Παλαιόχωρα: Απολογούνται οι 7 διακινητές - Ολοκληρώθηκε η μεταφορά των 483 μεταναστών

Κρήτη
Παλαιόχωρα: Απολογούνται οι 7 διακινητές - Ολοκληρώθηκε η μεταφορά των 483 μεταναστών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έπεσε η “αυλαία” μιας ακόμη δραματικής ιστορίας διάσωσης ανθρώπινων ψυχών, που παράτυπα και με κίνδυνο τη ζωή τους διακινήθηκαν από τα παράλια της Αιγύπτου προς την Ευρώπη - Σε βάρος των 7 κατηγορουμένων έχουν ασκηθεί από τον εισαγγελέα διώξεις για παράνομη μετανάστευση, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και έκθεση σε κίνδυνο

Με τη μεταφορά το απόγευμα της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου, στο λιμάνι της Σούδας και των τελευταίων από τους 483 μετανάστες που φιλοξενούνταν στην Παλαιόχωρα, έπεσε η “αυλαία” μιας ακόμη δραματικής ιστορίας διάσωσης ανθρώπινων ψυχών, που παράτυπα και με κίνδυνο τη ζωή τους διακινήθηκαν από τα παράλια της Αιγύπτου προς την Ευρώπη. Δύο, ωστόσο, εξακολουθούν να παραμένουν στην Κρήτη, καθώς νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Χανίων και στο ΠΑΓΝΗ.

Την ίδια στιγμή, οι 7 φερόμενοι ως διακινητές, που επρόκειτο να απολογηθούν χθες Δευτέρα, στον ανακριτή Χανίων, ζήτησαν εκ νέου προθεσμία για το πρωί της Τρίτης 29 Νοεμβρίου. Σε βάρος τους έχουν ασκηθεί από τον εισαγγελέα διώξεις για παράνομη μετανάστευση, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και έκθεση σε κίνδυνο.

Οι 483 μετανάστες από τη Συρία, την Αίγυπτο και το Πακιστάν μεταφέρθηκαν σταδιακά από το περασμένο Σάββατο στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στη Μαλακάσα. Το απόγευμα της Δευτέρας, αποβιβάστηκαν από το πλοίο “Σαμαριά” οι τελευταίοι και με πούλμαν μεταφέρθηκαν στη Σούδα, όπου επιβιβάστηκαν στο πλοίο της γραμμής για τον Πειραιά.

Επρόκειτο για τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών που έχει ποτέ αποβιβαστεί στην Κρήτη - ο πρώτος ήταν πριν από πολλά χρόνια στην Ιεράπετρα. Υπενθυμίζεται πως η περιπέτειά τους άρχισε από τα παράλια της Αιγύπτου πριν από 11 μέρες. Την προηγούμενη Τρίτη διασώθηκαν μετά από μια γιγαντιαία επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, 10 ναυτικά μίλια νότια της Παλαιόχωρας, και για έξι μέρες φιλοξενήθηκαν στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο της ΑΝΕΝΔΥΚ, που είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Παλαιόχωρας. Το πλοίο που τους μετέφερε, ένα παλιό αλιευτικό μήκους 25 μέτρων, χωρίς σημαία, κατασχέθηκε από τις λιμενικές Αρχές και ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.

Τους μετανάστες φρουρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας, ενώ τη σίτισή τους είχε αναλάβει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ανθρωπιστική βοήθεια απέστειλε από την πρώτη μέρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Για την καθημερινή παροχή του φαγητού τους, ωστόσο, και τη διάθεση ειδών υγιεινής, φρόντισαν δεκάδες εθελοντές, μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Σελίνου, κάτοικοι της Παλαιόχωρας και η δημοτική Αρχή Καντάνου-Σελίνου. Σημαντική ήταν επίσης η συνδρομή εθελοντών Σαμαρειτών των Παραρτημάτων Χανίων και Κισσάμου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς και κλιμακίων γιατρών και νοσηλευτών των Κέντρων Υγείας Χανίων και Καντάνου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News