Γηροκομείο «κολαστήριο» στα Χανιά: Αναβολή στη δίκη - «Ουδεμία παρέμβαση του υπουργείου έχει γίνει μέχρι σήμερα»

Κρήτη
Γηροκομείο «κολαστήριο» στα Χανιά: Αναβολή στη δίκη - «Ουδεμία παρέμβαση του υπουργείου έχει γίνει μέχρι σήμερα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αναβολή δόθηκε ύστερα από αιτήματα συνηγόρων που δεν μπορούσαν να παραστούν και μετά από αιτήματα κατηγορουμένων

Νέα, δεύτερη αναβολή, για τις 17 Μαρτίου του 2023 έλαβε η εκδίκαση της υπόθεσης του ιδιωτικού γηροκομείου στα Χανιά όσον αφορά στις πλημμεληματικές πράξεις των κατηγορουμένων.

Την ίδια στιγμή αίτημα αναίρεσης κατατέθηκε από τον Άρειο Πάγο κατά του απαλλακτικού βουλεύματος για τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή ο οποίος κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων επρόκειτο σήμερα να εκδικαστούν τα πλημμελήματα που αφορούν στη λειτουργία του ιδιωτικού γηροκομείου στα Χανιά μέσα στο οποίο φέρονται να βασανίστηκαν δεκάδες ηλικιωμένοι και να έχασαν τη ζωή τους άδικα τουλάχιστον 38.

Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας μια από τις ιδιοκτήτριες, ένας γιατρός και υπάλληλοι του οίκου ευγηρίας αναμένεται τελικά να καθίσουν στο εδώλιο στις 17 Μαρτίου του 2023, μετά το αίτημα για αναβολή που υποβλήθηκε από κατηγορουμένους για κολλήματα στο πρόσωπο συνηγόρων.

«Όμως αίτημα αναβολής υπέβαλα κι εγώ ως υποστήριξη κατηγορίας για λογαριασμό οικογενειών παθόντων διότι η συγκεκριμένη ποινική δίωξη είχε ασκηθεί και κατά του νυν αντιπεριφερειάρχη», τόνισε η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη.

«Θεωρούμε ότι θα λειτουργήσει κάποια στιγμή στα πλαίσια τα κανονικά η ελληνική δικαιοσύνη γιατί μέχρι σήμερα έχουμε δει μια κωλυσιεργία που υπάρχει όσον αφορά τα αιτήματα της υπερασπίσεως. Δηλαδή, δε μπορεί να ζητάμε από την ανάκριση εξέταση μαρτύρων ή έγγραφα και μέχρι σήμερα να μην έχουμε λάβει τίποτα», ανέφερε ο Δικηγόρος Νίκος Ρουσόπουλος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα διά παραλείψεως και στις 13 Ιουλίου απαλλάχτηκε με βούλευμα μετά από προσφυγή του ιδίου στον εισαγγελέα Εφετών Κρήτης. Ωστόσο ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αίτηση αναίρεσης κατά του απαλλακτικού βουλεύματος.

Αιχμές κατά του υπουργείου Εργασίας για τον τρόπο με τον οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί ο οίκος ευγηρίας άφησε η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη η οποία μάλιστα επανέλαβε πως η δομή διοικείται μέσα από την φυλακή όπου βρίσκονται οι ιδιοκτήτριες.

«Ουδεμία παρέμβαση του υπουργείου έχει γίνει μέχρι σήμερα και εξακολουθούν οι ίδιες οι προσωρινά κρατούμενες για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και 38 ανθρωποκτονίες και απόπειρες, να διοικούν τη δομή μέσα από τη φυλακή χωρίς την παραμικρή παρέμβαση του Υπουργείου», πρόσθεσε η κ. Παπαδάκη.

«Τα θέματα αυτά κατ’ αρχάς έχουν κριθεί, η δομή λειτουργεί νομιμότατα και βέβαια δείχνει το σκοπό που έχει η υποστήριξη κατηγορίας, ότι δεν την ενδιαφέρει η αναζήτηση του δικαίου αλλά πως θα κλείσει η δομή το οποίο παραπέμπει σε κάποια άλλα πράγματα», σημείωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

Η έρευνα πάντως για την υπόθεση κακοποιήσεων και θανάτων ηλικιωμένων που σόκαρε το πανελλήνιο συνεχίζεται ενώ δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί η δίκη για τα κακουργήματα που αφορούν στη σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σε ανθρωποκτονίες και σε απόπειρες ανθρωποκτονιών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News