Σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου Χανίων

Κρήτη
Σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου Χανίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκρίθηκε η ένταξη του δήμου Χανίων στο πρόγραμμα «Ελληνικές Έξυπνες Πόλεις: Επενδύσεις σε υποδομές και συστήματα»

Στην πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του μέσα στα επόμενα τρία χρόνια στοχεύει ο δήμος Χανίων μετά και τη νέα χρηματοδότηση ύψους 2.970.000 ευρώ, που εξασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης ενέκρινε την ένταξη του έργου με τίτλο «Ελληνικές έξυπνες πόλεις: Επενδύσεις σε υποδομές και συστήματα SSC για ένα βιώσιμο & πράσινο αστικό μέλλον». Το έργο, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού καθώς και παρεμβάσεις σε υποδομές και συστήματα, πρόκειται να αναπτυχθεί σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά στους τομείς της υγείας, της πρόνοιας και του περιβάλλοντος και ο δεύτερος στην βιώσιμη κινητικότητα και ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, υπογράμμισε πως οι χρηματοδοτήσεις που αξιοποιούνται από τον δήμο θα τον καταστήσουν έναν από τους πρωτοπόρους δήμους σε όλη τη χώρα στην καινοτομία. «Με την επιπλέον χρηματοδότηση που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε, θα επεκτείνουμε επιπλέον τις ψηφιακές εφαρμογές για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις του δήμου, που θα βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητά τους» σημείωσε.

Αν μέχρι πρότινος το παράδειγμα της πόλης των Τρικάλων έμοιαζε άπιαστο όνειρο για τα Χανιά, στελέχη της δημοτικής αρχής εκτιμούν ότι το στοίχημα της «έξυπνης πόλης» κερδίζεται χρόνο με το χρόνο. Έτσι μέσα στην επόμενη τριετία πολλά σχεδιάζεται να αλλάξουν, διευκολύνοντας την καθημερινότητα του δημότη, απλοποιώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες και κάνοντας πιο εύκολη και αποτελεσματική την εργασία των ίδιων των δημοτικών υπαλλήλων. Στον τομέα της καθαριότητας πρόκειται να εφαρμοστεί ένα γεωγραφικό πληροφοριακό σύστημα μέσω του οποίου θα γίνεται χαρτογράφηση και θα οργανώνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων με χρήση αισθητήρων στους στόλους των απορριμματοφόρων. Σχεδιάζεται επίσης η εφαρμογή προγράμματος με τίτλο «Επιβράβευση όσο πετάω» με ξεχωριστή συλλογή Βρώσιμων λιπών και ελαίων. Θα τοποθετηθούν δηλαδή στην πόλη, μηχανήματα συλλογής και αποθήκευσης τύπου ΑΤΜ, μπουκάλια συλλογής και πλυντήρια μπουκαλιών. Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος θα λειτουργεί ψηφιακή πλατφόρμα και εξοπλισμός ανταπόδοσης.

Επιπλέον, αναμένεται να δημιουργηθεί ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης Ωφελούμενων Κοινωνικών Δομών & Παροχής Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών όπως και πλατφόρμα διαχείρισης Βρεφικών, Παιδικών Σταθμών και ΚΔΑΠ Δήμου Χανίων. Νέοι όροι και υπηρεσίες πρόκειται να εισαχθούν στην καθημερινότητα των δημοτών όπως ο έξυπνος Οικιακός Εξοπλισμός Τηλεφροντίδας, οι συσκευές συλλογής και μετάδοσης ιατρικών δεδομένων, το ευφυές σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης, οι Σταθμοί Μέτρησης Περιβαλλοντικών Παραμέτρων. Τέλος θα υπάρχει δυνατότητα ψηφιακής παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας σε δημοτικά κτήρια.

Στους τομείς της Βιώσιμης Κινητικότητας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Χανίων» οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Ευφυούς συστήματος φωτεινής σηματοδότησης όπως και ενός συστήματος έξυπνης διαχείρισης

στάθμευσης. Επίσης ο δήμος θα θέσει μεταξύ άλλων σε εφαρμογή «Έξυπνο» σύστημα ελέγχου πρόσβασης στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων και δημοτικά ATMs

Οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουν αρχές του 2023, ενώ η πλήρης ολοκλήρωση των έργων του προγράμματος, πρέπει να έχει υλοποιηθεί και να εφαρμόζεται έως το τέλος του 2025.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News