Κρήτη: 109 χρόνια από την ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα - Με λαμπρότητα ο εορτασμός (εικόνες, βίντεο)

Χανιά
Κρήτη: 109 χρόνια από την ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα - Με λαμπρότητα ο εορτασμός (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκατό εννέα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου από το ιστορικό γεγονός που επισφράγισε την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, σημαίνοντας το τέλος μιας αιματοβαμμένης περιόδου σκλαβιάς και θυσιών. Η επέτειος τιμήθηκε με την καθιερωμένη, πανηγυρική εκδήλωση στο Φρούριο του Φιρκά, στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων

 

  • Πανηγυρικές εκδηλώσεις στα Χανιά για την Ένωση με τη μητέρα Ελλάδα
  • Δήμαρχος Χανίων: Ορόσημο η 1η Δεκεμβρίου

Ήταν 1 Δεκεμβρίου του 1913 όταν οι γηραιοί αγωνιστές Αναγνώστης Μάντακας και Χατζή Μιχάλης Γιάνναρης, ύψωναν την ελληνική σημαία στο Φρούριο του Φιρκά, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου και του Πρωθυπουργού  Ελευθερίου Βενιζέλου. «Ο προαιώνιος πόθος για την ελευθερία είχε εκπληρωθεί. Οι αιματοβαμμένοι αγώνες έβρισκαν επιτέλους τη δικαίωσή τους», είπε εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Το εθνικό μας σύμβολο μεταφέρθηκε με πομπή από τον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, με τη συμμετοχή βρακοφόρων, μαθητών σχολείων της πόλης και τμημάτων των ενόπλων δυνάμεων. Μαχητικά αεροσκάφη απέδωσαν τιμές την ώρα που η ελληνική σημαία υψωνόταν στο Φρούριο του Φιρκά από τον δήμαρχο Χανίων, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, τον Περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε πως γεγονότα όπως αυτό της 1ης Δεκεμβρίου, χαράσσονται ανεξίτηλα στη μνήμη, γίνονται ορόσημα και σύμβολα ακατάλυτα. «Ένα ορόσημο που μας καλεί να αναστοχαστούμε. Να αντιληφθούμε τη σημασία των πολιτικών ηγεσιών. Γιατί δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η Κρήτη ευτύχησε σε αυτό το τελευταίο εξαιρετικά κρίσιμο στάδιο του Κρητικού ζητήματος να είναι πρωθυπουργός ο Βενιζέλος. Το Κυπριακό ζήτημα, μια ιστορία χαμένων ευκαιριών που μας στοιχειώνει, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών» σημείωσε ο κ. Σημανδηράκης. 

Όπως πρόσθεσε «η παρακαταθήκη των προγόνων μας είναι βαριά. Οι αγώνες τους ,η ακατάβλητη πίστη τους στην ελευθερία, η αυτοθυσία τους, μας συγκινούν, μας δείχνουν τον δρόμο του χρέους και της τιμής. Εμείς ασφαλώς οφείλουμε να αναδείξουμε αυτή την ιερή παρακαταθήκη. Αλλά κυρίως να τη φέρουμε στο σήμερα, να αντλήσουμε έμπνευση για τους σημερινούς αγώνες, ακόμα και αν αυτοί έχουν διαφορετικό περιεχόμενο. Το οφείλουμε σε εκείνους αλλά και στους εαυτούς μας».

Νωρίτερα εψάλη επίσημη δοξολογία στη μητρόπολη ενώ μετά το τέλος της επίσημης έπαρσης της σημαίας στο Φρούριο του Φιρκά, εκπρόσωποι τοπικών και πολιτικών αρχών πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης όπου ξεναγήθηκαν στα νέα εκθέματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News