Έγκλημα στο Σφηνάρι: Δις ισόβια για το διπλό φονικό των ηλικιωμένων

Κρήτη
Έγκλημα στο Σφηνάρι: Δις ισόβια για το διπλό φονικό των ηλικιωμένων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αίτημα που υπέβαλαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και του πρότερου έντιμου βίου, έγινε αποδεκτό μόνο για τον δεύτερο κατηγορούμενο. Αρνητική ως προς το αίτημα, ήταν στην αγόρευση της η εισαγγελέας της έδρας. Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την πλευρά της πολιτικής αγωγής με τα παιδιά της άτυχης ηλικιωμένης να ξεσπούν σε κλάματα.

Πλήρη ανατροπή έφερε η απόφαση του μικτού ορκωτού Εφετείου Δυτικής Κρήτης στην υπόθεση του διπλού φονικού στη Σφηνάρι. Οι δύο κατηγορούμενοι που είχαν αθωωθεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο και οδηγήθηκαν εκ νέου σε δίκη μετά από αίτηση αναίρεσης του Αρείου Πάγου, κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι για την ανθρωποκτονία του ηλικιωμένου ζευγαριού τον Φεβρουάριο του 2015 μέσα στο σπίτι τους στο Σφηνάρι Κισσάμου. Ο πρώτος κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε δις ισόβια συν έξι χρόνια και έξι μήνες, ενώ ο δεύτερος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δεκαοκτώ ετών.

Η ακροαματική διαδικασία άρχισε την περασμένη Πέμπτη, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή και σήμερα λίγο μετά την τέσσερις το απόγευμα το δικαστήριο μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση ανακοίνωσε την ετυμηγορία του.

Ο 57χρονος κρίθηκε ένοχος για την ανθρωποκτονία σε βάρος του 78χρονου και της 66χρονης συζύγου του, για απόπειρα ληστείας και οπλοχρησία. Ο δε 40χρονος κηρύχθηκε ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία για τον ηλικιωμένο , για άμεση συνέργεια στη δολοφονία της άτυχης γυναίκας όπως επίσης για απόπειρά ληστείας. Το αίτημα που υπέβαλαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και του πρότερου έντιμου βίου, έγινε αποδεκτό μόνο για τον δεύτερο κατηγορούμενο. Αρνητική ως προς το αίτημα, ήταν στην αγόρευση της η εισαγγελέας της έδρας. Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την πλευρά της πολιτικής αγωγής με τα παιδιά της άτυχης ηλικιωμένης να ξεσπούν σε κλάματα.

Στην εισήγηση της την περασμένη Παρασκευή η εισαγγελέας είχε προτείνει την καταδίκη του 57χρονου για την δολοφονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση του ηλικιωμένου ζευγαριού και για απόπειρα ληστείας ενώ για τον 40χρονο πρότεινε να κριθεί ένοχος για απλή συνέργεια στη δολοφονία και για απόπειρα ληστείας. H εισαγγελέας μάλιστα είχε επισημάνει πως τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν επαρκή για να στηριχθούν οι κατηγορίες σε βάρος των δύο. Υπενθύμισε στην εισήγηση της ότι το κίνητρο της διπλής δολοφονίας ήταν η ληστεία, ωστόσο για πολλούς μήνες η υπόθεση παρέμενε ανεξιχνίαστη. Ή άρση του τηλεφωνικού απορρήτου άνοιξε το δρόμο για νέες καταθέσεις μέσα από τις οποίες ομολόγησε την εμπλοκή του ο γιος του ηλικιωμένου.

Ο τελευταίος είχε πει για την ημέρα του διπλού φονικού ότι συναντήθηκε με τους δύο κατηγορούμενους, με τους οποίους πήγαν μαζί έξω από το σπίτι του άτυχου ζευγαριού και όταν έφτασαν εκεί, εκείνος έμεινε στο αυτοκίνητο και οι άλλοι δύο μπήκαν στο σπίτι. Επέστρεψαν με ματωμένα ρούχα, του είπαν ότι δεν πήγαν καλά τα πράγματα, πως δεν βρήκαν χρήματα και πως είχαν σκοτώσει τους γονείς του.

Στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο οι δύο κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί σε δις ισόβια και είχαν προφυλακιστεί. Επίσης, για απλή συνέργεια είχε καταδικαστεί ο γιος του 78χρονου ο οποίος είχε ομολογήσει την συμμετοχή του στο έγκλημα και εξέτισε την ποινή του χωρίς να προσβάλει την πρωτόδικη απόφαση. Δεν συνέβη το ίδιο με τον 57χρονο και τον 40χρονο οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Εφετείο όπου αθωώθηκαν ,απαλλάχτηκαν από όλες τις κατηγορίες και αφέθηκαν ελεύθεροι. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Άρειος Πάγος άσκησε αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και οι δύο κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν ξανά σε δίκη, με την έκβαση της οποίας επιστρέφουν στη φυλακή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News