Χανιά: Κάτω από δύσκολες συνθήκες η μεταφορά των μεταναστών στο πλοίο που θα τους φιλοξενήσει (εικόνες)

Κρήτη
Χανιά: Κάτω από δύσκολες συνθήκες η μεταφορά των μεταναστών στο πλοίο που θα τους φιλοξενήσει (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό βροχή η μεταφορά των μεταναστών στο πλοίο που θα φιλοξενηθούν

Η μεταφορά των περίπου 500 μεταναστών στο πλοίο Σαμαριά στο οποίο και θα φιλοξενηθούν έγινε νωρίς το βράδυ της Τρίτης, 22 Νοεμβρίου, υπό δύσκολες συνθήκες, καθώς έβρεχε.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα θα φιλοξενούν στο πλοίο Σαμαριά της ΑΝΕΝΔΥΚ, στη Μαρίνα της Παλαιόχωρας, ενώ το βράδυ θα τους προσφερθεί δείπνο από το δήμο Καντάνου Σελίνου. Αύριο Τετάρτη, αναμένεται να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Υπενθυμίζεται ότι η Οδύσσεια περίπου 500 μεταναστών και προσφύγων από τη Συρία και την Αίγυπτο, τελείωσε το μεσημέρι με τη ρυμούλκηση του πλοίου που τους μετέφερε στον προβλήτα Σκάλα της Παλαιόχωρας μετά από μια γιγαντιαία επιχείρηση του λιμενικού μόλις 10 ναυτικά μίλια νότια της κωμόπολης. 

Ειδικότερα, μεγάλη επιχείρηση στήθηκε  από τις πρώτες πρωινές ώρες νότια της κωμόπολης για την διάσωση περίπου 500 μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν σε μια παλιά μηχανότρατα. 

Παραπλέοντα πλοία, αλιευτικά, πλωτό του λιμενικού και η Φρεγάτα Κανάρης του Πολεμικού Ναυτικού,  συμμετείχαν στην επιχείρηση, με τους μετανάστες να μεταφέρονται αυτή την ώρα στη μαρίνα της Παλαιόχωρας όπου θα φιλοξενηθούν προσωρινά στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Σαμαριά της ΑΝΕΝΔΥΚ. 

Το πλοίο είχε ξεκινήσει από τα παραλία της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία και ταξίδευε για τέσσερις μέρες υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ενώ έπλεε 18 ναυτικά μίλια νότια της Παλαιόχωρας εξέπεμψε σήμα κινδύνου.  

Από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος οργανώθηκε επιχείρηση στην οποία συνέδραμαν δύο Ιταλικά αλιευτικά, το πλωτό του λιμενικού σταθμού Παλαιόχωρας και ένα δεξαμενόπλοιο ενώ από τη Σούδα απέπλευσε ενισχυτικά η Φρεγάτα Κανάρης του Πολεμικού Ναυτικού. Δύο φορτηγά πλοία τα οποία βρέθηκαν στο στίγμα του αλιευτικού από την πρώτη στιγμή ,λειτούργησαν ως «κυματοθραύστες» για να προστατέψουν τους μετανάστες από τις καιρικές συνθήκες. 

Πεντακόσια μέτρα ανοιχτά της Παλαιόχωρας τη ρυμούλκηση του σκάφους ανέλαβαν ερασιτέχνες ψαράδες της περιοχής, η συμβολή των οποίων ήταν καθοριστική. 

Η κινητοποίηση στον δήμο Καντάνου Σελίνου ήταν άμεση. Η δημοτική αρχή, η ομάδα πολιτικής προστασίας Σελίνου, το παράρτημα Χανίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταύρου και ισχυρές δυνάμεις του λιμενικού και της Αστυνομίας τέθηκαν επί ποδός για την υποδοχή του σκάφους και την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες και μετανάστες.  

Γιατροί της κινητής μονάδας του ΕΟΔΥ από τα Χανιά και από το Κέντρο Υγείας Καντάνου προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες σε όσους είχαν ανάγκη. Η γενική εικόνα των προσφύγων και μεταναστών ωστόσο ήταν καλή. Ένας νεαρός με σακχαρώδη διαβήτη παραλήφθηκε από ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων. 

Άνδρες νεαρής ηλικίας στην πλειοψηφία τους παρέμεναν για ώρες στο κατάστρωμα ενώ γυναίκες με παιδιά βρίσκονταν στα αμπάρια περιμένοντας υπομονετικά την διαδικασία αποβίβασης τους και μεταφοράς τους στη μαρίνα της Παλαιόχωρας όπου θα φιλοξενηθούν προσωρινά στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Σαμαριά της ΑΝΕΝΔΥΚ. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης σε γραπτή δήλωση  του κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης στη Μεσόγειο. 

«Εκφράζω την απόλυτη ικανοποίηση μας για την επιτυχή ολοκλήρωση της μεγαλύτερης επιχείρησης διάσωσης των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο και τη σωτηρία εκατοντάδων συνανθρώπων μας. Το Λιμενικό Σώμα για άλλη μια φορά απέδειξε όχι μόνο το επίπεδο των ικανοτήτων του, αλλά και το ότι αντιλαμβάνεται ως προτεραιότητα στην αποστολή του για την σωτηρία της ανθρώπινης ζωής». 

Την σίτιση των προσφύγων και μεταναστών ανέλαβε ο δήμος Καντάνου Σελίνου ενώ αύριο αναμένεται στην Παλαιόχωρα ανθρωπιστική βοήθεια από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. 

Δείτε αποκλειστικές εικόνες

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News