Χανιά: Οδύσσεια δίχως τέλος για τους εκατοντάδες μετανάστες στην Παλαιόχωρα (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Χανιά: Οδύσσεια δίχως τέλος για τους εκατοντάδες μετανάστες στην Παλαιόχωρα (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε οδύσσεια δίχως τέλος εξελίσσεται το ταξίδι για μια καλύτερη ζωή που είχαν ξεκινήσει οι περίπου 500 μετανάστες από τη Συρία, την Αίγυπτο και το Πακιστάν, οι οποίοι αποβιβάστηκαν χθες στην Παλαιόχωρα μετά από μια γιγαντιαία επιχείρηση νότια της Κρήτης
  • Αρνούνταν να αποβιβαστούν μέχρι που τους ανάγκασαν οι καιρικές συνθήκες
  • Δραματικές εικόνες με πρόσφυγες να εγκαταλείπουν το σαπιοκάραβο
  • Πολύωρη επιχείρηση για την ασφαλή μεταφορά τους στο Ε/Γ Ο/Γ «Σαμαριά»
  • Κοντά στους μετανάστες γιατροί των κέντρων υγείας Χανίων και Καντάνου
  • Τη συνδρομή της ΕΕ ζητά ο Νότης Μηταράκης

Στην ασφάλεια του λιμανιού της Παλαιόχωρας, πλην όμως απροστάτευτοι από το κρύο και τη βροχή, χωρίς παπούτσια και με ρούχα βρεγμένα από τα κύματα, βρίσκονται και οι τελευταία τριακόσιοι από τους συνολικά τετρακόσιους ενενήντα μετανάστες που αποβιβάστηκαν την Τρίτη το πρωί στον κεντρικό προβλήτα της κωμόπολης.

Άνδρες στην πλειοψηφία τους και περί τα εκατό γυναικόπαιδα φιλοξενούνται στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Σαμαριά της ΑΝΕΝΔΥΚ καθώς παρά τις ενέργειες για τη μεταφορά τουλάχιστον των παιδιών και γυναικών στο ενοριακό κέντρο της Καντάνου ώστε να βρίσκονται σε ένα ζεστό περιβάλλον, εκείνοι αρνήθηκαν.

Ήταν οι ίδιοι που το απόγευμα της Τρίτης, όταν εξελισσόταν η επιχείρηση μεταφοράς στους με πούλμαν από το δουλεμπορικό στο πλοίο Σαμαριά, αρνούνταν να αποβιβαστούν και ζητούσαν να επισκευαστεί το αλιευτικό για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ιταλία που ήταν και ο αρχικός προορισμός τους.

Το πρωί της Τετάρτης, ωστόσο, από τους θυελλώδους ανέμους και την σφοδρή θαλασσοταραχή δύο από τους κάβους έλυσαν και το πλοίο μέσα στο οποίο είχαν παραμείνει γύρω στους διακόσιους άνδρες και εκατό γυναίκες και παιδιά, έμεινε έρμαιο των καιρικών συνθηκών.

Οι εναπομείναντες σε αυτό μετανάστες αναγκάστηκαν άρον άρον να το εγκαταλείψουν, με τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στον προβλήτα της Παλαιόχωρας να αποτυπώνουν το δράμα και την απόγνωση τους. Άνδρες με τα λιγοστά υπάρχοντα τους παραμάσχαλα, γυναίκες με παιδιά στην αγκαλιά και άλλες κρατώντας τα από το χέρι, περπατούσαν δίχως να γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει η επόμενη μέρα, αδιαφορώντας για τα κύματα που τους έλουζαν.

Νάιλον που τοποθετήθηκαν περιμετρικά του πλοίου «Σαμαριά» προστατεύουν τις περίπου πεντακόσιες ψυχές από το κρύο και τη βροχή ενώ δέκα σκηνές που στάλθηκαν με το κοντέινερ της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αναμένεται να στηθούν στο χώρο του λιμανιού για την αποσυμφόρηση του πλοίου. Η κατάσταση της υγείας πολλών μεταναστών είναι επιβαρυμένη εξ αιτίας του πολυήμερου ταξιδιού, της εξάντλησης και του κρύου.

Ένας 15χρονος με σακχαρώδη διαβήτη που παρελήφθη από την πρώτη στιγμή και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων, χθες διακομίστηκε στο ΠΑΓΝΗ όπου και νοσηλεύεται καθώς η κατάσταση του επιδεινώθηκε.  Δύο ακόμη μετανάστες χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο Χανίων για νοσηλεία ενώ μια έγκυος διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Καντάνου. Κλιμάκιο γιατρών και νοσηλευτών με επικεφαλής τον συντονιστή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Χανίων κ. Στέφανο Ντουκάκη και κλιμάκιο του Κέντρου Υγείας Καντάνου παρείχαν για δεύτερη μέρα τις υπηρεσίες τους στους εξαντλημένους μετανάστες.

Την σίτιση τους ανέλαβε από χθες η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ενώ στο λιμάνι της Παλαιόχωρας παραμένουν προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Σελίνου και των παραρτημάτων Χανίων και Κισσάμου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού και της Αστυνομίας. Σε εξέλιξη είναι και η προανάκριση για τον εντοπισμό και την σύλληψη των διακινητών των παράτυπων μεταναστών.

Γύρω από τους μετανάστες έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένα τεράστιο ανθρωπιστικό κύμα με τον δήμο Καντάνου Σελίνου να καλείται να διαχειριστεί έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς μεταναστών που έχει αποβιβαστεί στη Μεσόγειο. Ο δήμαρχος κ. Αντώνης Περράκης είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Καλογερή, τις λιμενικές και αστυνομικές αρχές, προκειμένου όπως είπε στη Νέα Κρήτη να αντιμετωπίζονται τα θέματα που προκύπτουν.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μυταράκης σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι αναμένει πλήρη συνεργασία των τοπικών αρχών μέχρι την ομαλή μεταφορά των μεταναστών και ζήτησε άμεση συνδρομή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την μετεγκατάσταση τους. «Το Λιμενικό διέσωσε 500 πολίτες τρίτων χωρών νότια της Κρήτης από σάπιο πλοίο. Το υπουργείο Μετανάστευσης παρόν για να βοηθήσει με υλική- ιατρική βοήθεια σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς» σημείωσε ο κ. Μυταράκης.

Ανακοίνωση με την οποία ζητά ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες, εξέδωσε η τομεακή επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Το περιστατικό με το ακυβέρνητο πλοίο που μετέφερε πάνω από 430 μετανάστες, ανάμεσα τους δεκάδες γυναίκες και παιδιά, είναι ένα ακόμα περιστατικό που αναδεικνύει την βαρβαρότητα αυτού του συστήματος, που οδηγεί χιλιάδες ξεριζωμένους να ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη ζωή, μακριά από την φτώχεια και τις συνέπειες του πολέμου που έχουν ξεσπάσει στις γειτονικές χώρες». Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ κ.Μανώλης Συντυχάκης, μετέφερε στον αρμόδιο Υπουργό μετανάστευσης και ασύλου, το αίτημα να εξασφαλιστούν άμεσα με ευθύνη του κράτους ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης , σε ασφαλής και κατάλληλους χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι οι περίπου πεντακόσιοι μετανάστες , από τη Συρία, την Αίγυπτο και το Πακιστάν, διασώθηκαν 10 ναυτικά μίλια νότια της Παλαιόχωρας όπου έμεινε ακυβέρνητο το σκάφος που τους μετέφερε, μετά από μια γιγαντιαία επιχείρηση του λιμενικού σώματος, με τη συνδρομή παραπλέοντων σκαφών , της φρεγάτας Κανάρης του Πολεμικού Ναυτικού και ψαράδων της περιοχής

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News