Χανιά: Στη Σκάλα της Παλαιόχωρας το αλιευτικό με τους εκατοντάδες μετανάστες - Αποκλειστικές εικόνες

Χανιά
Χανιά: Στη Σκάλα της Παλαιόχωρας το αλιευτικό με τους εκατοντάδες μετανάστες - Αποκλειστικές εικόνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επί ποδός οι Αρχές στην Παλαιόχωρα Χανίων - Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του neakriti.gr περίπου 430 μετανάστες διασώθηκαν 15 ναυτικά μίλια νότια της περιοχής

Το αλιευτικό σκάφος μήκους 25 ελλιμενίστηκε ρυμουλκούμενο από μικρότερα αλιευτικά σκάφη και συνοδεία του πλωτού σκάφους του λιμενικού σταθμού, στον κεντρικό προβλήτα Σκάλα της Παλαιόχωρας, όπου αποβιβάστηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 22 Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του neakriti.gr περίπου 430 μετανάστες, οι οποίοι διασώθηκαν 15 μίλια νότια της περιοχής, από τις λιμενικές αρχές. 

Ίσως να πρόκειται για την πρώτη φορά που ελλιμενίζεται στην Κρήτη πλοίο με περισσότερους από 400 μετανάστες.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, υπάρχει τεράστια κινητοποίηση από την εθελοντική Ομαδα Πολιτικης Προστασιας Σελινου, τον Ερυθρό Σταυρό, ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού και της αστυνομίας, αλλά και κατοίκων της περιοχής, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι και πριν από λίγη ώρα επικρατούσε απόλυτη σύγχηση αναφορικά με την επιλογή της τοποθεσίας που θα φιλοξενηθούν οι διασωθέντες, δεδομένου ότι ο δημος Χανιων δεν διαθέτει χωρο για τοσο μεγάλο αριθμό μεταναστών, πολλώ μάλλον ο δημος Καντάνου-Σελίνου.

Όπως δημοσίευσε νωρίτερα το neakriti.gr στην επιχείρηση, που έγινε κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, συμμετείχε και η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Κανάρης», ενώ δεσμέυτηκαν ένα δεξαμενόπλοιο και δύο φορτηγά πλοία τα οποία βρέθηκαν στο στίγμα του αλιευτηκού από την πρώτη στιγμή και λειτούργησαν ως «κυματοθραύστες» για να προστατέψουν τους μετανάστες από τις καιρικές συνθήκες. 

Υπενθυμίζεται ότι η ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό τον συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ στη θαλάσσια περιοχή της Παλαιόχωρας Χανίων ξεκίνησε αργά χθες τη νύχτα και πιο συγκεκριμένα λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί νοτιάδες εντάσεως 7 μποφόρ.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νίκος Αλεξίου, μιλώντας στον 98.4 είπε ότι πρόκειται για μία αρκετά δύσκολη επιχείρηση διάσωσης, καθότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί νότιοι άνεμοι, ενώ ο έντονος κυματισμός δυσχαιρένει το έργο των Αρχών. Το σήμα κινδύνου δόθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα μέσω του 112, για εκατοντάδες πρόσφυγες στοιβαγμένους σε αλιευτικό νότια 18 μίλια νότια των Χανίων στην θαλάσσια περιοχή της Παλαιόχωρας. Άμεσα ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης του Λιμενικού υπό το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Στο σημείο, επιχείρησαν παράλληλα και δύο ιταλικά αλιευτικά προσφέροντας βοήθεια.

Δείτε αποκλειστικές εικόνες

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News