική, οπότε τα όριά τους έπρεπε να αλλάξουν».

Την ίδια στιγμή, περιοχές όπως η Σούδα διαθέτουν ακόμα οικιστικό απόθεμα παρά την ανάπτυξή τους.

Σημαντική παράμετρος του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Χανίων είναι η ειδική ρύθμιση για την κατά παρέκκλιση δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές που καταργήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Προβλέψαμε να παραμείνουν οι δυνατότητες της παρέκκλισης όπως ίσχυαν, καθώς η νομοθεσία λέει ότι σε περίπτωση που υπάρχει ΓΠΣ μπορείς να ρυθμίσεις τους όρους δόμησης. Άρα λοιπόν είναι πολύ σημαντικό ότι κάποιες περιουσίες που δεν υπάγονται στην κτηνοτροφία και τη γεωργία θα μπορούν να πολεοδομηθούν όπως ίσχυε μέχρι την 9η Δεκεμβρίου», υπογράμμισε ο κ. Νίκος Χαζιράκης.

Για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, που προβλέπεται να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου, με ένα μικρό τμήμα του να οικοδομείται, προτείνεται από το Γενικό Πολεοδομικό περαιτέρω πτώση του συντελεστή δόμησης και κάλυψη σε ποσοστό 15%.

Τα σχέδια επεκτάσεων του Γενικού Πολεοδομικού είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Δήμου Χανίων και είναι διαθέσιμα στους πολίτες που επιθυμούν να ενημερωθούν για τα νέα όρια των οικισμών που επιτρέπουν τη δόμηση με βάση του όρους για περιοχές εντός σχεδίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News